Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Μια ακραία διαφορά της ατμοσφαιρικής πίεσης άνω των 100mbar, απελευθερώνει την αρκτική μάζα αέρα στην Ευρώπη

Ακραία καιρικά φαινόμενα σε μεγάλο μέρος της δυτικής και βόρειας Ευρώπης


Μια εξαιρετικά μεγάλη διαφορά της ατμοσφαιρικής πίεσης άνω των 100 mbar μεταξύ της Γροιλανδίας και της βόρειας Ευρώπης την Κυριακή απελευθέρωσε μια τεράστια ψυχρή μάζα αέρα από την Αρκτική προς την ηπειρωτική Ευρώπη, φτάνοντας την Τρίτη μέχρι την Σλοβενία και την Κροατία. Το ισχυρό ψυχρό μέτωπο αναμένεται να προκαλέσει πυκνές χιονοπτώσεις που θα πάρουν μορφή χιονοθύελλας λόγω και των ισχυρών ανέμων που περιέχει, ενώ ο εκτεταμένος παγετός θα αποβεί καταστροφικός για την βλάστηση σε ολόκληρη την κεντρική Ευρώπη.


 


Ήδη από την Δευτέρα του Πάσχα των καθολικών, βρίσκεται σε εξέλιξη ο βαθύς ψυχρός πυρήνας από την Αρκτική, ο οποίος τις επόμενες ώρες θα κινηθεί νοτιότερα επηρεάζοντας όλη την Βόρεια και Δυτική Ευρώπη, ενώ τις επόμενες 18 ώρες θα πλήξει με έντονα φαινόμενα και σφοδρό κρύο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Σταδιακά μέσα στις επόμενες ημέρες θα εξαπλωθεί στην Κεντρική Ευρώπη, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα καταλήξει στην Μεσόγειο. Οι ενδείξεις μιλούν για αρνητικές τιμές θερμοκρασιών που θα αποδειχθούν ιστορικές για τον μήνα που διανύουμε σε κάποιες περιοχές της Γηραιάς Ηπείρου.


Αυτό που πραγματικά θα αποδειχθεί καταστροφικό είναι οι συνέπειες που θα έχουν οι θερμοκρασίες στα οπωροφόρα δέντρα που βρίσκονται πάνω στο στάδιο της ανάπτυξης ύστερα και από τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Μέσα από τις αναλύσεις λοιπόν φαίνεται ότι ειδικά τις πρωινές και βραδινές ώρες των επόμενων ημερών, η θερμοκρασία θα είναι κάτω από το μηδέν σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Δεδομένου λοιπόν ότι αυτά τα δέντρα επηρεάζονται ακόμα και με ελάχιστους βαθμούς διαφορά, με βάση τα κλιματολογικά δεδομένα της εποχής, αυτό συνεπάγεται ολοκληρωτική καταστροφή.


 


Τώρα, ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς εξαπλώνεται σταδιακά αυτή η αρκτική μάζα αέρα σε όλη την Ευρώπη τις επόμενες ημέρες. Όπως βλέπουμε από τους χάρτες ανάλυσης του καιρού, η ψυχρή μάζα αέρα θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Δυτική Ευρώπη από αύριο, ενώ μέχρι τις βραδυνές ώρες της ίδιας ημέρας θα φτάσει στις Άλπεις. Σταδιακά την Τετάρτη θα κινηθεί προς την Βαλκανική χερσόνησο, ενώ μέχρι την Πέμπτη θα έχει καλύψει όλη την λεκάνη της Μεσογείου. Τα δεδομένα μάλιστα δείχνουν για ακραία μεταβολή της θερμοκρασίας μέσα σε ώρες σε τοπικό επίπεδο, ειδικά στις Βαλκανικές χώρες, όπως και στην Κεντρική Ευρώπη.


Η αλήθεια είναι ότι από το περασμένο Σαββατοκύριακο, μία τεράστια διαφορά της ατμοσφαιρικής πίεσης πάνω από την Γροιλανδία, μεταξύ ενός συστήματος υψηλών πιέσεων εμποδισμού πάνω από την κεντρική Ιρλανδία και ενός βαθύτερου συστήματος χαμηλών πιέσεων πάνω από την Βόρεια Ευρώπη, προκάλεσαν την αποκοπή αυτής της αρκτικής μάζας αέρα από τον Βόρειο Πόλο. Η εκτιμώμενη μάλιστα ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του συστήματος πάνω από την κεντρική Ιρλανδία ήταν 1075mbar, ενώ η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του συστήματος χαμηλών πιέσεων πάνω από το Lofoten της Νορβηγίας ήταν στα 968mbar. Μιλάμε λοιπόν για μια ακραία διαφορά μεταξύ των δύο αυτών συστημάτων που αγγίζει τα 110mbar, ενώ παράλληλα η ροή των αεροχειμμάρων ήταν τέτοια που ώθησε την μάζα από την Αρκτική στα ενδότερα γεωγραφικά πλάτη της Γηραιάς Ηπείρου.


Έτσι, αυτή η εντυπωσιακή δίπολη συμπεριφορά των δύο ισχυρών ατμοσφαρικών συστημάτων, άφησε ένα ανοικτό μονοπάτι στην αρκτική μάζα αέρα ώστε να συνεχίσει νοτιότερα και να εισβάλλει σε όλη την Ευρώπη. Παράλληλα η ροή των αεροχειμμάρων ανάμεσα στα ισχυρά ατμοσφαιρικά συστήματα, ωθούν ασυνήθιστα ψύχρα μέτωπα προς την Ευρώπη για τον μήνα που διανύουμε. Τόσο ασυνήθιστα που οι μετεωρολόγοι το θεωρούν ιστορικό για τα δεδομένα της εποχής. Το αποτέλεσμα είναι πάνω που η βλάστηση ξεκινάει να μπαίνει στο στάδιο της άνθησης και τα δέντρα να βγάζουν τους πρώτους καρπούς τους, αυτό το γεγονός φοβούνται οι επιστήμονες ότι θα διαλύσει κάθε ελπίδα ανάκαμψης αυτών, μετά το πέρας της ψυχρής εισβολής, καθώς οι συνέπειες θα είναι ανεπανόρθωτες, αφού σε κάποιες περιοχές οι θερμοκρασίες θα είναι έως και 15°C χαμηλότερες από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή.


Δυστυχώς λοιπόν, μεγάλο μέρος της Ευρώπης θα βιώσει μια ψυχρή εισβολή που μόνο ζημιές θα προκαλέσει. Αν και ο Απρίλιος κάνει μερικές φορές κρύα ξεσπάσματα στην Γηραιά Ήπειρο, το συγκεκριμένο είναι έξω από τα δεδομένα για τον μήνα Απρίλιο, καθώς οι θερμοκρασίες σε όλη την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη ειδικά τις πρωινές ώρες των επόμενων ημερών θα είναι σε σημείο ψύξης, όπου δεν αποκλείεται να πέσει και κάτω από τους -10°C ακόμα και γύρω από τις Άλπεις και τα Βόρεια Βαλκάνια.


Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σκωτία, την Ουαλία και την Ιρλανδία, οι θερμοκρασίες που θα καταγράφουν θα είναι έως τους -6°C μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, ενώ την ίδια μέρα κάτω από τους -5°C θα καταγράψουν τμήματα της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Τσεχίας, της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου και της Βόρειας Ισπανίας. Την Πέμπτη πια το μέτωπο θα έχει φτάσει στις Άλπεις καθώς και στην Βαλκανική χερσόνησο, με την Κροατία και την Σλοβενία να καταγράφουν θερμοκρασίες έως και -8°C, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Ιταλίας, ενώ κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας θα επηρεάσει ακόμα και την Βοσνία, το Μαυροβούνιο, την Νότια Σερβία και τα βόρεια τμήματα της Ελλάδας. Οι χιονοπτώσεις δε που αναμένονται σε πολλές περιοχές της Ευρώπης θα ξεπεράσουν και τα 60 εκατοστά στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα, αλλά ακόμα και τα 30 εκατοστά σε αρκετές περιοχές που βρίσκονται σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Πηγή δεδομένων και ανάλυσης : Severe Weather Europe

Μετάφραση : Φραγκούλη Μαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook