Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Καλοκαίρι του 536 μ.Χ : η χρονιά που χάθηκε ο ήλιος και θεωρήθηκε η ψυχρότερη περίοδος των τελευταίων 2000 ετών


Το καλοκαίρι του 536 μ.Χ ένα μαύρο σύννεφο κάλυψε τον ουρανό και βύθισε στο σκοτάδι τη Βόρεια Αφρική, τη Δυτική Ασία, και την Ανατολική Ευρώπη. Η περιοχή καλύφθηκε από ένα πέπλο σκόνης το οποίο προκάλεσε πτώση της θερμοκρασίας, καταστροφή των καλλιεργειών και λιμούς. 

Λέγεται ότι στην Κίνα χιόνισε τον Αύγουστο και πως στην Κορέα σημειώθηκαν ισχυρές καταιγίδες και πλημμύρες. Άνθρωποι πίστευαν ότι ήρθε το τέλος του κόσμου και πολλοί ήταν εκείνοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Το φαινόμενο ήταν η αιτία που ξεκίνησαν επεκτατικοί πόλεμοι από τους Μογγόλους, τους Άραβες και τους Σλάβους. Υπήρχε έλλειψη φαγητού και κοινωνικές αναταραχές. O βυζαντινός ιστορικός Προκόπιος το περιέγραψε ως εξής: «Κατά τη διάρκεια  αυτής της χρονιάς ένας πολύ κακός οιωνός εμφανίστηκε. Γιατί ο Ήλιος απέπνεε το φως του χωρίς λάμψη… και έμοιαζε υπερβολικά σαν να επρόκειτο για έκλειψη Ηλίου, καθώς οι ακτίνες του ήταν θολές». 

Σύμφωνα με τα γραπτά ενός Σύριου συγγραφέα, ο οποίος παρατήρησε το φαινόμενο: «Ο ήλιος άρχισε να σκοτεινιάζει μέρα με τη μέρα και το φεγγάρι τη νύχτα, ενώ η θάλασσα αγρίευε». Oι έρευνες που έγιναν για την περίοδο μεταξύ του 536 και 551 μ.Χ. έδειξαν ότι τα δέντρα σταμάτησαν να μεγαλώνουν και η ηλιακή ακτινοβολία που έφτανε στη Γη ήταν αρκετά μικρότερη. Την περίοδο εκείνη ξέσπασε η πανώλη του Ιουστινιανού που προκάλεσε τον θάνατο 25 εκατομμύριων ανθρώπων. Υπολογίζεται ότι κάθε μέρα πέθαιναν 5000 άτομα στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα σε ελάχιστο διάστημα να αφανιστεί το 40% των κατοίκων της πόλης.

Φωτογραφία : Meteoweb.eu

Για πολλά χρόνια η προέλευση της ομίχλης αποτελούσε ένα μυστήριο για τους επιστήμονες. Ωστόσο, η ανάλυση που έκανε ο ΜακΚόρμικ, ιστορικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ μαζί με την ομάδα του, εξετάζοντας τους δακτυλίους τριών δέντρων στην Ιρλανδία, κατέληξε πως κάτι περίεργο είχε συμβεί το καλοκαίρι του 536.

Προχωρώντας την έρευνά τους, στράφηκαν στον πάγο. Αναλύοντας κομμάτι πάγου από ελβετικό παγετώνα, άνοιξαν τον δρόμο για την κατανόηση του σκοτεινού φαινομένου της χρονιάς. Μια κατακλυσμική έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία σκόρπισε τη στάχτη της σε όλο το βόρειο ημισφαίριο στις αρχές του 535. Τα σύννεφα συνέχισαν να καλύπτουν ένα μεγάλο κομμάτι του πλανήτη μέχρι και τα μέσα του 536. Δύο παρόμοιες εκρήξεις ακολούθησαν το 540 και το 547, ενώ το τελικό πλήγμα στη φονική δεκαετία ήρθε με την πανώλη, στέλνοντας την Ευρώπη σε βαθιά κρίση. «Η Μικρή Εποχή των Πάγων της Υστερης Αρχαιότητας που ξεκίνησε την άνοιξη του 536 διήρκεσε στη Δυτική Ευρώπη έως περίπου το 660 και έως περίπου το 680 στην Κεντρική Ασία. Ηταν η αρχή μιας από τις χειρότερες περιόδους να ζεις, αν όχι η χειρότερη χρονιά», κατέληξε ο ΜακΚόρμικ.

Πηγή : mixanitouxronou.gr / tanea.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News