Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Ιστορική ψυχρή εισβολή για την εποχή στην Ευρώπη - Πιθανόν να επηρεάσει τα βόρεια τμήματα της Ελλάδας την επόμενη εβδομάδα


Μια ιστορική ψυχρή μάζα αέρα από τον Αρκτικό κύκλο, θα επηρεάσει πρώτα το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, ενώ σταδιακά θα μετακινηθεί προς την Κεντρική Ευρώπη και τη Μεσόγειο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ισχυρές χιονοπτώσεις με μορφή χιονοθύελλας θα αναπτυχθούν γύρω από τις Άλπεις και τα Βαλκάνια την Τρίτη, ακολουθούμενη από εκτεταμένους ισχυρούς παγετούς που θα αποβούν καταστροφικοί για την βλάστηση που βρίσκεται υπό ανάπτυξη μετά και τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Η ψυχρή μάζα αέρα αναμένεται να φτάσει μέχρι την ιβηρική χερσόνησο, την Μεσόγειο, ενώ δεν αποκλείεται να επηρεάσει μέχρι και τις νότιες χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου.Μάλιστα, οι αναλύσεις δείχνουν ότι η ψυχρή μάζα αέρα θα έχει τόσο ισχυρό πυρήνα που ενδεχομένως να καταλήξει ιστορική σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης. Συνήθως, καθώς μπαίνουμε στην δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου, οι θερμοκρασίες τείνουν να είναι θερμότερες σύμφωνα με τα κλιματολογικά δεδομένα, γεγονός που βοηθάει ώστε να ξεκινήσει η σταδιακή ανάπτυξη της βλάστησης σε πολλά μέρη της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, αυτός ο πολικός αυλώνας στην καρδιά της Άνοιξης, μόνο καταστροφικός θα είναι για τα δέντρα και τα φυτά. Ειδικά τα οπωροφόρα δέντρα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, επομένως, εφόσον τα δεδομένα δείχνουν ότι σε κάποιες χώρες της Ευρώπης η θερμοκρασία θα φτάσει στους -5 με -10 βαθμούς, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι αυτά τα δέντρα θα υποστούν τεράστιες καταστροφές.


Τώρα, ας ρίξουμε μια ματιά στις καθημερινές λεπτομέρειες για το πώς θα εξελιχθεί αυτό το ιστορικό γεγονός για τα δεδομένα της εποχής. Θα καλύψουμε λεπτομέρειες σχετικά με την αλλαγή του μοτίβου, την πρόοδο της ασυνήθιστα ψυχρής μάζας αέρα που θα προέλθει από την Αρκτική για τον Απρίλιο, καθώς και τα δευτερεύοντα γεγονότα, όπως είναι ένα ισχυρό επιφανειακό ψυχρό μέτωπο που θα επηρεάσει ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη, κινούμενο σταδιακά πάνω από την Κεντρική Ευρώπη και τις Βαλκανικές χώρες. Το γενικό λοιπόν μοτίβο καιρού ξεκινά την αλλαγή του από αυτό το Σαββατοκύριακο, υποδηλώνοντας παράλληλα ότι κάτι πολύ σημαντικό θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες. Αρχικά, το ισχυρό σύστημα εμποδισμού υψηλών πιέσεων που έχει αναπτυχθεί πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, θα επεκταθεί μέχρι τον Καναδά και την Γροιλανδία. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια εντυπωσιακή κυκλογένεση πάνω από την Γροιλανδία που θα ωθήσει αυτή την ψυχρή μάζα αέρα να προσεγγίσει από την Κυριακή την Βόρεια και Βορειοδυτική Ευρώπη.


Με την πάροδο του χρόνου, ο πολικός αυλώνας θα μετακινηθεί στα ενδότερα της βόρειας Ευρώπης, ενώ στο εξαιρετικά ισχυρό αντικυκλωνικό σύστημα πάνω από την Γροιλανδία, η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του θα φτάσει στα 1060mbar. Αυτό δημιουργεί μια βόρεια μεσημβρινή ροή των αεροχειμμάρων, ωθώντας την ψυχρή μάζα αέρα από την Αρκτική προς την Ευρώπη. Μάλιστα, την Κυριακή στην Ισλανδία δεν αποκλείεται να συμβεί μια ακραία ανωμαλία της θερμοκρασίας, καταγράφοντας θερμοκρασίες έως και 16 βαθμούς χαμηλότερες από τις κανονικές για τον μήνα που διανύουμε. Έτσι, την Κυριακή αναμένεται να εκδηλωθούν ισχυρές χιονοθύελλες στην Νορβηγία, ενώ μέχρι τις βραδυνές ώρες της ίδιας ημέρας, οι χιονοπτώσεις θα έχουν φτάσει στη Σκωτία. Καθώς η κίνηση του ψυχρού μετώπου θα είναι αρκετά γρήγορη, από την Δευτέρα αναμένεται να επηρεάσει το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και την Βόρεια Γερμανία, με ισχυρές χιονοπτώσεις και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.


 


Ενώ λοιπόν το ψυχρό μέτωπο από την Αρκτική θα εκτείνεται πάνω από το κεντρικό Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Θάλασσα το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα των καθολικών, τη Δευτέρα θα φτάσει στις Άλπεις μέχρι τις βραδινές ώρες της ημέρας, ενώ ένα δεύτερο χαμηλό βαρομετρικό σύστημα θα ξεκινήσει να αναπτύσσεται πάνω από την Βόρεια Μεσόγειο. Αυτό το οργανωμένο σύστημα θα γίνει η αιτία να εκδηλωθούν ισχυρές βροχοπτώσεις στη Βόρεια Ιταλία, την Σλοβενία και την Αυστρία. Όμως η ψυχρή μάζα αέρα θα οδηγήσει σε μια απότομη μεταβολή των θερμοκρασιών, μετατρέποντας τη βροχή σε χιόνι σε όλη την βόρεια Αδριατική καθώς και στα Βόρεια Βαλκάνια. Ορισμένα μάλιστα αριθμητικά μοντέλα καιρού υπονοούν για ισχυρές χιονοπτώσεις πάνω από τη βορειοανατολική Ιταλία, τη δυτική Σλοβενία ​​και την Κροατία, ακόμα και σε χαμηλότερα υψόμετρα, εκπλήσσοντας τους κατοίκους που μπορεί να δουν να ντύνονται στα λευκά ακόμα και παράκτιες περιοχές των προαναφερθέντων χώρων. 


Καθώς το ισχυρό μετωπικό σύστημα θα επιβραδύνει λίγο, περνώντας κατά μήκος της βόρειας Μεσογείου, οι έντονες χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν για ώρες. Ορισμένες μάλιστα περιοχές θα μπορούσαν να δουν ακόμη και περισσότερα από 30 έως 60 εκατοστά χιόνι στα χαμηλότερα υψόμετρα και μέχρι μισό μέτρο χιόνι στα μεγαλύτερα υψόμετρα των Άλπεων. Την Τετάρτη και την Πέμπτη τμήμα αυτής της ψυχρής μάζας αέρα θα φτάσει μέχρι τις νότιες χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου, ρίχνοντας αισθητά την θερμοκρασία, όχι όμως στα επίπεδα που θα δουν οι χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης. Μέσα από όλο αυτό το γεγονός που θεωρείται κάτι ακραίο για την εποχή, ο καταστροφικός παγετός που θα προκύψει από τις αρνητικές τιμές των θερμοκρασιών, θα προκαλέσει σοβαρές ζημιές στα γεωργικά προϊόντα και τις καλλιέργειες, πάνω που είχαν ξεκινήσει να αναπτύσσονται, υστερα κι από τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου.

Πηγή : Severe Weather Europe
Μετάφραση : Φραγκούλη Μαρία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook