Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Ισλανδία : Μετά το ηφαίστειο Fagradalsfjall, τώρα το ηφαίστειο Grimsvotn βρίσκεται σε κίτρινο συναγερμό


Το ηφαίστειο Grimsvotn, θέτει υποψηφιότητα μέσα στο επόμενο διάστημα, ώστε να είναι αυτό που θα προκαλέσει την επόμενη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία, κάτι μάλιστα που πιθανότατα να μην είναι και πολύ μακριά , όπως θεωρούν και οι επιστήμονες που το παρακολουθούν συνεχώς. Η Ισλανδία είναι ένα ηφαιστειακό νησί του Βορείου Ατλαντικού που βιώνει μία συνεχή σεισμική δραστηριότητα επειδή βρίσκεται στο όριο μεταξύ των τεκτονικών πλακών της Ευρασίας και της Βόρειας Αμερικής. Είναι μία από τις πιο ενεργές ηφαιστειακές περιοχές στον κόσμο, ενώ όπως έχει δείξει η ιστορία, οι εκρήξεις των ηφαιστείων της μπορεί μερικές φορές να έχουν ισχυρές επιπτώσεις στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, ακόμα και σε ολόκληρο το Βόρειο Ημισφαίριο.


Υπάρχει λοιπόν μία ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία κάθε 4 έως 6 χρόνια, κατά μέσο όρο. Μάλιστα, η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου Fagradalsfjall βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και η οποία ξεκίνησε στις 19 Μαρτίου του 2021, με μια σταθερή ροή της λάβας που δεν ενέχει κανένα κίνδυνο, ενώ εκτιμάται ότι το ηφαίστειο έχει εκτοξεύσει περίπου 7,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα λάβας, μέσα από τα 4 ανοίγματα που έχουν δημιουργηθεί περιμετρικά του ηφαιστείου. Ωστόσο, σε σχέση με το προαναφερθέν ηφαίστειο, το Grimsvotn είναι ένα ηφαίστειο που καλύπτεται από χιόνι και πάγο, τα οποία καταφέρνουν να καλύψουν τις καλδέρες που έχουν σχηματιστεί μετά από τις εκρήξεις του παρελθόντος. Καλδέρα ουσιαστικά, ονομάζεται η εδαφική κοιλότητα που σχηματίζεται όταν υποχωρεί το τμήμα ενός ηφαιστειακού κώνου ή όταν διαβρώνονται βαθμιαία τα εσωτερικά τοιχώματά του μετά από μια ηφαιστειακή έκρηξη. Τα ισχυρότερα λοιπόν ηφαίστεια του κόσμου, όπως είναι και της Σαντορίνης, χαρακτηρίζονται από μεγάλες καλδέρες.


Το Grimsvotn λοιπόν εκρήγνυται αρκετά συχνά, με τις 3 τελευταίες του εκρήξεις να είναι το 1998, το 2004 και το 2011. Αυτό δίνει κατά μέσο όρο περίπου 6-7 χρόνια μεταξύ των εκρήξεων. Η τελευταία έκρηξη ξεκίνησε στις 21 Μαΐου και έληξε στις 28 Μαΐου 2011. Επομένως, έχουν περάσει σχεδόν 10 χρόνια από την τελευταία του έκρηξη. Δεδομένου όμως ότι του 2011 ήταν μια ιδιαίτερα ισχυρή έκρηξη, ενδεχομένως το ηφαιστειακό σύστημα να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να δραστηριοποιηθεί. Άλλωστε, η τελευταία έκρηξη του Grimsvotn ήταν το μεγαλύτερο ηφαιστειακό γεγονός των τελευταίων 100 ετών στην Ισλανδία. Το λοφίο τέφρας υψώθηκε έως και 20 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, δημιουργώντας ένα τεράστιο σύννεφο τέφρας και ακυρώνοντας περίπου 900 πτήσεις σε όλη την Ευρώπη. Αυτός όμως ήταν ένας σχετικά χαμηλός αριθμός ακυρώσεων, σε σύγκριση με τις 95.000 πτήσεις που ακυρώθηκαν μόλις ένα χρόνο πριν.

Την άνοιξη του 2010, το ηφαίστειο Eyjafjallajokull ξέσπασε, στέλνοντας ένα σύννεφο τέφρας κατευθείαν προς την Ευρώπη. Προκάλεσε εκτεταμένη ακύρωση της εναέριας κυκλοφορίας, καταστρέφοντας την παγκόσμια οικονομία, αφού όλο αυτό κόστισε δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά γιατί μερικές εκρήξεις στην Ισλανδία είναι ήρεμες με μια σταθερή ροή της λάβας, ενώ κάποιες άλλες μπορούν να στείλουν σύννεφα τέφρας γύρω από το Βόρειο Ημισφαίριο; Η απάντηση βρίσκεται στον πάγο. Οι εκρήξεις στην Ισλανδία μπορεί να ειναι εξαιρετικά ισχυρές όταν τα ηφαίστεια εκρήγνυνται κάτω από πάγο (υπόγεια έκρηξη). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ανερχόμενο ζεστό μάγμα συναντά τον πάγο (ή νερό / λίμνη κάτω από τον παγετώνα) κατά την έξοδό του προς την επιφάνεια, προκαλώντας μια εκρηκτική αντίδραση.


Πολλοί λένε λοιπόν ότι το ηφαίστειο Grimsvotn έχει καθυστερήσει να εκραγεί. Αλλά τα ηφαίστεια δεν είναι σταθερά στην συμπεριφορά τους, καθώς μπορούν να αλλάξουν  ανά πάσα στιγμή. Το ηφαίστειο Grimsvotn μπορεί να κοιμηθεί για περισσότερα από 15 χρόνια χωρίς να προκαλέσει καμία έκρηξη, αλλά αυτό είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο σύμφωνα με τα αρχεία καταγραφών της δραστηριότητας του ηφαιστείου. Τα τελευταία λοιπόν στοιχεία δείχνουν ότι ο Grimsvotn έχει εισέλθει στην τελευταία φάση του πριν από την έκρηξη. Αυτή τη στιγμή είναι ένας από τους 3 κορυφαίους υποψηφίους για την επόμενη μεγάλη έκρηξη της Ισλανδίας, μαζί με τα ηφαίστεια Hekla και Katla στο νότιο τμήμα του νησιού, με το Helka να είναι ένα ηφαίστειο που δεν προειδοποιεί και που μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, το Grimsvotn βρίσκεται ήδη σε κίτρινο επίπεδο συναγερμού σε σχέση με τα υπόλοιπα δύο, ενώ παρατηρείται μια σταθερή αύξηση των σεισμών, καταγράφοντας ήδη από τον Μάρτιο του 2020, το υψηλότερο ποσοστό σεισμικών δονήσεων από την έκρηξη του 2011. Μια σταθερή λοιπόν και επίμονη αύξηση στη σεισμική δραστηριότητα, είναι συνήθως ένα από τα κύρια σημάδια ότι ένα ηφαίστειο είναι ένα βήμα από την έκρηξη.


Το 1783, σημειώθηκε έκρηξη στην Ισλανδία, στη γραμμή σχισμής του ηφαιστείου Laki, το οποίο είναι στην πραγματικότητα μέρος του ηφαιστειακού συστήματος Grimsvotn. Η έκρηξη του συγκεκριμένου ηφαιστείου στα νότια του νησιού θεωρείται από ορισμένους ειδικούς ως η πιο καταστροφική στην ιστορία της Ισλανδίας. Προκάλεσε τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική καταστροφή της Ισλανδίας, όπου το 50 έως 80% των ζώων της Ισλανδίας σκοτώθηκαν, οδηγώντας σε έναν λιμό που είχε σαν αποτέλεσμα να χαθεί το 1/4 του πληθυσμού της Ισλανδίας. Ο όγκος της λάβας που ξέσπασε ήταν σχεδόν 15 κυβικά χιλιόμετρα (3,6 κυβικά μίλια), η οποία θεωρείται ότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη που καταγράφηκε στη Γη την τελευταία χιλιετία. 

Ο αντίκτυπος της έκρηξης του ηφαιστείου Laki, ήταν τεράστιος και επεκτάθηκε πολύ πέρα ​​από την Ισλανδία. Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες μειώθηκαν, καθώς εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα και νεφών διοξειδίου του θείου απελευθερώθηκαν στο Βόρειο Ημισφαίριο. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν προτείνει ότι οι συνέπειες της έκρηξης μπορεί να έχουν συμβάλει στην ενεργοποίηση της γαλλικής επανάστασης, αλλά αυτό παραμένει ακόμη θέμα συζήτησης, μέχρι να θεωρηθεί επίσημο.


Το ηφαίστειο Laki είναι μέρος του μεγάλου ηφαιστειακού συστήματος Grimsvotn, το οποίο εκτείνεται πολύ πιο πέρα ​​από το κύριο σύμπλεγμα της καλνδέρας Grimsvotn και περιλαμβάνει πολλά άλλα ηφαίστεια. Μια παρόμοια έκρηξη σαν αυτή που προκλήθηκε το 1783 θεωρείται από τους επιστήμονες απίθανη. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι τα μεγάλα σύννεφα τέφρας, μπορούν να διαταράξουν την εναέρια κυκλοφορία, επηρεάζοντας την ήδη εύθραυστη παγκόσμια οικονομία. 

Θα παρακολουθούμε στενά το Grimsvotn και όλα τα ηφαίστεια στην Ισλανδία, ενημερώνοντάς σας για οποιαδήποτε σημαντική εξέλιξη. Η επίσημη υπηρεσία στην Ισλανδία για την παρακολούθηση των ηφαιστείων είναι το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο (ΙΜΟ), όπου μπορείτε να βρείτε ζωντανά δεδομένα, πρόσθετες πληροφορίες και όλες τις επίσημες προειδοποιήσεις.

Πηγή : Severe Weather Europe

Μετάφραση : Φραγκούλη Μαρία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest