Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Ιδιαίτερα έντονη θα είναι φέτος η περίοδος των ανεμοστρόβιλων στις ΗΠΑ - Σφοδρή κακοκαιρία αυτό το Σαββατοκύριακο


Βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο μήνα της μετεωρολογικής άνοιξης του 2021 και τα δεδομένα δείχνουν μια έντονη δραστηριότητα των ανεμοστρόβιλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η παγκόσμια δύναμη La Niña, ασκεί μεγάλη επιρροή παρά την μικρή εξασθένησή της. Αν και τα ψυχρά μέτωπα από την Αρκτική κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου καθυστέρησαν το ξεκίνημα της περιόδου των ανεμοστρόβιλων στην Βόρεια Αμερική, η δραστηριότητα έχει ήδη αυξηθεί σημαντικά από τον περασμένο Μάρτιο, ο οποίος μάλιστα έχει σχεδόν καλύψει τον μέσο όρο των αναφορών σχηματισμού ανεμοστρόβιλων των τριών μηνών της Άνοιξης.


Σήμερα και αύριο λοιπόν αναμένεται να εκδηλωθούν δυνητικά επικίνδυνες καταιγίδες στο Τέξας και την Οκλαχόμα, κατά μήκος της κοιλάδας του Μισισιπή έως την Αλαμπάμα, μέχρι και τα ανατολικά τμήματα της Φλόριντα. Οι ανεμοστρόβιλοι που φαίνεται να σχηματίζονται θα είναι ιδιαίτερα καταστροφικοί, ενώ οι καταιγίδες πιθανόν να συνοδεύονται από μεγάλου μεγέθους χαλάζι όπως συνέβη χθες στο Τέξας, ή από σφοδρούς ανέμους. Μάλιστα, το Κέντρο Πρόβλεψης Καταιγίδων (SPC) έχει εκδώσει προειδοποίηση για δυνητικά ισχυρές καταιγίδες με πιθανή ανάπτυξη καταστροφικών ανέμων.


Συνήθως, κατά τη διάρκεια των χρόνων που είναι ενεργή η ψυχρή φάση La Niña, οι ροή των αεροχειμμάρων είναι ισχυρότερη πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που δίνει μια πρώτη ένδειξη για το τι θα επακολουθήσει κατά τη διάρκεια της περιόδου των ανεμοστρόβιλων. Αν και δεν είναι τόσο εύκολο να γίνει κατανοητό αυτό, σύμφωνα με όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής και από τις γενικές τάσεις των προβλέψεων, η εποχή των ανεμοστρόβιλων θα συνεχίσει να είναι πολύ δραστήρια καθ' όλη τη διάρκεια της εαρινής περιόδου..

Αν και η ψυχρή φάση La Niña προβλέπεται γενικά να αποδυναμωθεί τους επόμενους μήνες, η επιρροή της θα συνεχίσει να είναι ισχυρή μέχρι και τον Μάιο. Πρόσφατες μάλιστα μελέτες δείχνουν επίσης, ότι η κύρια δραστηριότητα αυτών, κατά τη διάρκεια της περιόδου των ανεμοστρόβιλων, μπορεί να είναι μακριά από το παραδοσιακό Tornado Alley ,την περιοχή δηλαδή που καλύπτει τις νότιες και κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες έως τις Κεντροδυτικές, με ετήσια υψηλή συχνότητα σχηματισμού ισχυρών καταιγίδων που θα συνοδεύονται από ανεμοστρόβιλους. Επίσης, οι αναλύσεις δείχνουν ότι η έξαρση των ανεμοστρόβιλων μπορεί να μετατοπιστεί μέχρι την κοιλάδα του Μισισιπή, έως ενδεχομένως και την κεντρική ακτή του Κόλπου του Μεξικού. Αυτό λοιπόν είναι ξεκάθαρο στοιχείο της επιρροής που ασκεί η ψυχρή φάση La Niña, καθώς όταν είναι ενεργή, τείνει να προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα στα πιο ανατολικά τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών.Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η περιοχή Tornado Alley, δεν θα έχει αξιόλογο αριθμό ανεμοστρόβιλων. Θα έχει, όμως σύμφωνα με τις αναλύσεις φαίνεται ο αριθμός τους ότι θα διατηρηθεί κάτω από τον μέσο όρο την φετινή άνοιξη. Όμως οι πόλεις γύρω από τον ποταμό Μισισιπή μέχρι τις κοιλάδες του Τενεσί έως και την Αλαμπάμα παραμένουν στο κόκκινο για την υψηλότερη απειλή σχηματισμού ανεμοστρόβιλων μέχρι και τα τέλη Απριλίου, καθώς είναι η περιοχή Dixie Alley, που αρκετά συχνά βιώνει θανατηφόρες εκδηλώσεις ανεμοστρόβιλων όπως έχουμε δει και στο παρελθόν.


Τώρα, καθώς θα οδεύουμε προς τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, θα έχουμε την τυπική βόρεια μετατόπιση των αεροχειμμάρων. Ωστόσο, οι αναλύσεις δείχνουν ότι οι ταχύτητες των αεροχειμμάρων θα παραμείνουν πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι ανεμοστρόβιλοι να διατηρηθούν ενδεχομένως μέχρι και τα μέσα του Ιουνίου, ενώ οι περιοχές που θα έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καταστροφικών ανεμοστρόβιλων θα είναι στην κοιλάδα του Μισισιπή, η οποία είναι γεμάτη δέντρα και υψηλά ποσοστά υγρασίας. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι ανεμοστρόβιλοι να γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνοι σε σχέση με την περιοχή Tornado Alley, καθώς η θολή ατμόσφαιρα λόγω των υψηλών ποσοστών υγρασίας και η πυκνότητα των δέντρων, καθιστούν δύσκολο να εντοπίζεται έγκαιρα το μέγεθος και η επικινδυνότητα ενός ανεμοστρόβιλου.

Ο συνδυασμός λοιπόν της ισχυρής ατμοσφαρικής αστάθειας και της διάτμησης ανέμου θα υποστηρίξουν τη δημιουργία διάσπαρτων υπερκυτταρικών καταιγίδων (supercell) μέχρι την Κυριακή, κατά μήκος των περιοχών της Ανατολικής Οκλαχόμα μέχρι το νότιο Αρκάνσας και το Βορειοανατολικό Τέξας, ενώ μέχρι τις βραδυνές ώρες του Σαββάτου αναμένονται σφοδρές καταιγίδες να πλήξουν την Τζόρτζια και τα κεντρικά τμήματα της Φλόριντα. Μάλιστα, το Κέντρο Πρόβλεψης Καταιγίδων έχει βάλει αυτές τις περιοχές σε κόκκινο επίπεδο κινδύνου, καθώς το μέτωπο θα συνοδεύεται από σφοδρούς ανέμους, καταρρακτώδεις βροχές, μεγάλο μέγεθος χαλάζι και ανεμοστρόβιλους.

Πηγή : Severe Weather Europe

Μετάφραση : Φραγκούλη Μαρία


Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News