Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική κινδυνεύουν από κύματα θερμότητας με θερμοκρασίες πάνω απο 56°C


Η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής είναι από τις πλέον καυτές περιοχές του πλανήτη, καθώς οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο. Ορισμένα μέρη μάλιστα είναι ήδη μεταξύ των πιο καυτών τοποθεσιών παγκοσμίως. Μια νέα διεθνής μελέτη σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Meteoweb.eu, διαπιστώνει ότι η παράβλεψη των σημείων της κλιματικής αλλαγής και η αποτυχία ανάληψης μέτρων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, θα οδηγήσει σε ακραία και απειλητικά για τη ζωή κύματα θερμότητας σε αυτές τις περιοχές, με σοβαρές επιπτώσεις στους πληθυσμούς τους.

Η μελέτη, η οποία στοχεύει στην αξιολόγηση των χαρακτηριστικών των μελλοντικών κυμάτων θερμότητας στην περιοχή, πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες από το Κέντρο Ερευνών για το Κλίμα και την Ατμόσφαιρα (CARE-C) του Ινστιτούτου Κύπρου και από το Ινστιτούτο Χημείας Max Planck, με συνεισφορές ερευνητών από το Ίδρυμα CMCC - Ευρωμεσογειακό Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή και άλλα ερευνητικά ιδρύματα, που ανήκουν κυρίως στις παραπάνω περιοχές.

"Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι ειδικά στο δεύτερο μισό αυτού του αιώνα, θα εμφανιστούν άνευ προηγουμένου ακραία κύματα θερμότητας", εξηγεί ο Γιώργος Ζίττης από το Ινστιτούτο της Κύπρου, που είναι ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης . Αυτά τα συμβάντα θα οδηγήσουν σε θερμοκρασίες πάνω από 56°C σε μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία θα μπορούσαν να διαρκέσουν για αρκετές εβδομάδες, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων και ζώων, ακόμη και εκείνων που είναι πιο ανθεκτικές σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως είναι οι καμήλες. Στο δεύτερο μισό του αιώνα, περίπου το ήμισυ του πληθυσμού που κατοικεί στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής - ή περίπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι - θα μπορούσε να εκτεθεί σε αυτές τις ακραίες συνθήκες που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο. Συνθήκες που θα επηρεάσουν την υγεία, τη γεωργία και τη βιοποικιλότητα.Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα σύνολο μοντέλων κλιματικών προβολών ή μια σειρά από σενάρια κλίματος που παράγονται από μοντέλα με παρόμοια αλλά και ανεξάρτητα χαρακτηριστικά, που είναι το πρώτο του είδους του για αυτήν τη γεωγραφική περιοχή. Οι ερευνητές εξέτασαν τις προβλέψεις ως προς τα μελλοντικά κύματα θερμότητας και τις ταξινόμησαν σύμφωνα με το Δείκτη Μεγέθους Θερμικού Κύματος, έναν δείκτη που κατέστησε δυνατή την ποσοτικοποίηση της έντασης των μεμονωμένων συμβάντων, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη διάρκειά τους όσο και την ανωμαλία της θερμοκρασίας.

"Τέτοιες λεπτομερείς μελέτες για το μέλλον των κυμάτων θερμότητας σε αυτήν την περιοχή έλειπαν. Η επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με την περιφερειακή μοντελοποίηση του κλίματος επικεντρώνεται κυρίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Υπάρχει επιπλέον ενδιαφέρον και χρηματοδότηση για τη μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Μεσογείου και τη Βόρεια Αφρική", εξηγεί η Πάολα Μερκολιάνο, που είναι διευθύντρια του τμήματος περιφερειακών μοντέλων και γεω-υδρολογικών επιπτώσεων στο Ίδρυμα CMCC. "Η ύπαρξη μιας τόσο σημαντικής και λεπτομερούς μελέτης σε αυτόν τον τομέα, που εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής σε δεδομένα και επιστημονικές γνώσεις σχετικά με την αλλαγή του κλίματος, είναι μεγάλη επιτυχία για εμάς. Στο CMCC, πιστεύουμε στη σημασία της προαγωγής της επιστημονικής έρευνας στην περιοχή της Μεσογείου, η οποία είναι πολύ ευάλωτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και επενδύουμε σε πόρους ώστε να παρέχουμε σε αυτές τις χώρες τα δεδομένα για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τα χαρακτηριστικά του μελλοντικού κλίματος, με την πρόθεση να στηρίξουμε τις ενέργειές τους."


Για να αποφευχθεί η επίτευξη αυτής της έντασης στα κύματα θερμότητας της περιοχής, οι συγγραφείς προτείνουν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, καθώς αναμένεται μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, σχεδόν το 90% του εκτεθειμένου πληθυσμού στην εξεταζόμενη περιοχή να ζει σε μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν αυτές τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

"Τα κύματα θερμότητας είναι μεταξύ των κύριων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Ιταλίας", καταλήγει ο Εδουάρδο Μπουκινιάνι, που είναι ερευνητής του CMCC κι ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης. "Τέλος, υπάρχει μια έγκυρη μελέτη επικεντρωμένη σε αυτήν την περιοχή, με επιστημονικά δεδομένα ικανά να υποστηρίξουν και να καθοδηγήσουν τους υπεύθυνους που θα λαμβάνουν αποφάσεις στη διαχείριση αυτών των επιπτώσεων εγκαίρως, για την προστασία της υγείας των πολιτών, ιδίως των πιο ευάλωτων. Η επένδυσή μας όσον αφορά την έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζεται, παρέχοντας όλο και πιο λεπτομερή δεδομένα που θα διατεθούν σε ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα, για να ενθαρρύνουμε ώστε να γίνουν περαιτέρω μελέτες και έρευνες για το μελλοντικό κλίμα σε αυτόν τον τομέα μέσα στον επόμενο αιώνα ." 

Επιμέλεια άρθρου : Φραγκούλη Μαρία


Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News