Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Η περίοδος των τυφώνων στον Ατλαντικό Ωκεανό το 2021 προβλέπεται να είναι πιο ενεργή από το συνηθισμένο

Αναμένουμε φέτος να έχουμε τον σχηματισμό μεγάλων τυφώνων που θα καταλήξουν στη στεριά, κατά μήκος της ηπειρωτικής ακτογραμμής των Ηνωμένων ΠολιτειώνΑυτό είναι το συμπέρασμα του επικεφαλής μετεωρολόγου της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Τοντ Κρόφορντ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, θεωρώντας ότι φέτος ενδέχεται να εκδηλωθούν γύρω στις 18 τροπικές καταιγίδες, οκτώ τυφώνες κατηγορίας 2 και τρείς τυφώνες κατηγορίας 3 και πάνω, σύμφωνα με την κλίμακα ανέμου Saffir-Simpson Hurricane. Αν αυτό επιβεβαιωθεί θα είναι πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών (1991-2020), καθώς συνήθως κάθε χρόνο έχουμε 14 τροπικές καταιγίδες, επτά τυφώνες κατηγορίας 2 και τρείς τυφώνες κατηγορίας 3 και πάνω.


Το παραπάνω συμπέρασμα βασίζεται σε διάφορους παράγοντες που μελετώνται, όπως οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας του Ατλαντικού Ωκεανού, η επιρροή της ψυχρής φάσης La Niña στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό, οι αναλύσεις των μοντέλων προσομοίωσης ακόμα κι από προηγούμενες εποχές της περιόδου των τυφώνων που εμφανίζουν παρόμοιες ατμοσφαιρικές συνθήκες στην διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας. Όπως δήλωσε ο Κρόφορντ : " Ενώ διαφαίνεται ότι η περίοδος των τυφώνων θα είναι πιο ενεργή αυτό το έτος, δεν περιμένουμε σε καμία περίπτωση να πλησιάσει την δραστηριότητα του 2020, όπου είχαμε ένα ρεκόρ 30 τροπικών καταιγίδων, από τις οποίες οι 13 έγιναν τυφώνες."


Τι σημαίνει αυτό για τις Ηνωμένες Πολιτείες;

Πέρυσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν στο ρεκόρ των 11 τροπικών καταιγίδων, συμπεριλαμβανομένων και 6 τυφώνων : Hanna, Isaias, Laura, Sally, Delta και Zeta. Αυτό σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Ωκεάνιας και Ατμοσφαιρικής Κυκλοφορίας (NOAA), είναι πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο, όταν κατά κανόνα στις ΗΠΑ προσεγγίζουν την στεριά ένα με δύο τυφώνες κάθε σεζόν.

Όπως δήλωσε λοιπόν ο Δρ.Φιλ Κλότσμπαχ, ο οποίος είναι υπεύθυνος του Κέντρου Τροπικής Μετεωρολογίας του CSU : "Αναμένουμε φέτος να έχουμε τον σχηματισμό μεγάλων τυφώνων που θα καταλήξουν στη στεριά, κατά μήκος της ηπειρωτικής ακτογραμμής των Ηνωμένων Πολιτειών και της Καραϊβικής, επομένως οι κάτοικοι των ακτών θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι κάθε νέα σεζόν, ανεξάρτητα από το πόση δραστηριότητα προβλέπεται από τις αναλύσεις των μετεωρολόγων. Άλλωστε, αν και το 1992 η περίοδος των τυφώνων παρήγαγε μόνο έξι καταιγίδες, μια από αυτές εξελίχθηκε στο τυφώνα Andrew που έφτασε κατηγορία 5 καταστρέφοντας τις ακτές της Νότιας Φλόριντα. Επομένως, και ένας τυφώνας να καταλήξει στη στεριά μπορεί κυριολεκτικά να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές. Με λίγα λόγια, μπορεί σε μια σεζόν να έχουμε πολλές καταιγίδες αλλά με μικρό αντίκτυπο, ή λίγες καταιγίδες και μια να εξελιχθεί σε έναν καταστροφικό τυφώνα."Πόσο ρόλο θα παίξει η ψυχρή φάση La Niña;

Το φαινόμενο El Niño / La Niña, που είναι η περιοδική θέρμανση / ψύξη του ισημερινού ανατολικού και κεντρικού Ειρηνικού Ωκεανού, μπορεί να αλλάξει τα καιρικά φαινόμενα και να επηρεάσει τους ανέμους στη λεκάνη του Ατλαντικού Ωκεανού κατά τη διάρκεια της περιόδου των τυφώνων. Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόβλεψης του Κλίματος της NOAA, η ψυχρή φάση La Niña έχει εξασθενήσει από τις αρχές της άνοιξης και βρίσκεται σε μια ουδέτερη φάση ο τροπικός Ειρηνικός Ωκεανός. Η ψυχρή φάση λοιπόν αντιστοιχεί συνήθως σε πιο ενεργές εποχές σχηματισμού τυφώνων, επειδή το πιο δροσερό νερό του Ανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού παράγει ασθενέστερους ανέμους και μια πιο αδύναμη διάτμηση ανέμου στην Καραϊβική Θάλασσα. Αυτό συνέβη το 2020 και είχαμε το ρεκόρ των 30 καταιγίδων, ενώ όταν επικρατεί η θερμή η φάση El Niňo, τα θερμά νερά του τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού, παράγουν ισχυρότερους ανέμους και μεγαλύτερη διάτμηση ανέμου στην Καραϊβική θάλασσα, με αποτέλεσμα να μην αφήνει τα περιθώρια στις καταιγίδες να εξελιχθούν σε τυφώνες. Αυτό λοιπόν που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι αν θα έχει εξασθενήσει σημαντικά η La Niña μέχρι να ξεκινήσει η περίοδος των τυφώνων στον Ατλαντικό Ωκεανό.


Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την περίοδο των τυφώνων στον Ατλαντικό

Οι μετεωρολόγοι πέρα από τη φάση La Niña, αναλύουν τη θερμοκρασία που επικρατεί στην επιφάνεια των υδάτων του Ατλαντικού, της Καραϊβικής και του Κόλπου του Μεξικού. Τα συμπεράσματα που έχουν βγει είναι ότι τα νερά της λεκάνης του Ατλαντικού είναι ήδη θερμότερα σύμφωνα με τα κλιματολογικά δεδομένα, ιδίως κοντά στις Βερμούδες και στα βορειοανατολικά τμήματα του ωκεανού, όπως επίσης και στον Κόλπο του Μεξικού που στο βορειοδυτικό τμήμα είναι πολύ θερμότερο από τον μέσο όρο, ενώ σύμφωνα με τα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της λεκάνης του Ατλαντικού - αν όχι όλο - θα είναι θερμότερο από τον μέσο κατά την έναρξη της περιόδου των τυφώνων.

Ο Κρόφορντ ανέφερε επίσης την παρουσία ενός συστήματος υψηλών πιέσεων εμποδισμού πάνω από την Γροιλανδία αυτή την περίοδο, που είναι ένας παράγοντας ο οποίος θα μπορούσε επίσης να φέρει θερμό νερό στους τροπικούς κύκλους κατά τη διάρκεια της περιόδου των τυφώνων. Ένας μεγαλύτερος από τον μέσο όρο αριθμός τροπικών καταιγίδων και τυφώνων είναι πιο πιθανός λοιπόν εάν οι θερμοκρασίες στην κύρια περιοχή ανάπτυξης μεταξύ Αφρικής και Καραϊβικής Θάλασσας (MDR), είναι θερμότερες από τον μέσο όρο. Αντίθετα, οι θερμοκρασίες του ωκεανού κάτω του μέσου όρου μπορούν να οδηγήσουν σε λιγότερα τροπικά συστήματα από ό,τι εάν τα νερά ήταν πιο θερμά. Θα πρέπει επίσης να παρακολουθείται η ροή του ξηρού αέρα από τις ακτές της Αφρικής, καθώς ακόμα κι αν οι θερμοκρασίες του νερού είναι υψηλές και υπάρχει μικρή διάτμηση του ανέμου, ο ξηρός αέρας μπορεί να διαταράξει σημαντικά την ανάπτυξη τροπικών κυκλώνων ή ακόμη και να εμποδίσει τη γέννησή τους.

Επομένως, χρειάζονται ακόμα αρκετά δεδομένα να συγκεντρωθούν το επόμενο διάστημα, ώστε να υπάρξει ένα πιο αξιόπιστο πόρισμα για το πώς θα εξελιχθεί η φετινή περίοδος των τυφώνων στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Πηγή : Weather.com

Μετάφραση : Φραγκούλη ΜαρίαΠρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο.