Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Η γοητεία και οι μυστικοί συμβολισμοί των κήπων στην Ιαπωνία


Όσοι θέλουν να επισκεφθούν τους κήπους στην Ιαπωνία, θα πρέπει πρώτα να μάθουν τους μυστικούς συμβολισμούς τους, ώστε να απολαύσουν τη διαχρονική γοητεία τους πιο συνειδητά. Από τα αρχαία χρόνια, οι ιαπωνικοί κήποι υπήρξαν ένα μέρος όπου η διακόσμηση είναι συνυφασμένη με τον συμβολισμό και όπου η φύση δημιουργεί μια στιγμή ξεκούρασης και στοχασμού για τον άνθρωπο, επιτρέποντας την πρόσβαση σε μια διάσταση στην οποία κυριαρχούν η ειρήνη και η αρμονία.

Τα συμβολικά στοιχεία των ιαπωνικών κήπων

Στους βουδιστικούς ναούς κάποτε, οι χώροι των κήπων καθόρισαν τη φιλοσοφική συζήτηση και αντιπροσώπευαν ένα μέρος αφιερωμένο στην εσωτερική έρευνα της ψυχής, εν αντιθέσει με τους κήπους των ευγενών και των αυτοκρατόρων που ήταν καθαρά χώροι αναψυχής.

Οι ιαπωνικοί κήποι είναι μέρη που αναδημιουργούν ουτοπικά τοπία χάρη στη χρήση ενός αφηρημένου στιλ στο οποίο όλα έχουν σχεδιαστεί για να επιτυγχάνουν μια ισορροπία που δεν είναι ποτέ περιστασιακή. Περπατάμε μέσα από κυματοειδείς λαβύρινθους από τους οποίους παρέχονται στον επισκέπτη ασυνήθιστες προοπτικές μεμονωμένων στοιχείων που έχουν κατασκευαστεί για να προσφέρουν εκπληκτικά μονοπάτια.

Το νερό, τα δέντρα και τα βράχια είναι τα βασικά στοιχεία στα οποία βασίζεται η αντικατάσταση της φύσης από τον άνθρωπο και στα οποία αποδίδονται ακριβείς συμβολικές έννοιες: 

1. Το νερό των λιμνών και των ρευμάτων αντιπροσωπεύει τη ζωή και η κατεύθυνσή του ακολουθεί την πορεία του ήλιου από ανατολικά προς δυτικά

2. Τα δέντρα είναι η έκφραση του χρόνου με τις αλλαγές που αποτυπώνονται σε αυτές από τις εποχές.

3. Οι φράκτες περιβάλλουν και αγκαλιάζουν τους κήπους. 

4. Οι ακίνητοι και λείοι βράχοι συμβολίζουν τη σταθερότητα.

5. Η άμμος και τα βότσαλα είναι η κατοικία των μικρών πλασμάτων.

6. Τέλος, τα πέτρινα φανάρια στον κήπο Zen αντιπροσωπεύουν την πνευματική αναζήτηση.


Στην πραγματικότητα, στις πιο σκοτεινές γωνίες του κήπου Zen, τα φανάρια φωτίζουν το πνευματικό και ατομικό ταξίδι του ταξιδιώτη. Είναι επομένως μια σύνθετη δημιουργία στην οποία δεν υπάρχουν μόνο είδη δέντρων και φυτικά αποστάγματα, αλλά και λίμνες που κατοικούνται από ιριδίζοντες κυπρίνους και γέφυρες που διασχίζουν μικρές ροές νερού που βγάζουν έναν μαγεμένο ήχο. Οι θάμνοι, για παράδειγμα, δεν είναι ποτέ οι ίδιοι μεταξύ τους, δεδομένου ότι σε κάθε καθένα αποδίδεται ένα ακριβές χαρακτηριστικό στοιχείο συμβολισμού, ενώ το ίδιο ισχύει για κάθε κλαδί και για κάθε πέτρα που ανταποκρίνεται σε ένα έργο με προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια.

Αποστάγματα λουλουδιών και ο κυπρίνος koi


Ένας πλούτος γεμάτος από καμέλιες, ροδόδεντρα, αζαλέες, εναλλάσσονται στις τέλειες κατασκευές των ιαπωνικών κήπων και αντιπροσωπεύουν τα πιο χρησιμοποιημένα αποστάγματα. Μεταξύ των πράσινων φυτών που χρησιμοποιούνται περισσότερο είναι φτέρες στις σκιασμένες γωνίες και τα μπαμπού που έρχονται σε επαφή με το νερό, ενώ ο χλοοτάπητας αντικαθίσταται από βρύα. Τα δέντρα που περιλαμβάνονται συχνότερα είναι: το ιαπωνικό λευκό πεύκο, το ιαπωνικό yew, το ginko biloba που συμβολίζει τη μακροζωία και την αναγέννηση, αλλά και το σφένδαμνο που με την πτώση των φύλλων του αντιπροσωπεύει την παροδικότητα της ζωής.Η πανίδα αυτών των ιδιαίτερων κήπων αποτελείται ουσιαστικά από ένα μόνο ζώο: τον κυπρίνο koi. Είναι ένα μοναδικό είδος ψαριού που έχει επιλεγεί από τον κοινό κυπρίνο εδώ και πολλούς αιώνες. Στην πραγματικότητα, ο κυπρίνος koi έφτασε στην Ιαπωνία από την Κίνα, αλλά σε αυτόν τον πρώτο αποικισμό τους δεν ήταν προικισμένοι με κανένα χρώμα και είχαν μια χρήσιμη λειτουργία στους ορυζώνες μέσα στους οποίους τοποθετήθηκαν για την εξάλειψη των παρασίτων όπως είναι τα έντομα και οι προνύμφες.

Αργότερα, οι αγρότες τους μεγάλωσαν για φαγητό στις φτωχότερες περιοχές του βορρά της χώρας, μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, όπου ορισμένοι αγρότες παρατήρησαν ότι μερικά ψάρια είχαν χρωματιστές κηλίδες στην πλάτη τους. Έκτοτε, η αναζήτηση χρωματικών ποικιλιών οδήγησε στην επιλογή του συγκεκριμένου είδους κυπρίνου, ο οποίος χαρίζει ένα υπέροχο χρώμα στα νερά των ιαπωνικών κήπων, που πλέον κολυμπάει ελεύθερος. Επιπλέον, στην παραδοσιακή ιαπωνική κουλτούρα, ο κυπρίνος koi δεν επιλέχθηκε μόνο για την ομορφιά του αλλά και ως ζώο που συμβολίζει την επιμονή.

Ο ακατάλληλος κήπος Zen


Αυτό που ονομάζουμε ακατάλληλο κήπο Zen είναι στην πραγματικότητα το καρενσασούι που σημαίνει ο ξηρός κήπος. Χαρακτηρίζεται από την απουσία νερού ως φυσικό στοιχείο, αλλά όχι στη συμβολική του όψη. Στην πραγματικότητα, η άμμος ή το λευκό χαλίκι που βρίσκεται στο καρενσασούι, μέσα από μια ειδική τσουγκράνα που χρησιμοποιείται, δίνουν μια μορφή στην άμμο σαν κίνηση κυμάτων που σέρνεται ανάμεσα στα βράχια. Άλλωστε η άμμος και οι βράχοι ενισχύουν το θέμα του αμετάβλητου, μια ουσιαστική έννοια του Ζεν Βουδισμού.Τέλος, οι μεγάλες πέτρες αντιπροσωπεύουν τα βουνά και τα νησιά της Γης του Ανατέλλοντος Ήλιου και είναι το σύμβολο της σταθερότητας και της μακροζωίας μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο στοιχείο όπως είναι το νερό. Αυτά δεν πρέπει ποτέ να έχουν τον ίδιο αριθμό ή να είναι λιγότερα από τέσσερα, αφού το ιδεόγραμμα που προσδιορίζει αυτόν τον αριθμό είναι πολύ παρόμοιο με αυτό που μεταφράζει τη λέξη θάνατος στην ιαπωνική κουλτούρα.

Πηγή : MeteoWeb.eu

Μετάφραση : Φραγκούλη Μαρία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest