Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Η Νοτιοανατολική ακτή των ΗΠΑ θα μπει στην κατάψυξη : Το ισχυρότερο ψύχος των τελευταίων 100 ετών

Θα καταγραφούν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων 100 χρόνων για τον μήνα Απρίλιο


Εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από σήμερα στις ανατολικές ΗΠΑ, η οποία ενδεχομένως να σπάσει ρεκόρ αρνητικών θερμοκρασιών σε πολλές περιοχές, εξαιτίας μιας ισχυρής ψυχρής μάζας αέρα με πολικά χαρακτηριστικά, που θα θέσει σε κίνδυνο την βλάστηση που βρίσκεται υπό ανάπτυξη, λόγω του ισχυρού παγετού που θα επικρατήσει στις πρώτες μέρες του Απριλίου.

Δεν πρόκειται φυσικά για μια υπερβολική εκτίμηση των μετεωρολόγων, αλλά για ένα πραγματικό γεγονός που θα συντελεστεί στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα τα θερμόμετρα να καταγράψουν τις πιο αρνητικές τιμές θερμοκρασιών των τελευταίων 100 ετών για τον μήνα που διανύουμε. Μετά λοιπόν από μια περίοδο ασυνήθιστης ζέστης, το μοτίβο του καιρού αναμένεται να αλλάξει εντυπωσιακά, δημιουργώντας την αίσθηση στους κατοίκους των περιοχών ότι βρίσκονται στην καρδιά του χειμώνα, με την Νέα Υόρκη, την Φλόριντα και την Ατλάντα να είναι οι πόλεις που θα δουν τον υδράργυρο να κάνει κυριολεκτικά βουτιά προς τα κάτω. Μάλιστα, μέσα στο Σαββατοκύριακο, το σφοδρό κύμα ψύχους θα επηρεάσει μέχρι και τα νοτιοανατολικά τμήματα των ΗΠΑ, κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο για την εποχή που διανύουμε, δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες αυτήν την περίοδο δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να κινηθούν τόσο χαμηλά.

Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους αγρότες, καθώς ήδη σε πολλές περιοχές τα δέντρα έχουν ανθίσει, ενώ μεγάλο μέρος της βλάστησης βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, γεγονός που θα αποβεί καταστροφικό αν επικρατήσει ολικός παγετός εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών. Το μόνο θετικό είναι ότι οι καλλιέργειες καλαμποκιού δεν βρίσκονται σε κίνδυνο επί του παρόντος, καθώς η εποχή που ξεκινάει η ανάπτυξη και η καλλιέργεια των σπόρων είναι στα μέσα του Απριλίου.

Τώρα, η αιτία αυτής της απότομης μεταβολής του καιρού στις ΗΠΑ αλλά και τον Καναδά, είναι ένας ισχυρός πυρήνας ψυχρού αέρα που σχηματίστηκε πάνω από τον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, ο οποίος σταδιακά διέσχισε την βορειοδυτική πολιτεία των ΗΠΑ Μοντάνα, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί ένας επιφανειακός κυκλώνας που εξελίχθηκε σε μετεωρολογική βόμβα, αφού η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του έπεσε κατά 30mbar σε ένα 24ωρο, προκαλώντας βίαιους ανέμους και ισχυρές χιονοπτώσεις. Καθώς συνέχισε να κινείται ανατολικότερα, εξελίχθηκε σε ένα εξαιρετικά ισχυρό ψυχρό μέτωπο που έπληξε τα βόρεια και κεντρικά τμήματα των ΗΠΑ. Αυτο λοιπόν το μέτωπο εξαπλώνεται σταδιακά και αναμένεται να ρίξει κατακόρυφα τον υδράργυρο στα ανατολικότερα τμήματα των ΗΠΑ μέχρι την Κυριακή.

Ωστόσο, οι θερμοκρασίες στις Νοτιοανατολικές ΗΠΑ παρέμειναν αρκετά ανεβασμένες για την εποχή και ειδικότερα στην Φλόριντα. Έτσι η επερχόμενη αλλαγή του καιρού και η δραματική πτώση της θερμοκρασίας θα συμβεί μέσα σε μόλις 24 με 48 ώρες. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η θερμοκρασία να βρεθεί σε επίπεδο έως και 16 βαθμών κελσίου χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή από την Παρασκευή, κάτι που θα προκαλέσει σημαντικές καταστροφές στη βλάστηση αλλά και στα δέντρα. Μέχρι το Σάββατο το πρωί, το ισχυρό ψυχρό μέτωπο θα διασχίσει το ανατολικό μισό των ΗΠΑ, όπου μέσα από τις αναλύσεις, παρατηρούνται μόνο μικρές αλλαγές στις θερμοκρασίες. Άρα, μπορούμε να περιμένουμε ότι και εκεί η θερμοκρασία θα πέσει αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Επομένως, μιλάμε για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο για τα δεδομένα της εποχής, ειδικά όσον αφορά τις Νοτιοανατολικες ακτές των ΗΠΑ, καθώς παρόμοιο φαινόμενο έγινε πριν από 101 χρόνια και συγκεκριμένα το 1920.

Το δεύτερο αρνητικό όμως, πέρα από την καταστροφή της βλάστησης είναι ότι αυτό το ψυχρό μέτωπο, θα δημιουργήσει αστάθεια στην ατμόσφαιρα, αυξάνοντας σημαντικά τα ποσοστά της σχετικής υγρασίας, με αποτέλεσμα να διπλασιάζεται ο κίνδυνος σχηματισμού ισχυρών καταιγίδων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα στα νοτιότερα τμήματα των ΗΠΑ. Μετά όμως απ' όλο αυτό το σφοδρό κρύο, αναμένεται από τα δυτικά των ΗΠΑ να επεκταθεί μια ιδιαίτερα θερμή μάζα αέρα την Κυριακή του Πάσχα των καθολικών, που θα επεκταθεί ανατολικότερα την επόμενη εβδομάδα. Αυτή η μάζα θα προκαλέσει έναν ασυνήθιστα ζεστό καιρό στις βόρειες, τις δυτικές και τις κεντρικές ΗΠΑ, ανεβάζοντας τον υδράργυρο έως και 15 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή, με τις θερμοκρασίες να είναι οι υψηλότερες των τελευταίων 40 ετών. Αυτό το μοτίβο καιρού ενδεχομένως να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, όπου η Βόρεια Αμερική κυριολεκτικά θα χωρίζεται στα δύο, με τα δυτικά, βόρεια και κεντρικά τμήματα να φλέγονται, ενώ τα ανατολικά και νότια τμήματα να βρίσκονται στην κατάψυξη. Όλο αυτό θεωρείται από τους επιστήμονες ότι είναι συνέπεια του φαινομένου La Niña, που συνήθως την άνοιξη ασκεί μεγάλη επιρροή στον καιρό των ΗΠΑ, όμως αυτή τη φορά θα έλεγε κανείς, ότι πρόκειται πράγματι για κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Τόσο σπάνιο που είχε να συμβεί έναν ολόκληρο αιώνα...

Πηγή : Severe Weather Europe

Μετάφραση : Φραγκούλη Μαρία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook