Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Η NASA λαμβάνει τις πρώτες αναφορές για τον καιρό του Άρη μέσα από το Perseverance Rover στον κρατήρα Τζέζερο

Το ελικόπτερο Ingenuity της NASA

Το ρομποτικό μηχάνημα Perseverance Rover της NASA ανέφερε για πρώτη φορά αυτήν την εβδομάδα, τον καιρό που επικρατεί στον πλανήτη, μέσα από αναλύσεις που έγιναν γύρω από τον κρατήρα Τζέζερο του Άρη, παρέχοντας δεδομένα που θα αυξήσουν την επιστημονική κατανόηση της ατμόσφαιρας του Άρη και θα βοηθήσουν σημαντικά, ούτως ώστε να λαμβάνονται μελλοντικές αποφάσεις σχετικά με την αποστολή του ρομπότ. Τα δεδομένα του καιρού θα βοηθήσουν επίσης τους επιστήμονες της αποστολής να αποφασίσουν πότε θα ξεκινήσουν το ηλεκτροφόρο ελικοπτεράκι Ingenuity, βάρους 2 κιλών που αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη εξερευνητική πτήση εκτός Γης την Κυριακή, ανοίγοντας τον δρόμο για μελλοντικές αποστολές εξερεύνησης του Άρη από αέρος.

Η αποστολή η οποία ξεκίνησε από την Γη στις 30 Ιουλίου και έφτασε στον Άρη γύρω στα μέσα του Φεβρουαρίου, εξερευνά την επιφάνεια του πλανήτη συλλέγοντας συνεχώς νέα δεδομένα. Οι επιστήμονες λένε ότι ο καιρός του θα διαμορφώσει καλύτερα αυτό που γνωρίζουμε για τις συνέπειες της κοσμικής ακτινοβολίας και τον κύκλο του νερού στην ατμόσφαιρα του Άρη. Δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα γύρω από αυτά τα στοιχεία, αλλά το νερό που παγιδεύεται κάτω από συμπαγείς πάγους διοξειδίου του άνθρακα στους πόλους μπορεί να εξατμιστεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να εισέλθει στην ατμόσφαιρα.

Αυτή η φωτογραφία που διατέθηκε από την NASA στις 21 Μαρτίου, δείχνει την προστατευτική ασπίδα που απελευθέρωσε το ρομποτικό μηχάνημα Perseverance Rover στο έδαφος του Άρη, προκειμένου να τοποθετηθεί το ελικόπτερο Ingenuity μέχρι να κάνει την πρώτη του πτήση που ήταν προγραμματισμένη στις 8 Απριλίου (NASA/JPL-Caltech/MSSS viaAP)

Το ρομποτικό λοιπόν μηχάνημα Perseverance Rover που βρίσκεται στον κρατήρα Τζέζερο του Άρη, ήταν από τις πρώτες επιλογές προσεδάφισης για την NASA, λόγω των μεγάλων εκτάσεων που στερείται εμποδίων, αλλά και εξαιτίας της παρουσίας ενός δέλτα ποταμού που υπάρχει εδώ και 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Μάλιστα, στις 3 και 4 Απριλίου, ο Αναλυτής Περιβαλλοντικής Δυναμικής του Άρη (MEDA), ανέφερε την υψηλότερη θερμοκρασία στο πλανήτη που ήταν στους -7,6°C, αλλά και τη χαμηλότερη που έφτασε στους -117,4°C. Ωστόσο, η Γη σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό Vostok στην Ανταρκτική, έχει καταγράψει χαμηλότερη θερμοκρασία από τον Άρη, όταν το θερμόμετρο στις 21 Ιουλίου του 1983 έδειξε -128,6°C. Αυτό που αναμένουμε τώρα απο το MEDA είναι οι πληροφορίες που θα στείλει γύρω από την ακτινοβολία του Άρη, καθώς με αυτό τον τρόπο οι επιστήμονες θα μάθουν πώς το φως του ήλιου που χτυπά την επιφάνεια μετατρέπεται σε θερμότητα η οποία εισέρχεται και μεταδίδεται μέσω της ατμόσφαιρας.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που διαστημικό σκάφος στέλνει πληροφορίες για τον καιρό που επικρατεί στην επιφάνεια του Άρη. Το ρομποτικό μηχάνημα Curiosity που προσγειώθηκε στον Άρη το 2011, υπέστη ζημιά σε έναν από τους αισθητήρες που κατέγραφαν τους ανέμους. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ναι μεν μπορούσε να μετράει την ταχύτητα του ανέμου, αλλά όχι την κατεύθυνσή του. Δεδομένου λοιπόν ότι η τωρινή αποστολή έχει κι αυτή τη δυνατότητα, οι επιστήμονες ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν τις παρατηρήσεις του σε συνδυασμό με αυτά του Curiosity, προκειμένου να μάθουν την συνολική ατμοσφαρική κυκλοφορία του Άρη.

Αναμφισβήτητα, η μεγαλύτερη χρησιμότητα για τους επιστήμονες βραχυπρόθεσμα, είναι η δυνατότητα των παρατηρήσεων του ρομποτικού μηχανήματος Perseverance Rover, ώστε να λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις για τις επόμενες αποστολές, αλλά και πότε θα δοκιμαστεί το ηλεκτροφόρο ελικοπτεράκι Ingenuity. Το ελικόπτερο το οποίο έχει τοποθετηθεί στην άτρακτο της αποστολής, σε ειδικό προστατευτικό κάλυμμα από γραφίτη ώστε να επιβιώσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, έχει προγραμματιστεί ώστε να κάνει την πρώτη του πτήση την Κυριακή, αν και αρχικά είχε υπολογισθεί ότι θα γινόταν η πρώτη πτήση την περασμένη Πέμπτη. 

Η εικόνα αυτή που διατίθεται από την NASA, δείχνει την πιθανή περιοχή μέσω της οποίας το ρομποτικό μηχάνημα Perseverance Rover θα διέσχιζε τον κρατήρα Τζέζερο του Άρη (NASA/JPL-Caltech/USGS viaAP)

Ωστόσο, ακόμα κι αν το ελικόπτερο είναι σε πλήρη κατάσταση λειτουργίας, το να πετάς στον Κόκκινο Πλανήτη δεν είναι εύκολο επίτευγμα. Η ατμόσφαιρα, που αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα, είναι μόλις το 1% της πυκνότητας της Γης. Τα ελικόπτερα στη Γη δεν μπορούν να απογειωθούν σε υψηλά υψόμετρα επειδή ο αέρας είναι πολύ λεπτός. Φανταστείτε λοιπόν ότι ο παράγοντας αυτός πολλαπλασιάζεται επί 50 στον Άρη. Αν και η NASA δοκίμασε το Ingenuity σε θαλάμους κενού στο εργαστήριο Jet Propulsion στην Καλιφόρνια, το περιβάλλον αυτό αντισταθμίζεται έντονα από την ασθενέστερη βαρύτητα του Άρη που είναι περίπου το ένα τρίτο της Γης. Ακόμη και οι θερμοκρασίες του πλανήτη έπρεπε να ληφθούν υπόψιν ή το υπερβολικό κρύο που μπορεί να παγώσει και να σπάσει μη προστατευμένα ηλεκτρικά εξαρτήματα, όπως έγραψε χαρακτηριστικά η NASA.

Και πριν μπορέσει να περιπλανηθεί, η NASA σκοπεύει να πραγματοποιήσει δοκιμαστικές πτήσεις για να βεβαιωθεί ότι όλα είναι σε καλή κατάσταση. Η απλή πτήση του ελικοπτέρου θα διαρκέσει έξι ημέρες και τέσσερις ώρες. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια μιάς από τις τελευταίες φάσεις της αποστολής, το ρομποτικό μηχάνημα Perseverance Rover θα φορτίσει στο μέγιστο τις μπαταρίες του ελικοπτέρου Ingenuity πριν από την κοπή των καλωδίων, ενώ στη συνέχεια, το Rover θα απομακρυνθεί, επιτρέποντας στο φως του ήλιου να ακτινοβολήσει στα ηλιακά φωτοβολταϊκά του ελικοπτέρου, για να αποκτήσει τη μέγιστη φόρτιση που απαιτείται προκειμένου να υπάρξει το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας της πτήσης του ελικοπτέρου στον Κόκκινο Πλανήτη.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης δοκιμαστικής πτήσης του ελικοπτέρου Ingenuity, οι έλικές του θα περιστραφούν σε περισσότερες από 2.500 στροφές ανά λεπτό και το ελικόπτερο θα ανεβαίνει μέσω της λεπτής ατμόσφαιρας σε μόλις 10 πόδια. Αφού αιωρηθεί για έως και 30 δευτερόλεπτα, θα υποχωρήσει προς τα πίσω. Οι επιστήμονες της NASA θα περάσουν λίγες μέρες συλλέγοντας δεδομένα και θα εξετάσουν την απόδοση της πτήσης προτού αναλάβουν πιο περίπλοκες προσπάθειες στο μέλλον. Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να περιμένουν πιο λεπτομερείς πληροφορίες για τον καιρό από το ρομποτικό μηχάνημα Perseverance Rover, προκειμένου να βρουν ένα ιδανικό "αεροδρόμιο" για το ελικόπτερο, καθώς το ελαφρύ βάρος του, το καθιστά πολύ ευάλωτο ακόμα και στους ήπιους ανέμους. 

Σε περίπτωση λοιπόν που πραγματοποιηθεί η δοκιμαστική πτήση του ελικοπτέρου την Κυριακή, η NASA σκοπεύει να κάνει ζωντανή μετάδοση των αποτελεσμάτων το πρωί της Δευτέρας.

Πηγή : adn.com

Μετάφραση : Φραγκούλη Μαρία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest