Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο : Ένας παγετώνας στην Αλάσκα κινείται 100 φορές πιο γρήγορα

Η κίνηση του είναι 50 έως 100 φορές μεγαλύτερη από την κανονική


Το παγωμένο τοπίο της Αλάσκας - Φωτογραφία : Jonathan / Adobe

Η φύση μπορεί μερικές φορές να είναι απρόβλεπτη, αλλά ορισμένα πράγματα είναι πιο εντυπωσιακά από άλλα. Η άνοιξη, συνήθως, φέρνει πολλή βροχή, τα πουλιά μεταναστεύουν σε θερμότερες περιοχές τους χειμερινούς μήνες και οι παγετώνες κινούνται αργά. Αυτές είναι τάσεις που ναι μεν έχουν καθιερωθεί, αλλά δεν είναι πάντα αληθινές παγκοσμίως. Μερικές φορές η άνοιξη είναι ξηρή, άλλες φορές αποδημητικά πουλιά όπως οι χήνες αποφασίζουν να κολλήσουν σε μια κρύα περιοχή για έναν ολόκληρο χειμώνα, ενώ υπάρχουν και οι παγετώνες που κινούνται πάρα πολύ γρήγορα.

Όπως αναφέρει η Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου Earthier, πρόσφατα επιβεβαιώθηκε ότι ένας παγετώνας κοντά στο Εθνικό Πάρκο Denali & Preserve στην Αλάσκα κινείται έως και 100 φορές πιο γρήγορα από ό,τι θα περίμενε κανείς και το σπάνιο αυτό γεγονός έχει τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων. Δεν είναι μια εντελώς νέα παρατήρηση, αλλά είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός, να βλέπουμε ένα τεράστιο κομμάτι πάγου να κινείται με αυτές τις ταχύτητες, καθώς μέσα από έρευνες έχει διαπιστωθεί οτι υπάρχουν μόνο λίγα μέρη στη Γη όπου συμβαίνει το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Οι παγετώνες είναι γνωστό ότι κινούνται σχεδόν πάντα. Ταξιδεύουν πάνω από το έδαφος ή κάτω από αυτό με έναν τόσο εξαιρετικά αργό ρυθμό, που αν σταθείτε πάνω σε μια τέτοια συμπαγή μάζα πάγου, θα σας δημιουργηθεί η εντύπωση ότι είναι κολλημένος και ακίνητος. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι μάζες πάγου μπορούν να χαράξουν και να διαμορφώσουν ένα τοπίο, όμως χρειάζεται πολύς χρόνος για να συμβεί αυτό. Ωστόσο, ορισμένοι παγετώνες κινούνται με τόση μεγάλη ταχύτητα, που εξακολουθεί τους επιστήμονες να τους κάνει να απορούν, αναζητώντας παράλληλα την αιτία που κρύβεται πίσω από αυτή τη συμπεριφορά.


Αυτό το φαινόμενο που ονομάζεται "παγετώδης αύξηση" και είναι μοναδικό όχι μόνο για τη σπανιότητά του, αλλά και για το γεγονός ότι τείνει να συμβαίνει μόνο σε ορισμένες περιοχές, όπως ειναι η Αλάσκα, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων που θέλουν να βρουν ποιος είναι ο μηχανισμός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε οι μερικοί παγετώνες να αναπτύσσουν αυτές τις ταχύτητες, καθώς μια παγετώδης αύξηση συνεπάγεται ταχύτητα έως και δέκα φορές μεγαλύτερη από την κανονικη ταχύτητα της παγετώδους κίνησης. Στην περίπτωση όμως του παγετώνα που ταξιδεύει στην Αλάσκα είναι από 50 έως 100 φορές μεγαλύτερη από την κανονική.


Ωστόσο, ακόμα και όταν ένας παγετώνας κινείται τόσο γρήγορα, δεν σπάει κανένα ρεκόρ ταχύτητας. Θυμηθείτε, μιλάμε για τεράστιες συμπαγείς μάζες πάγου που κινούνται τόσο αργά, με αποτέλεσμα να καλύπτουν μια απόσταση μόλις 60 εκατοστών μέσα σε έναν ολόκληρο χρόνο. Ο παγετώνας όμως που κινείται γρήγορα στην Αλάσκα κι οποίος ονομάζεται Muldrow Glacier, έχει βιώσει μια σειρά από κύματα ανάπτυξης ταχυτήτων στο παρελθόν, με τον πιο πρόσφατο να έχει συμβεί πριν από περίπου 64 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης ώθησης, ο παγετώνας προχώρησε κατά 6,5 χιλιόμετρα σε λιγότερο από ένα χρόνο, κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Είναι λοιπόν ένα πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο που οι ερευνητές αδυνατούν να το κατανοήσουν πλήρως. Πιστεύεται ότι η τήξη του παγετώνα μπορεί να συμβάλλει στην επιτάχυνση αυτών των τεράστιων πλακών, αλλά ο παράγοντας που προκαλεί αυτά τα γεγονότα να συμβαίνουν σε τόσο τακτικά διαστήματα, εξακολουθεί να είναι κάτι που οι επιστήμονες προσπαθούν να το εξηγήσουν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εάν βρίσκεστε στην Αλάσκα, ίσως αξίζει να κάνετε ένα ταξίδι για να δείτε έναν παγετώνα να κινείται γρηγορότερα από οποιονδήποτε άλλο στην περιοχή. 

Πηγή : bgr.com

Μετάφραση : Φραγκούλη Μαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest