Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Είναι σταθερή η ταχύτητα περιστροφής της Γης; Η απάντηση θα σας εκπλήξει!

Photo : Tau Olunga,via Wikipedia

Η αποστολή ενός αντικειμένου στο Διάστημα για να φτάσει σε έναν στόχο - είτε αυτός είναι η Σελήνη, ο Άρης, ένας αστεροειδής ή οποιοσδήποτε άλλος προορισμός - είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία, η οποία, μεταξύ των πολλών παραμέτρων που πρέπει να ληφθούν υπόψη (ξεκινώντας από τη θέση του αντικειμένου και ποιος είναι ο προορισμός του), απαιτεί πληροφορίες που μπορεί να σας εκπλήξουν. Μια από αυτές είναι η ταχύτητα περιστροφής της Γης, καθώς όσο κι αν θεωρούμε ότι είναι σταθερή, στην πραγματικότητα είναι ευμετάβλητη.


Η αλήθεια είναι ότι πολλά στοιχεία στα οποία δεν πάει το μυαλό μας, επηρεάζουν την ταχύτητα περιστροφής του πλανήτη. Για παράδειγμα, οι βαρυτικές δυνάμεις έξω από τον πλανήτη μας, που προκαλούνται κυρίως από τον Ήλιο και τη Σελήνη, ενεργούν με προβλέψιμο τρόπο ως ένα βαθμό. Η τεράστια βαρύτητα του Ήλιου διατηρεί τη Γη καλά αγκυρωμένη στην τροχιά της, ενώ η δράση της Σελήνης, εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια επιβραδύνει την περιστροφή της, αυξάνοντας τη διάρκεια της ημέρας στη Γη. Αν κάνουμε όμως ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, θα διαπιστώσουμε ότι η Γη μετά τον σχηματισμό της, είχε 1000 ανατολές και ηλιοβασιλέματα, κι όχι 365 όπως σήμερα, καθώς η ημέρα διαρκούσε από έξι έως οκτώ ώρες κι όχι 24 όπως στην εποχή μας.

Photo : Danm12 Shutterstock

Υπάρχουν λοιπόν δυνάμεις γύρω, πάνω και μέσα στον πλανήτη που δρουν σε αυτόν με ταχέως και μερικές φορές απροσδόκητα αποτελέσματα. Οι σεισμοί, οι ατμοσφαιρικοί άνεμοι, τα ωκεάνια ρεύματα , ακόμη και οι ανθρώπινες δραστηριότητες δρουν συχνά απρόβλεπτα, αναδιανέμοντας τις μάζες σε ολόκληρο τον πλανήτη, γεγονός που έχει σαν συνέπεια να επηρεάζεται και να αλλάζει η ταχύτητα περιστροφής της Γης ή ο προσανατολισμός του άξονα περιστροφής του πλανήτη. Ποιος όμως παράγοντας  συμβάλλει εξίσου σε αυτό;

Η διατήρηση της γωνιακής ορμής είναι ένας νόμος της φυσικής που δεν είναι εύκολο να γίνει κατανοητός, αλλά, ακόμη και χωρίς να χρειάζεται να το εξηγήσουμε, αρκει να θυμόμαστε το εξής παράδειγμα, όπου ένας σκέιτερ που γυρίζει με τα χέρια του εκτεταμένα προς τα έξω, μπορεί ξαφνικά να επιταχύνει την περιστροφή του σώματός του, τραβώντας τα χέρια του προς το σώμα. Κάτι τέτοιο μπορεί επίσης να συμβεί στη Γη, εάν παρεμβαίνει κάτι στην ανακατανομή των μαζών (επίγεια, ωκεάνια, αέρια) στην επιφάνεια του πλανήτη: για παράδειγμα ένας σεισμός, ο οποίος σε μια στιγμή βάζει στη διαδικασία μεγάλα τμήματα του φλοιού της γης να κινούνται. Αυτό συνήθως οδηγεί σε επιτάχυνση της περιστροφής του πλανήτη μας, συντομεύοντας (με μικρό αλλά όχι ασήμαντο τρόπο) την ημέρα. 

Photo : Wikipedia Commons

Το 2011, ο σεισμός μεγέθους 9,0 που έπληξε την Ιαπωνία διήρκεσε έξι λεπτά κατά τη διάρκεια του οποίου η αναδιανομή των μαζών της γης μείωσε τη διάρκεια της ημέρας κατά 1,8 μικροδευτερόλεπτα (εκατοστά του δευτερολέπτου) και μετατόπισε τη θέση του άξονα κατά περίπου 17 cm, αυτή δηλαδή την φανταστική γραμμή γύρω από την οποία ισορροπείται η μάζα του περιστρεφόμενου πλανήτη και η οποία διαφέρει λίγο από τον άξονα περιστροφής.

Οι σεισμοί ομως δεν είναι τα μόνα γεγονότα τα οποία είναι ικανά να αλλάξουν την ταχύτητα περιστροφής της Γης: ατμοσφαιρικοί άνεμοι, ωκεάνια ρεύματα, η τήξη των παγετώνων και οι πολικοί πάγοι έχουν ακόμη πιο έντονες επιπτώσεις. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, όταν λιώνει ο ηπειρωτικός πάγος, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει και η μάζα της Γης πρέπει να βρει ένα νέο σημείο ισορροπίας σε σχέση με τον άξονα του σχήματος. Αυτό μειώνει επίσης τη διάρκεια της ημέρας - και ευτυχώς, στο σημείο που βρισκόμαστε, εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε λεπτές παραλλαγές, χωρίς συνέπειες για την καθημερινή μας ζωή.

Photo : Flickr Taichiro Ueki

Το πρόβλημα καθίσταται σημαντικό όταν πρόκειται για παρακολούθηση μιας αποστολής στο Διάστημα ή τον συγχρονισμό με δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά, επειδή ακόμη και οι μικρότερες αλλαγές στην ταχύτητα περιστροφής της Γης μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο να μπορούμε να επικοινωνούμε με αυτά τα αντικείμενα ή όχι. Η επιτυχία των διαστημικών αποστολών επομένως εξαρτάται επίσης από την ικανότητά μας να προβλέψουμε την επίδραση μιας σειράς φαινομένων τα οποία, συνολικά, έχουν λάβει το όνομα των παραμέτρων προσανατολισμού της γης (EOP).

Όπως εξηγεί ο Werner Enderle, επικεφαλής του Γραφείου Υποστήριξης Πλοήγησης της ESA : "Οι επίγειοι σταθμοί μας επικοινωνούν με διαστημόπλοια εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από εμάς: οι κεραίες πρέπει να στοχεύουν με ακρίβεια αν θέλετε να πετύχετε μια οποιαδήποτε επικοινωνία με αυτά τα πολύ μικρά αντικείμενα. Αυτό συμβαίνει επειδή η διαφορά ακόμη και ενός κλάσματος του βαθμού κατάδειξης από τη Γη μπορεί να αντιστοιχεί σε σφάλμα χιλιάδων χιλιομέτρων στο διάστημα. Εν ολίγοις, εάν δεν υπάρχουν ακριβείς τιμές για τον προσανατολισμό της Γης, μπορεί να είναι αδύνατο να βρεθεί ένας δορυφόρος ή μια αποστολή στο Διάστημα."

Αυτές οι παράμετροι παρέχονται επί του παρόντος από το Παρατηρητήριο Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών (USNO), με ποικίλη ακρίβεια βάσει των συνεισφορών από ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του ESA. Ωστόσο, η ESA εργάζεται για την ανάπτυξη ενός εργαλείου για τον προσδιορισμό ενός συνόλου τιμών EOP, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεξάρτητη πρόσβαση της Ευρώπης στο Διάστημα, τερματίζοντας την εξάρτηση από έναν οποιοδήποτε εξωτερικό προμηθευτή. Αυτές οι τιμές καθοδήγησης, για τις οποίες εργάζεται μια ομάδα ερευνητών από το Γραφείο Υποστήριξης Πλοήγησης, θα διατίθενται δωρεάν από το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.


Photo : Soleir Nordic / Shutterstock

Έτσι, οι επιστήμονες κατασκεύασαν ένα νέο όργανο που εκτιμά και προβλέπει τον προσανατολισμό και την περιστροφή της Γης έως και 90 ημέρες νωρίτερα. Για τον Erik Shoenemann που είναι ο επικεφαλής έργου του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ESOC), ήταν μια τεράστια επιτυχία. Όπως μάλιστα ο ίδιος δήλωσε : " ο αλγόριθμός μας χρησιμοποιεί ατμοσφαιρικές και καιρικές συνθήκες, σεισμική δραστηριότητα, το ρυθμό με τον οποίο αυξάνεται ή μειώνεται η στάθμη της θάλασσας και ο ρυθμός τήξεως των πάγων της Γης, όπως και η αλληλεπίδραση των χιλιάδων μεταβλητών που είναι αρκετά δύσκολο να προβλεφθούν με ακρίβεια. Είναι εύκολο να θεωρηθούν αυτές οι τιμές από τον απλό κόσμο δεδομένες, αλλά όλη η δραστηριότητα της διαστημικής πτήσης βασίζεται σε αυτές και απαιτείται τεράστια δουλειά για την απόκτησή τους. Είμαστε πολύ χαρούμενοι λοιπόν που έχουμε την πηγή αυτών των δεδομένων τώρα, διασφαλίζοντας την ικανότητα διεξαγωγής σύνθετων αποστολών σε διαφορετικές τροχιές και να λαμβάνουμε τα απίστευτα δεδομένα που στέλνουν οι ίδιες οι αποστολές στη Γη."

Μέχρι στιγμής, οι δοκιμές δείχνουν ότι το νέο όργανο της ESA ξεπερνά σημαντικά αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη διασφάλιση της ανεξάρτητης πρόσβασης της Ευρώπης στο Διάστημα.

Πηγή : Focus.it

Μετάφραση : Φραγκούλη ΜαρίαΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News