Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Εγκέλαδος : πάνω από 3000 σεισμικές δονήσεις το τελευταίο δίμηνο στην Ελλάδα - Τι λένε οι σεισμολόγοι


Ο εγκέλαδος δείχνει να έχει επιλέξει τη χώρα μας για να εκτονώσει τα γρονθοκοπήματά του. Σε λιγότερο από δύο μήνες έχουν σημειωθεί περισσότερες από 3.000 σεισμικές δονήσεις σε Θεσσαλία ενώ τις τελευταίες ημέρες είναι έκδηλα τα σεισμικά φαινόμενα στο νότιο Αιγαίο.

Tο επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας έχει μεταφερθεί πλέον μεταξύ Τήλου και Νισύρου, όπου 10 σεισμοί μεγαλύτεροι των 4 ρίχτερ – ο ισχυρότερος εκ των οποίων είχε μέγεθος 5,2 ρίχτερ – έχουν καταγραφεί μέσα σε δύο εβδομάδες. Παράλληλα, προχθές δόνηση μετρίου μεγέθους σημειώθηκε στον θαλάσσιο χώρο της Σαντορίνης, κοντά στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος, σε μια περιοχή όπου παρατηρείται ελαφρά σεισμική διέγερση εδώ και σχεδόν έναν μήνα.

Οι σεισμολόγοι πάντως παραμένουν καθησυχαστικοί και επισημαίνουν πως τα φαινόμενα δεν συνδέονται μεταξύ τους. Παρά ταύτα, το ηφαίστειο της Σαντορίνης δεν διαφεύγει της προσοχής των επιστημόνων, καθώς ο προχθεσινός σεισμός των 4 ρίχτερ εκδηλώθηκε σε ηφαιστειογενές περιβάλλον.

3.000 σεισμικές δονήσεις στη Θεσσαλία


Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, «στο Νότιο Αιγαίο εντοπίζεται μια περιορισμένη σεισμική έξαρση, που ξεκίνησε με έναν σεισμό μεγέθους 4 ρίχτερ στις 7 Απριλίου 2021. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 10 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο ή ίσο των 4 ρίχτερ, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός κατεγράφη στις 13 Απριλίου και είχε μέγεθος 5,2 ρίχτερ». Ο ίδιος επισημαίνει πως «το μέτωπο της διέγερσης έχει μήκος περίπου 10 χιλιομέτρων και πως όλα ξεκίνησαν όταν ενεργοποιήθηκε ένα ρήγμα νοτιοδυτικά της Νισύρου. Η κατάσταση δεν προκαλεί ανησυχία, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται μια τέτοια διέγερση στην περιοχή». Αντιθέτως, ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζει ο δρ Γκανάς τη σεισμική ακολουθία στη Θεσσαλία, όπου στις 3 Μαρτίου 2021 εκδηλώθηκε ισχυρός σεισμός 6,3 ρίχτερ με επίκεντρο κοντά στην Ελασσόνα. «Από τότε μέχρι σήμερα στην περιοχή έχουν καταγραφεί 3.000 σεισμοί μεγέθους από 1 έως και 6,3 ρίχτερ», λέει ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Το ηφαίστειο της Σαντορίνης


Αποτιμώντας από την πλευρά του τον προχθεσινό σεισμό που εκδηλώθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Ιου, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξηγεί στα «ΝΕΑ» πως πρόκειται για έναν μετρίου μεγέθους σεισμό, ο οποίος δεν θα πρέπει να διαφύγει την επιστημονική προσοχή καθώς εκδηλώθηκε σε ηφαιστειογενές περιβάλλον: «Στο σημείο αυτό παρατηρείται μια αυξημένη δραστηριότητα από τις 12 Μαρτίου με μικρότερα μεγέθη σεισμών. Προς το παρόν φαίνεται να κινείται σε φυσιολογικά πλαίσια, εντούτοις πιστεύω ότι αξίζει να αξιολογούμε κάθε τόσο την πορεία της δραστηριότητας. Και αυτό επειδή ο προχθεσινός σεισμός των 4 ρίχτερ είναι ο μεγαλύτερος, εδώ και αρκετά χρόνια, σεισμός που καταγράφεται στο ηφαίστειο Κολούμπος, το οποίο είναι ένα ενεργό ηφαίστειο με την πιο πρόσφατη έκρηξη του οποίου να λαμβάνει χώρα το 1650». Ο ίδιος τονίζει πως η έλλειψη επαρκών σεισμολογικών δεδομένων για την εν λόγω διέγερση, και συγκεκριμένα ο χαμηλός αριθμός προσδιορισμένων σεισμών μικρού μεγέθους στην περιοχή, δεν επιτρέπει την πλήρη αξιολόγηση του φαινομένου.


Τεκτονικοί κι όχι ηφαιστειακοί είναι οι σεισμοί στο Νότιο Αιγαίο

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που τονίζουν οι επιστήμονες είναι ότι πρόκειται για έναν τεκτονικό και όχι ηφαιστειογενή σεισμό, δηλαδή για έναν σεισμό που προήλθε από τις διεργασίες τεκτονικών δυνάμεων και όχι από ηφαιστειακή δραστηριότητα. Στο Νότιο Αιγαίο συχνά εκδηλώνονται σεισμοί ενδιάμεσου βάθους, με εστίες που φθάνουν σε βάθος έως και τα 200 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης, καθώς η αφρικανική λιθοσφαιρική πλάκα κάμπτεται κατά μήκος του ελληνικού τόξου και βυθίζεται στο εσωτερικό της Γης. «Εξαιτίας της ίδιας διαδικασίας παράγεται θερμό μάγμα που ανεβαίνει προς την επιφάνεια και σχηματίζει το ηφαιστειακό τόξο του Νότιου Αιγαίου με κύρια ηφαιστειακά κέντρα στη Σαντορίνη και τη Νίσυρο, που θεωρούνται ενεργά ηφαίστεια». Στα ηφαιστειακά κέντρα παράγονται κατά καιρούς και σεισμοί ηφαιστειακής προέλευσης, κάτι το οποίο, όμως, δεν ισχύει στην περίπτωση της παρούσας σεισμικής έξαρσης, λένε οι σεισμολόγοι.

Πηγή : parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News