Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

ECMWF - Περίοδος 25 Απριλίου έως 1η Μαϊου : Αφρικανικός αντικυκλώνας ή χειμωνιάτικο σκηνικό θα επικρατήσει στην Ευρώπη;


Για την περίοδο από 25 Απριλίου έως 1 Μαΐου, η τελευταία ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παγκόσμιας Ανάλυσης Καιρού, δείχνει μια ενδιαφέρουσα καμπή στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο αντικυκλώνας των Αζορών που έχει εδραιωθεί για αρκετές ημέρες μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σκανδιναβίας θα τείνει να υποχωρεί σταδιακά στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του Ατλαντικού Ωκεανού, ευνοώντας την κατάβαση μιας ασταθούς μάζας αέρα. Αυτά τα ψυχρά ρεύματα θα ανοίξουν τον δρόμο ώστε μια ψυχρή μάζα αέρα να επηρεάσει σημαντικά τη Γαλλία και την Ιβηρική χερσόνησο. Αυτή η διαμόρφωση στη διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, αν επιβεβαιωθεί και στις επόμενες ενημερώσεις του αριθμητικού μοντέλου, θα ευνοούσε στην ανάβαση του αφρικάνικου αντικυκλώνα στη λεκάνη της Μεσογείου.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πάμε να δούμε σε πρώτη φάση την τάση κι όχι φυσικά πρόγνωση του καιρού έως την 1η Μαϊου με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα, καθώς σίγουρα μέχρι τις κρίσιμες ημερομηνίες θα υπάρξουν σαφώς κάποιες αλλαγές.

Με την ανοδική κίνηση λοιπόν του αφρικανικού αντικυκλώνα, ο καιρός θα επέστρεφε σε πιο ζεστές συνθήκες, με θερμοκρασίες πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή, κυρίως στην νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη. Ωστόσο, η ατμοσφαιρική αστάθεια που επικρατεί στο βορειότερα τμήματα της Ευρώπης δεν θα αφήσει εύκολα να εδραιωθεί στη λεκάνη της Μεσογείου το σύστημα υψηλών πιέσεων από την Αφρική, με αποτέλεσμα να έχουμε τελικά ένα εντελώς αντίθετο σκηνικό καιρού, με κρύο, βροχές και ισχυρές καταιγίδες εξαιτίας της σύγκρουσης των ψυχρών αέριων μαζών από τον βορρά με τις υγρές και θερμές αέριες μάζες στα χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη της Γηραιάς Ηπείρου. Αν όμως παρά ταύτα διατηρηθούν τα δεδομένα σταθερά, γεγονός που ναι μεν είναι δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο, καθώς μικρές διαφοροποιήσεις πάντα συμβαίνουν όταν έχουμε να κάνουμε με αυτή την παγκόσμια δύναμη, τότε τα θερμόμετρα σε πολλές περιοχές θα ξεπεράσουν και τους 30°C, θυμίζοντας Ιούνιο ειδικά στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Επιπλέον, οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις δείχνουν ότι η θερμοκρασία σταδιακά μέχρι τα τέλη Απριλίου θα ανέβει και στα βορειότερα τμήματα της Ευρώπης, χάρη στην παύση της ψυχρής εισροής που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες, με τα δεδομένα να δείχνουν ότι σταδιακά θα επικρατήσει ένας πιο ήπιος καιρός και εκεί. Από την άλλη πλευρά, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παγκόσμιας Ανάλυσης Καιρού, δείχνει ότι παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που θα αντιμετωπίσει το ισχυρό σύστημα υψηλών πιέσεων από την Αφρική, θα εδραιωθεί τελικά από τον Μάιο, ανεβάζοντας τον υδράργυρο αισθητά και αρκετά πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή. Έτσι, παρότι ο Απρίλιος που φέτος χαρακτηρίζεται μέχρι στιγμής από ασυνήθιστο κρύο, χιόνια και πολλές βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, πιθανόν να μας αποχαιρετήσει με σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας στις τελευταίες μέρες του και ο Μάιος να μας υποδεχθεί με αρκετά καλοκαιρινές διαθέσεις, ίσως και με τον πρώτο ευρωπαϊκό καύσωνα της χρονιάς στα μέσα του μήνα...

Πηγή : ilmeteo.it

Μετάφραση : Φραγκούλη Μαρία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News