Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Χαβάη : Η πρωτεύουσα των ουράνιων τόξων στον πλανήτη


Τα ουράνια τόξα είναι από τα πιο εντυπωσιακά οπτικά φαινόμενα του πλανήτη και η Χαβάη έχει μια εκπληκτική αφθονία από αυτά. Σε μια νέα λοιπόν δημοσίευση από έναν ατμοσφαιρικό επιστήμονα του πανεπιστημίου Mānoa της Χαβάης, προτείνει τη Χαβάη ως το καλύτερο μέρος στη Γη για να ζήσει κάποιος από κοντά το θαύμα της δημιουργίας των ουράνιων τόξων, ενώ προσπαθεί να εξηγήσει γιατί συμβαίνει τόσο συχνά το φαινόμενο αυτό, επισημαίνοντας παράλληλα την πολιτιστική σημασία που έχει για τους κατοίκους αλλά και για τους τουρίστες που επισκέπτονται αυτό το υπέροχο νησιωτικό σύμπλεγμα του Ειρηνικού Ωκεανού, καθώς στη Χαβάη, σύμφωνα με τη μυθολογία, το ουράνιο τόξο είναι σαν ένα μονοπάτι μεταξύ της Γης και του Ουρανού, που ενώνει τον κόσμο.

Τα βασικά συστατικά για τα ουράνια τόξα είναι, φυσικά, η βροχή και το φως του ήλιου. Για να δείτε ένα ουράνιο τόξο να καταλήγει στο έδαφος, ο ήλιος πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 μοιρών από τον ορίζοντα. Καθώς λοιπόν ο ήλιος ανατέλλει σε υψηλότερες γωνίες στον ουρανό το πρωί, το ύψος του ουράνιου τόξου μειώνεται έως ότου να μην είναι ορατό πάνω από τον ορίζοντα. Το μοτίβο δε, αντιστρέφεται καθώς ο ήλιος χαμηλώνει το απόγευμα, με τα ουράνια τόξα να αναδύονται στα ανατολικά και τα μεγαλύτερα ουράνια τόξα λίγο πριν από το ηλιοβασίλεμα. Η τοποθεσία της Χαβάης στον υποτροπικό Ειρηνικό σημαίνει κατά κανόνα ότι κυριαρχείται από ανέμους, με συχνές βροχοπτώσεις, όπου ενδιάμεσα υπάρχουν και κάποια ανοίγματα του καιρού, αφήνοντας τον ήλιο να δηλώνει κ αυτός την παρουσία του με τον τρόπο του.

Ο συγγραφέας Steven Businger, καθηγητής στη Σχολή Επιστήμης των Ωκεανών και της Γης του πανεπιστημίου Mānoa, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η Χαβάη παίρνει επάξια τον τίτλο της πρωτεύουσας των ουράνιων τόξων στον πλανήτη : 

1ον : Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η θερμοκρασία που επικρατεί στην επιφάνεια της θάλασσας, θερμαίνει την ατμόσφαιρα, ενώ η ακτινοβολία στο διάστημα αυτό, ψύχει τις κορυφές των νεφών που αναπτύσσονται, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται αρκετές βροχοπτώσεις το πρωί που έχουν σαν συνέπεια να δημιουργούνται τα ουράνια τόξα.

2ον : Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας για την παραγωγή ουράνιων τόξων είναι τα βουνά της Χαβάης, τα οποία αναγκάζουν λόγω της ροής του ανέμου, να σχηματίζονται σύννεφα και να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την εκδήλωση βροχών. Χωρίς τα βουνά, η Χαβάη θα ήταν μια απέραντη έρημος με ελάχιστες ετήσιες βροχοπτώσεις.

3ον : Ένας τρίτος παράγοντας που συμβάλλει στη συχνή εμφάνιση των ουράνιων τόξων είναι η θέρμανση κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία οδηγεί συχνά σε ατμοσφαιρική αστάθεια τις θερμές ώρες της ημέρας, με αποτέλεσμα να έχουμε τη δημιουργία αυτών ακόμα και κατά τη δύση του ηλίου. 

4ον : Λόγω της απόστασης που υπάρχει μεταξύ των νησιών της Χαβάης, ο αέρας είναι εξαιρετικά καθαρός και απαλλαγμένος από ρύπανση. Αυτός είναι ο τέταρτος και τελευταίος παράγοντας που συμβάλλει ώστε να εμφανίζονται φωτεινά ουράνια τόξα με το πλήρες φάσμα των χρωμάτων της ίριδας.

Ο Businger λοιπόν ως κυνηγός ουράνιων τόξων, άρχισε να φαντάζεται μια εφαρμογή με πρόσβαση σε δορυφορικά δεδομένα υψηλής ανάλυσης που θα μπορούσαν να ειδοποιήσουν τους χρήστες όταν οι συνθήκες γίνουν ευνοϊκές για τη δημιουργία ενός ουράνιου τόξου. Μετά από αρκετές αποτυχίες, τελικά τον Απρίλιο του 2020 δημιουργήθηκε η εφαρμογή Rainbow Chase, που πλέον είναι διαθέσιμη δωρεάν και στο κοινό, αλλά και στη διεύθυνση https://rainbowchase.com. Οι χρήστες έτσι μπορούν πλέον μέσα από τον υπολογιστή τους ή από τα κινητά τους να δουν ραντάρ και δορυφορικές εικόνες σε πραγματικό χρόνο, μαζί με τον τρέχοντα και τον μελλοντικό καιρό και να συλλέξουν φωτογραφίες ουράνιων τόξων, γεγονός που προκάλεσε τον έντονο ενθουσιασμό στον συγγραφέα της δημοσίευσης, εκπληρώνοντας ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά του, ως λάτρης αυτού του εντυπωσιακού οπτικού φαινομένου.


Πηγή: Πανεπιστήμιο της Χαβάης στο Manoa / Science Daily


Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο.