Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Η λιμνοθάλασσα της Επανομής (video)


Λιμνοθάλασσσα Επανομής


Η Επανομή απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και αποτελεί έναν δημοφιλή τόπο για πολλούς Θεσσαλονικείς το καλοκαίρι. Πρόκειται για παραθαλάσσιο μέρος που ανήκει στον Θερμαϊκό κόλπο και είναι γνωστή για τις όμορφες παραλίες της που αποτελούν ελκυστικό προορισμό για μία σύντομη βουτιά τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.

Εκτός όμως από τις όμορφες στιγμές που προσφέρει στους κολυμβητές, ξεχωρίζει και για την λιμνοθάλασσά της, μια περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Η περιοχή αυτή βρίσκεται περίπου 5 χλμ. νοτιοδυτικά του οικισμού της Επανομής, και ανήκει διοικητικά στο Δήμο Θερμαϊκού. Πρόκειται για έναν παράκτιο υγρότοπο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που περιλαμβάνει τη Λιμνοθάλασσα Επανομής, μία παράκτια ζώνη μήκους περίπου 6,5 χλμ. και το ακρωτήριο Μύτικας, που είναι στην ουσία μία «αμμόγλωσσα» μέσα στη θάλασσα.

Όπως αναφέρει ο Φορέας Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου, ο υγρότοπος θεωρείται σημαντικός για την αναπαραγωγή, τροφοληψία και τη διαχείμαση μεγάλου αριθμού ειδών πουλιών, καθώς και για ορισμένα άλλα είδη πανίδας: αμφίβια, ερπετά και θηλαστικά.

Στην περιοχή της λιμνοθάλασσας έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 115 είδη πουλιών, είδη χαρακτηρισμού της ΖΕΠ (Ζώνης Ειδικής Προστασίας). Κάποια από αυτά είναι η λαγγόνα, η χαλκόκοτα, η χουλιαρομύτα, το φοινικόπτερο, η αβοκέτα κ.ά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρουσία ενός είδους βατράχου, του πηλοβάτη, που είναι ένα αμφίβιο που προστατεύεται από το Προεδρικό Διάταγμα υπ’αρ.67 και τη Σύμβαση της Βέρνης.

https://axiosdelta.gr/wp-content/uploads/2019/05/%CE%A0%CE%B7%CE%BB%CE%BF%CE%B2%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%97%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%A3%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%82.jpgΆλλα σημαντικά είδη της περιοχής είναι η αγριόγατα, η πίννα και το ψάρι ταινιοσακοράφα, τα οποία περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας και προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις.Στο θαλάσσιο τμήμα υπάρχουν εκτεταμένα λιβάδια ποσειδωνίας, που περιλαμβάνονται στους οικοτόπους προτεραιότητας, ενώ κατά μήκος της ακτής έχουν αναπτυχθεί θίνες με θαμνώνες και καλαμώνες.

Οι παράκτιες αμμοθίνες δημιουργούνται μέσα από διεργασίες διάβρωσης και απόθεσης άμμου στην παράκτια ζώνη κάτω από την επίδραση του ανέμου και των κυμάτων. Λόγω του τρόπου γένεσής τους αποτελούν εξαιρετικά δυναμικές και εύθραυστες γεωμορφολογικές ενότητες. Φιλοξενούν ανθεκτικά φυτά και ζώα με υψηλή προσαρμοστικότητα στις δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν εκεί.

Οι αμμοθίνες έχουν μεγάλη οικολογική σημασία με λειτουργίες όπως παγίδευση άμμου, φυσικό φιλτράρισμα θαλασσινού νερού και προστασία από διάβρωση–πλημμύρα της ενδοχώρας. Οι λειτουργίες αυτές συνδέονται άμεσα με την αμμόφιλη βλάστηση που χαρακτηρίζει τις αμμοθίνες και συμβάλλει στη δημιουργία και στη διατήρηση της ακτογραμμής ως σταθερό όριο ξηράς και θάλασσας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα φυτού που επιτελεί τις παραπάνω λειτουργίες είναι το είδος Ammophila arenaria, το οποίο όταν σκεπάζεται με άμμο επιμηκύνει τους βλαστούς του και αναπτύσσει κατακόρυφα ριζώματα σχηματίζοντας πυκνούς θυσάνους γύρω από το γονικό φυτό.

 

Απειλές

Οι κύριες απειλές που αντιμετωπίζουν τα οικοσυστήματα της περιοχής είναι οι καλλιέργειες, η χρήση φυτοφαρμάκων, η βόσκηση, οι υδατοκαλλιέργειες, η επαγγελματική και η ερασιτεχνική αλιεία, το κυνήγι κ.ά.

Πέραν αυτών, ωστόσο, το οικοσύστημα δέχεται μεγάλη επιβάρυνση από την τουριστική κίνηση. Το καλοκαίρι, η αμμώδης παραλία προσελκύει χιλιάδες επισκεπτών, ενώ υπάρχουν και πολλοί δρόμοι που διασχίζουν τον υγρότοπο.

Η κίνηση των τροχοφόρων καταστρέφει την αμμοθινική βλάστηση και προκαλεί θανάτους ζώων, όπως ο προστατευόμενος πηλοβάτης που θάβεται μέσα στην άμμο για να κρυφτεί ή κατά τη διάρκεια της ημέρας ή για να διαχειμάσει.Δείτε το βίντεο του Φορέα Διαχείρισης με πλάνα από drone:
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News