Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Το Θιβετιανό οροπέδιο των Ιμαλαίων μέσα από το διεθνή διαστημικό σταθμόΟι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, κατάφεραν να κάνουν την λήψη πανοραμικών φωτογραφιών των Ιμαλαΐων, καθώς και της πεδιάδας Indo - Gangetic του Θιβετιανού οροπεδίου. Η πρώτη φωτογραφία που λήφθηκε τον Μάιο του 2012 από τον αστροναύτη Don Pettit έδειξε μια εντυπωσιακή έκταση 1000 χιλιομέτρων ( 600 μίλια ) από τις χιονισμένες κορυφές των Ιμαλαΐων. Μέσα από τη λήψη αυτής της φωτογραφίας έγιναν ορατές οι πεδιάδες του Γάγγη, οι πολλές λίμνες που υπάρχουν στην έκταση αυτή, καθώς και οι παγετώνες του Θιβετιανού οροπεδίου που είναι ορατές πέρα από τις οροσειρές. Διαπιστώθηκε λοιπόν μέσα από τη φωτογραφία αυτή ότι οι μεγαλύτεροι ποταμοί Γάγγης, Γκάγκαρα και Γκαντάκ έχουν μεταφέρει τεράστιες ποσότητες ιζημάτων από τα Ιμαλάια εδώ και εκατομμύρια χρόνια και μεγάλο μέρος αυτών έχουν εξελιχθεί σε πολύ μεγάλα προσχωσιγενή εδάφη. Τι σημαίνει όμως προσχωσιγενές έδαφος ή αλουβιακό στρώμα εδάφους;

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα είδος εδάφους που δημιουργείται από τα ιζήματα, λίγο πιο μακριά από την κοίτη των ποταμών, μετά από μια περίοδο ισχυρών πλημμυρών ή μετά από μια περίοδο ιδιαίτερα ισχυρών χιονοπτώσεων. Τα ιζήματα λοιπόν ελαφριάς υφής που μεταφέρονται με τη ροή του νερού ( πέτρες, άμμος ), σχηματίζουν διάφορα στρώματα στο έδαφος αποκτώντας ένα πάχος 30 έως 40 εκατοστών, δημιουργώντας όμως παράλληλα τις βάσεις ώστε να υπάρξει πλούσια ανάπτυξη της βλάστησης στην ευρύτερη περιοχή. Στις πεδιάδες λοιπόν που δημιουργείται αυτό το στρώμα εδάφους, οι αγρότες μπορούν να αφήσουν ελεύθερα τα ζώα τους να βοσκήσουν, ή να χρησιμοποιηθούν από τους ίδιους για να καλλιεργήσουν προϊόντα.Η φωτογραφία λοιπόν που πάρθηκε από τον συγκεκριμένο αστροναύτη έδειξε την υπέροχη θέα των Ιμαλαΐων από το διάστημα, παρά το γεγονός ότι λόγω της λοξής γωνίας θέασης από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, η καμπύλη του άκρου της Γης καθορίζει τον ορατό ορίζοντα στα μάτια των αστροναυτών, με αποτέλεσμα η υψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων ( 8,848,86 μέτρα ), να μην μπορεί να γίνει ορατή σε αυτήν την πανοραμική φωτογραφία. Μετά από 5 χρόνια και συγκεκριμένα στις 5 Δεκεμβρίου του 2017, ένας άλλος αστροναύτης, ο Randy " Komrade" Bresnik, ενώ κοιτούσε νοτιοδυτικά μέσα από έναν πολύ μεγαλύτερο φακό φωτογραφικής μηχανής ( 420mm), κατέγραψε μεγαλύτερες λεπτομέρειες των Ιμαλαΐων, καθώς ακόμα δεν είχε εμφανιστεί η εκτεταμένη πυκνή νέφωση των μουσώνων, με αποτέλεσμα να φανεί όλο το εύρος των μεγάλων κοιλάδων στο οροπέδιο του Θιβέτ. Μάλιστα διαπιστώθηκε από την φωτογραφία του ότι δύο από τις μεγαλύτερες κοιλάδες που περνούν την οροσειρά των Ιμαλαΐων βρίσκονται ακριβώς ανατολικά και δυτικά της υψηλότερης κορυφής της Γης που ονομάζεται Τσουμουλάνγκμα . Ωστόσο, μια γκρίζα μάζα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που διακρίνεται σε κάποιο σημείο της φωτογραφίας, εξακολουθεί να κρύβει μερικές από τις λεπτομέρειες του τοπίου στις πεδιάδες του οροπεδίου του Θιβέτ.


Αυτές οι δύο φωτογραφίες λοιπόν τραβήχτηκαν από τα μέλη του πληρώματος Expedition 31 και Expedition 53, όπου η πρώτη φωτογραφία στις 23 Μαϊου του 2012 με την ονομασία ISS031-E- 67020 αποκτήθηκε με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή Nikon D2Xs, χρησιμοποιώντας φακό 16 χιλιοστών, ενώ η δεύτερη που τραβήχτηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 2017 από τον δεύτερο αστροναύτη με την ονομασία ISS053-E-317703, πάρθηκε με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή Nikon D5, χρησιμοποιώντας φακό 420 χιλιοστών. Και οι δύο παρασχέθηκαν από το ISS Crew Earth Observations Facility και το Earth Science and Remote Sensing Unit, Johnson Space Center. Οι εικόνες έχουν υποστεί βελτίωση και τα αντικείμενα των φακών έχουν αφαιρεθεί. Το Πρόγραμμα Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού υποστηρίζει το εργαστήριο αυτό ως μέρος του Εθνικού Εργαστηρίου ISS για να βοηθήσει τους αστροναύτες να τραβήξουν φωτογραφίες της Γης που θα έχουν τη μεγαλύτερη αξία για τους επιστήμονες και το κοινό ώστε να μπορούν αυτές οι εικόνες να είναι ελεύθερα διαθέσιμες στο διαδίκτυο. Πρόσθετες επίσης εικόνες που έχουν ληφθεί από αστροναύτες και κοσμοναύτες, μπορούν να προβληθούν στο NASA / JSC Gateway to Astronaut Photography of Earth, ενώ υπάρχει λεζάντα από τον Justin Wilkinson στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, μετά από σύμβαση με το JETS στο NASA-JSC.


Πηγή : earthobservatory.nasa.gov / images

Επιμέλεια - Μετάφραση άρθρου : Φραγκούλη Μαρία


Όροι Αναδημοσίευσης

H  αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr  και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. 


Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ  "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube  προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο.

Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook 

Ακολουθήστε με στο Instagram

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News