Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Polar Vortex : Ανάλυση της πολικής κυκλοφορίας μέχρι τις αρχές Απριλίου
Η άνοιξη αρχίζει να προσπαθεί να επιβάλλει την παρουσία της στο Βόρειο Ημισφαίριο, καθώς διανύουμε το δεύτερο μισό του πρώτου μήνα της εαρινής περιόδου. Όμως, η μετάβαση από τον χειμώνα στην άνοιξη δεν ήταν ποτέ απλή. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι βρισκόμαστε μόλις 15 ημέρες από τον δεύτερο μήνα της άνοιξης, παρατηρείται άμεση επίδραση του πολικού στροβίλου, πριν να επιστρέψει στην αφετηρία του οριστικά που είναι ο Αρκτικός κύκλος. Η αλήθεια είναι, ότι απαιτείται μεγάλη ενέργεια από τον μηχανισμό της Γης που λέγεται ατμοσφαιρική και ωκεάνια κυκλοφορία για να αλλάξουν οι εποχές, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη κατά τη διαδικασία της μετάβασης από την μια εποχή στην άλλη, να υπάρχουν εναλλαγές στις καιρικές συνθήκες ή ακόμα και εντυπωσιακές ανατροπές στον καιρό. Ο ίδιος λοιπόν μηχανισμός που προκαλεί κατά περιόδους την κατάβαση των ψυχρών αέριων μαζών από την Αρκτική στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, είναι αυτός που στοχεύει τώρα να σταθεροποιήσει τον καιρό στο Βόρειο Ημισφαίριο, φέρνοντας σταδιακά την άνοιξη.

Κάθε χειμώνα, ακούμε για τον πολικό στρόβιλο, τους πολικούς αεροχειμμάρους καθώς και για την αρκτική ταλάντωση. Όλα φυσικά είναι μέρος αυτού του πολύπλοκου συστήματος που ονομάζεται πολική κυκλοφορία και η οποία έχει άμεση επίδραση στον καιρό του Βορείου Ημισφαιρίου κατά την χειμερινή περίοδο. Η θετική αρκτική ταλάντωση ( ΑΟ ), σημαίνει μια ισχυρή ροή των αεροχειμμάρων που κλειδώνει τον ψυχρότερο αέρα στις πολικές περιοχές, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να επικρατήσουν ήπιες έως θερμές συνθήκες στην Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική, ενώ η αρνητική αρκτική ταλάντωση ανοίγει τον δρόμο ώστε να διαφύγει ο ψυχρότερος αέρας από τις πολικές περιοχές και να κινηθεί στα ενδότερα γεωγραφικά πλάτη του Βορείου Ημισφαιρίου, προκαλώντας ένα χειμερινό μοτίβο καιρού με ισχυρό κρύο και πυκνές χιονοπτώσεις.

Κάνοντας λοιπόν μία αναδρομή στους τρεις μήνες του χειμώνα, διαπιστώθηκε μετά από αναλύσεις ότι η Αρκτική ταλάντωση ήταν σε αρνητική φάση σε μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και σε τμήματα της Ευρώπης, ενώ προς τα μέσα του Φεβρουαρίου, μια ψυχρή μάζα αέρα με ιδιαίτερα ισχυρό πυρήνα, κατέληξε να επηρεάσει μέχρι και τμήματα της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, προκαλώντας χιονοπτώσεις ακόμα και στην έρημο Σαχάρα. Ένα επίσης στοιχείο που έδειχνε την αρνητική αρκτική ταλάντωση κατά την περίοδο του χειμώνα, ήταν οι υψηλές πιέσεις που επικράτησαν στον Βόρειο Πόλο, τα επεισόδια της αιφνίδιας στρατοσφαιρικής θέρμανσης που προκάλεσαν αποδυνάμωση του πολικού στροβίλου, ιδιαίτερα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, καθώς και η ροή των πολικών αεροχειμμάρων που ώθησαν τον ψυχρότερο αέρα στην Γηραιά Ήπειρο και την Βόρεια Αμερική, γεγονός που αύξησε τις ψυχρές εισβολές σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως σε πολλές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.


Τώρα, οι αναλύσεις δείχνουν πλέον να βρισκόμαστε στη θετική φάση της αρκτικής ταλάντωσης. Όμως, αυτό δεν συνεπάγεται ότι θα κυριαρχήσει απόλυτα η άνοιξη, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για μια ενδεχόμενη ανατροπή του καιρού στην Ευρώπη και την Αμερική τις επόμενες ημέρες, μέχρι να ανασυνταχθεί ο πολικός στρόβιλος οριστικά και να επιστρέψει στην αφετηρία του, δηλώνοντας ξανά την παρουσία του τον επόμενο πια χειμώνα. Ο λόγος για τον οποίο επιβεβαιώνεται η θετική φάση της αρκτικής ταλάντωσης είναι γιατί τα συστήματα χαμηλών πιέσεων κυριαρχούν στα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη του Βορείου Ημισφαιρίου, γεγονός που αποδεικνύει ότι η πολική κυκλοφορία ενισχύεται και αναδιοργανώνεται, με την θερμοκρασία στον πυρήνα να πέφτει στους -70 βαθμούς κελσίου πάνω από την Σιβηρία. Όμως, μέσα στις επόμενες ημέρες και κυρίως προς τα τέλη του μήνα, ένα ισχυρό σύστημα υψηλών πιέσεων πάνω από τον Ειρηνικό, θα επηρεάσει τον πολικό στρόβιλο σημαντικά, χωρίς όμως να τον αποδυναμώνει ουσιαστικά, καθώς η θερμοκρασία στον πυρήνα του δεν φαίνεται να υποχωρεί σε μεγάλο βαθμό, όπως και η ταχύτητα των ανέμων που από τις αναλύσεις φαίνεται να αυξάνεται ελαφρώς.

Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι μέχρι τις πρώτες μέρες του Απριλίου, η στρατοσφαιρική πολική δίνη θα έχει εξασθενήσει εντελώς και δεν θα μπορεί πλέον να ασκήσει καμία επιρροή στο καιρό του Βορείου Ημισφαιρίου. Άλλωστε ακόμα και το ECMWF δείχνει για τερματισμό της επιρροής του πολικού στροβίλου έως το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Προς το παρόν λοιπόν έχουμε ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων που διέρχεται τις Ηνωμένες πολιτείες, προκαλώντας πυκνές χιονοπτώσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν ενδεχομένως και τις επόμενες ημέρες. Επίσης, ένα σύστημα υψηλών πιέσεων στον Βόρειο Ατλαντικό, ωθεί ψυχρές αέριες από τον βορρά στην Ευρώπη, αν και πρόκειται για μια εξασθενημένη ψυχρή εισβολή. Οι ανωμαλίες της θερμοκρασίας αποκαλύπτουν τη διέλευση του ψυχρού συστήματος πάνω από τις κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ταυτόχρονα, η νότια ροή φέρνει ασυνήθιστα ζεστές θερμοκρασίες στον κεντρικό Καναδά. Η Αλάσκα από την άλλη πλευρά και ο βορειοανατολικός Καναδάς έχουν μια βόρεια ροή των αεροχειμμάρων, με αποτέλεσμα να επικρατούν εξίσου ψυχρές καιρικές συνθήκες.


Κατά τη μετάβαση όμως προς την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, θα αναπτυχθεί μια θερμή μάζα αέρα και ένα σύστημα υψηλών πιέσεων στις Βρετανικές νήσους και τη Νότια Σκανδιναβία, ωθώντας μια ψυχρή μάζα αερα στα κεντρικά, ανατολικά και νότια τμήματα της Ευρώπης, ενώ αναμένεται μια ψυχρότερη μάζα αέρα στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, πάνω από τις βορειο-κεντρικές, τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες και τον ανατολικό Καναδά, θα επικρατήσουν ασυνήθιστα θερμότερες θερμοκρασίες για την εποχή, πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο για τον μήνα που διανύουμε. Ωστόσο, προς τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου, μεταξύ 25 με 28 του μήνα, ολόκληρη σχεδόν η Ευρώπη θα θερμανθεί, καθώς θα αναπτυχθεί ένα σύστημα χαμηλής πίεσης στον Ατλαντικό που θα ωθήσει το σύστημα υψηλών πιέσεων στα ανατολικά και βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης, με τη Σκανδιναβία ενδεχομένως να καταγράψει πολύ θερμότερες θερμοκρασίες από τις κανονικές. Επομένως, τα ψυχρά μέτωπα θα δηλώνουν παρουσία στο Βόρειο Ημισφαίριο, αλλά δεν θα έχουν δυναμική και διάρκεια.

Όσον αφορά τον Απρίλιο, οι ενδείξεις δείχνουν για πλήρη υποχώρηση του πολικού στροβίλου και επιστροφή οριστικά στην αφετηρία του, η αρκτική ταλάντωση φαίνεται να είναι μόνιμα σε θετική φάση, όμως υπάρχει ένα σενάριο με την προοπτική σχηματισμού ενός ισχυρού συστήματος υψηλών πιέσεων πάνω από την Βορειοδυτική Ευρώπη, με ένα παρόμοιο σύστημα πάνω από τον Βόρειο Ειρηνικό, που θα φέρει κάποιες εκπλήξεις στην Ευρώπη με πιο δροσερά μέτωπα, ενώ στην Αμερική οι αναλύσεις δείχνουν να επικρατούν πιο δροσερές συνθήκες στις δυτικές και Βορειοδυτικές ΗΠΑ και πιο θερμές συνθήκες στις κεντρικές και νότιες ΗΠΑ. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες λοιπόν θα υπάρξουν πιο αξιόπιστες προβλέψεις στο πώς θα εξελιχθεί ο δεύτερος μήνας της άνοιξης.


Πηγή ανάλυσης : Severe Weather Europe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News