Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Οι συνέπειες των αερίων και των σωματιδίων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον ανθρώπινο οργανισμό


Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα πολύπλοκο μείγμα αερίων και σωματιδίων που έχουν τα τελευταία χρόνια αυξηθεί σε επικίνδυνο βαθμό, απειλώντας την υγεία των ανθρώπων. Για παράδειγμα, τα σωματίδια με την ονομασία PM25, μερικά από τα οποία είναι τόσο μικρά που μπορούν να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος, είναι και τα πιο θανατηφόρα. Μάλιστα, το 2019, η ατμοσφαιρική ρύπανση τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους, εκτιμάται ότι συνέβαλε σε σχεδόν 7 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 12% του παγκόσμιου αριθμού θανάτων. Πάμε λοιπόν να δούμε τις συνέπειες που μπορεί να έχουν σε κάθε σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού :

1. Εγκέφαλος : Η μακροχρόνια έκθεση σε αέρια όπως είναι το διοξείδιο του αζώτου και το διοξείδιο του θείου, μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimer.

2. Νευρικό Σύστημα : Η ρύπανση συνδέεται έμμεσα με τις νευροαναπτυξιακές διαταραχές, όσο και με τους θανάτους από την νόσο του Parkinson, καθώς τα σωματίδια μπορούν να ταξιδέψουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και να ενεργοποιήσουν διάφορες ανοσολογικές αντιδράσεις.

3. Καρδιαγγειακό Σύστημα : Τα σωματίδια θεωρούνται ένας από τους βασικούς παράγοντες που σχετίζονται με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως είναι η στεφανιαία νόσος, οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια εξαιτίας των θρομβώσεων που δημιουργούνται στο αίμα.

4. Αναπνευστικό Σύστημα : Η ρύπανση μπορεί να ερεθίσει τους αεραγωγούς του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, προκαλώντας δύσπνοια, βήχα, άσθμα, μέχρι και καρκίνο του πνεύμονα. Μάλιστα, θεωρούνται ένας από τους παράγοντες που έχουν αυξήσει τα ποσοστά εμφάνισης της νόσου ΧΑΠ ( χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ).

5. Ενδοκρινικό Σύστημα : Η σωματιδιακή ύλη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης επηρεάζει κυρίως τους ενδοκρινείς αδένες, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη μεταβολικών ασθενειών, όπως είναι η παχυσαρκία και ο διαβήτης. Αυτές οι δύο ασθένειες αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.

6. Νεφρικό Σύστημα : Ανησυχητική αύξηση εμφανίζουν οι χρόνιες παθήσεις των νεφρών, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, κάτι που έχει κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

7. Αναπαραγωγικό Σύστημα : Η ρύπανση συνδέεται με την μειωμένη γονιμότητα και με τις ανεπιτυχείς εγκυμοσύνες, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι πρόωρες γεννήσεις, τα ελλειποβαρύ νεογνά , καθώς και οι αναπνευστικές παθήσεις στα βρέφη.

Τώρα, πάμε να δούμε επιγραμματικά ποια είναι αυτά τα είδη των αερίων και των σωματιδίων που ευθύνονται για τα παραπάνω, έμμεσα ή άμεσα και από πού προέρχονται:

Α. PM25 : Προέρχονται κυρίως από τα αυτοκίνητα, τα εργοστάσια, την καύση των απορριμμάτων και από τις πυρκαγιές. Αυτά τα σωματίδια, μπορούν να ταξιδέψουν στις κυψελίδες των πνευμόνων κι από κει να φτάσουν μέχρι την κυκλοφορία του αίματος.

Β. PM10 : Οι πηγές αυτών των σωματιδίων περιλαμβάνουν τη σκόνη από τους δρόμους, τις πυρκαγιές και τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων. Τα σωματίδια μπορεί να παγιδευτούν στη μύτη και στους ανώτερους αεραγωγούς, τα οποία όμως συνήθως απομακρύνονται με τον βήχα και το φτέρνισμα.

Γ. Διοξείδιο του αζώτου : Προέρχεται κυρίως από τις καύσεις των ορυκτών καυσίμων, από τα οχήματα και τα εργοστάσια που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Ερεθίζει τους αεραγωγούς και μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη άσθματος.

Δ. Τροποσφαιρικό όζον : Το τροποσφαιρικό όζον δημιουργείται όταν οι εκπομπές των αερίων που προέρχονται από τα οχήματα και τις βιομηχανίες, αντιδρούν χημικά με το φως του Ηλίου. Η έκθεση σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να δημιουργήσει πόνο στο στήθος, βήχα, ερεθισμό του λαιμού ακόμα και φλεγμονές στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.

Ε. Διοξείδιο του θείου : Η καύση ορυκτών καυσίμων από σταθμούς ενέργειας κι άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, είναι η μεγαλύτερη πηγή διοξειδίου του θείου, μετά από τα ηφαίστεια. Η παρατεταμένη έκθεση προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή.


Έρευνα : Meredith Mc Cormack / American Lung Association / Johns Hopkins University

Πηγή : nationalgeographic.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News