Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Οι 16 λόγοι που μας κάνουν να αγαπάμε αλλά και να σεβόμαστε τους ωκεανούς


Ο ωκεανός μπορεί να περιγραφεί με έναν ατελείωτο αριθμό λέξεων. Είναι αναζωογονητικός, όμορφος αλλά και ταπεινός. Είναι απέραντος, μυστηριώδης, όμως και τρομακτικός. Η μεγαλοπρέπειά του έχει εμπνεύσει αμέτρητα μυθιστορήματα, ταινίες, ντοκιμαντέρ, τραγούδια και άρθρα. Αν ήταν Θεός, θα είχε ήδη εκατομμύρια αφοσιωμένους μαθητές - δύτες, επιστήμονες, σέρφερ, βιολόγους, λάτρεις του ωκεανού - καθώς προκαλεί δέος με την δύναμη και την μοναδική ομορφιά του. Πάμε να δούμε λοιπόν τους 16 λόγους για τους οποίους ο ωκεανός, είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά στοιχεία που υπάρχουν στον πλανήτη Γη.

1. Ο ωκεανός καλύπτει πάνω από το 70% της επιφάνειας του πλανήτη μας και περιέχει περίπου το 99% του χώρου όπου μπορεί να αναπτυχθεί η ζωή στον πλανήτη. Παρά ταύτα, σύμφωνα με την MarineBio Conservation Society, οι άνθρωποι έχουν εξερευνήσει λιγότερο από το 10% των ωκεανών, πράγμα που σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε τίποτα γι αυτό το απέραντο γαλάζιο μέσα από το οποίο ζούμε.

2. Υπολογίζεται ότι 2,2 εκατομμύρια είδη ζουν στον ωκεανό. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 50 έως το 80% όλης της ζωής στη Γη, βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα.

3. Υπάρχει ένα είδος μέδουσας που ονομάζεται turritopsis dohrnii, δηλαδή η αθάνατη μέδουσα. Είναι το μόνο είδος που έχει την ικανότητα να γυρίζει το χρόνο πίσω και να αναγεννάται.

4. Στους ωκεανούς ζει ένα είδος καβουριού που ονομάζεται horseshoe crab, το οποίο υπάρχει εδώ και πάνω από 300 εκατομμύρια χρόνια πάνω στη Γη, παλαιότερο δηλαδή ακόμα κι από τους δεινοσαύρους.

5. Η γαλάζια φάλαινα που θεωρείται ως ένα είδος που απειλείται να εξαφανιστεί αν δεν προστατευθεί, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής της, φτάνει σε μήκος τα 30 μέτρα και ζυγίζει έως και 15 τόνους. Θεωρείται λοιπόν το μεγαλύτερο και βαρύτερο ζώο που υπάρχει στον πλανήτη.

6. Καρχαρίες...είτε τους αγαπάτε, είτε τους μισείτε, παρότι ο καρχαρίας θεωρείται ο κορυφαίος θηρευτής των ωκεανών, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνετε από το τσίμπημα ενός κουνουπιού, παρά από τα κοφτερά δόντια ενός καρχαρία.

7. Οι καρχαρίες έχουν σχεδιαστεί για να είναι οι καλύτεροι κολυμβητές. Ο σκελετός των καρχαριών είναι φτιαγμένος από χόνδρο και το δέρμα τους καλύπτεται από μικροσκοπικές μυϊκές ίνες, καθιστώντας τον καρχαρία ως έναν κορυφαίο και ταχύτατο κολυμβητή του θαλάσσιου βυθού. Και σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ότι δεν έχουν καλή όραση, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι είναι δέκα φορές πιο ευαίσθητοι στο φως, σε σχέση με τους ανθρώπους, γι αυτό και είναι οι απόλυτοι θηρευτές στα σκοτεινά νερά των ωκεανών.

8. Και μιας και μιλήσαμε για το σκοτάδι, το μέσο βάθος του ωκεανού είναι περίπου 14.000 πόδια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορούν να χωρέσουν 40 γήπεδα ποδοσφαίρου, για να καλύψουν αυτό βάθος. Μέσα σε αυτό το τρομακτικά ατελείωτο σκοτάδι, υπάρχουν πολλά πλάσματα που παράγουν φως, ένα από τα οποία είναι το viperfish.

9. Τα δάση Kelp, έχουν τη δυνατότητα να μεγαλώνουν έως και 18 ίντσες την ημέρα, δημιουργώντας την τέλεια και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά πηγή, ώστε να τρέφονται τα είδη της θαλάσσιας ζωής που ευδοκιμούν εκεί, αλλά να καταλήξουν ακόμα και σαν μια " παιδική χαρά" για τις φώκιες, τα θαλάσσια λιοντάρια, ακόμα και για τα πουλιά. 

10. Ο παγκόσμιος ωκεανός είναι αναμφισβήτητα ο πιο σημαντικός πόρος που παρέχει στην ανθρωπότητα τροφή για να επιβιώσει. Όμως εκτός από αυτό, είναι πηγή τροφής για εκατοντάδες χιλιάδες είδη ζωής. Δυστυχώς, η υπεραλίευση και η ρύπανση που δημιουργείται από τον άνθρωπο είναι υπεύθυνα για την καταστροφή του μεγαλύτερου δυναμικού του. Εάν συνεχίσουμε, μπορεί τελικά να εξαφανίσουμε τα ψάρια, θέτοντας σε ενέργεια την απόλυτη καταστροφή που θα καταλήξει σε ένα φαινόμενο ντόμινο για πολλά είδη ζωής ακόμα και της στεριάς.

11. Μπορεί να υπάρχει μια λίμνη κάτω από τη θάλασσα; Κι όμως σε μέρη του κόσμου, όπως στα νερά της χερσονήσου Γιουκατάν στο Μεξικό, το υδρόθειο αναμιγνύεται με το αλμυρό νερό, καθιστώντας το βαρύτερο από το κανονικό αλμυρό νερό και προκαλώντας το να βυθιστεί στον πυθμένα και να ρέει σαν ποτάμι...

12. Η θάλασσα είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο διαφορετική στην Ανταρκτική σε σχέση με τα τροπικά νερά για παράδειγμα της Ταϊτής. Στην Ανταρκτική είναι μια κυριολεκτικά παγωμένη θάλασσα που οι θυελλώδεις άνεμοι είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, ενώ στα τροπικά νερά έχουμε ένα ζεστό, κρυστάλλινο και απίστευτα φιλόξενο περιβάλλον για την ανάπτυξη της θαλάσσιας ζωής.

13. Αλλά θυμηθείτε, ο ωκεανός δεν είναι μόνο δικός μας. Είναι μέρος της βιοποικιλότητας κι όλων των ζωντανών οργανισμών που πρέπει να προστατεύσουμε εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να τον απολαμβάνουμε.

14. Μπορούμε απλώς να κάνουμε ταξίδι πίσω στο χρόνο, για μια στιγμή και να καταλάβουμε πόσο σημαντικός απλά είναι ο ωκεανός. Παρεμπιπτόντως, "βυθίζοντας" τον εαυτό σας στην αλμυρή θάλασσα και ακούγοντας τους ήχους των κυμάτων, είναι πραγματικά καλό για την ψυχική και την σωματική σας υγεία...

15. Ενώ εμείς οι άνθρωποι δεν έχουμε βράγχια (ακόμη), ο ωκεανός μπορεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα πνευματικά καταφύγια μας. Όποιος ξοδεύει πολύ χρόνο στον ωκεανό - σερφάρισμα σε κύματα, καταδύσεις σε βαθιά νερά, ιστιοπλοΐα σε όλο τον κόσμο - μπορεί να σας πει πόσο λυτρωτική είναι η δύναμη της θάλασσας. Μπορεί να αυξήσει τις αισθήσεις και να σας δώσει την πιο εγκάρδια και συναισθηματική συγκίνηση της ζωής σας.

16. Ο ωκεανός, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, είναι ο πιο κοινός πόρος στον κόσμο, που χρησιμοποιείται από δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η θάλασσα μας παρέχει αέρα για να αναπνέουμε (τα ωκεάνια φυτά παρέχουν το μισό από το οξυγόνο του κόσμου), μας δίνει τροφή για φαγητό (περίπου 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται στον ωκεανό ως κύρια πηγή τροφής τους), και βοηθά ακόμη και στην ενίσχυση της οικονομίας μας (ένας σε κάθε έξι θέσεις εργασίας σχετίζονται με τη θάλασσα), γεγονός που αποδεικνύει ότι είμαστε όλοι συνδεδεμένοι μαζί του και πρέπει να φροντίσουμε τη Μητέρα Γη, όπως μας φροντίζει.


Πηγή :huffpost.com

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο.