Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Ο υδρολογικός κύκλος

 


Μια διαδικασία που λειτουργεί εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια στον πλανήτη που ζούμε και που είναι η βασική αιτία που διατηρείται η ζωή στη Γη. Ο υδρολογικός κύκλος ή κύκλος του νερού είναι ουσιαστικά η κυκλοφορία του νερού στην επιφάνεια της Γης, στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, αλλά και κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Βρίσκεται σε μια αέναη κίνηση αλλάζοντας συνεχως μορφή από την υγρή στην αέρια ή σε πάγο κι αντίστροφα. Χωρίς αυτό το μηχανισμό η Γη θα ήταν ένας αφιλόξενος πλανήτης χωρίς ίχνος ζωής. Η κινητήριος δύναμη που βοηθάει να λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός σωστά δεν είναι άλλη από τον Ήλιο. Αυτός είναι που κινεί τον κύκλο του νερού θερμαίνοντας της ωκεανούς, τις λίμνες και τα ποτάμια, ώστε μέρος αυτού να εξατμιστεί και να ανυψωθεί στα μεσαία και ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας με την μορφή ατμού στον αέρα. 

Κινούμενη λοιπόν αυτή η μάζα των υδρατμών σε υψόμετρο όπου υπάρχει μείωση της θερμοκρασίας λόγω των μικρότερων πιέσεων που επικρατούν στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, ο αέρας αδυνατεί να συγκρατήσει όλη αυτή τη μάζα, με αποτέλεσμα μέρος αυτών των υδρατμών να συμπυκνώνεται και να δημιουργούνται τα σύννεφα. Όταν πια έχουμε μεγάλη συσσώρευση σταγονιδίων νερού στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της συμπύκνωσης που διευρύνει συνεχώς το μέγεθος των νεφών με αποτέλεσμα να συγκρούονται μεταξύ τους, επειδή το νερό είναι βαρύτερο από τον αέρα, επιστρέφει με τη μορφή κατακρημνισμάτων στην επιφάνεια της Γης ως συνέπεια της επίδρασης της βαρύτητας, η οποία εξίσου συμβάλει ώστε σημαντικό μέρος του νερού που θα επιστρέψει στο έδαφος να καταλήξει στους ωκεανούς, στα ποτάμια και στις λίμνες, καθώς και στους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες όπου αποθηκεύεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα όπως και στους πάγους που σχηματίζονται στον Αρκτικό κύκλο και την Ανταρκτική.

Ωστόσο αυτοί που παρέχουν το 88% του εξατμιζόμενου νερού στην ατμόσφαιρα είναι οι ωκεανοί. Τα ρεύματα αυτών είναι που μετακινούν μαζικά τεράστιες ποσότητες νερού από την μια άκρη της Γης στην άλλη επηρεάζοντας σημαντικά τον κύκλο του νερού και φυσικά την εξέλιξη του καιρού. Για παράδειγμα, ένας λόγος που η Μεγάλη Βρετανία έχει ηπιότερο καιρό σε σχέση με τις χώρες που είναι στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με αυτήν, είναι γιατί επηρεάζεται από το Ρεύμα του Κόλπου που διασχίζει τον Ατλαντικό, μετακινώντας σχετικά θερμό νερό από τον Κόλπο του Μεξικού προς την Μεγάλη Βρετανία με μια ταχύτητα 100 χιλιομέτρων την ημέρα. Για να κατανοήσουμε δε καλύτερα την επίδραση των ωκεανών στο κλίμα, μπορούμε να κάνουμε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στην τελευταία περίοδο των παγετώνων όπου η στάθμη των ωκεανών ήταν έως και 122 μέτρα χαμηλότερη απ'ότι είναι σήμερα. Τότε η Γη ήταν γεμάτη από πάγους, με τους υδρατμούς να επιστρέφουν στο έδαφος με τη μορφή χιονιού, μετατρέποντας τεράστιες εκτάσεις σε παγωμένες στέπες εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν. Όμως αν πάμε ακόμα πιο πίσω, πριν από περίπου 3 εκατομμύρια χρόνια που η Γη ήταν πολύ πιο θερμή, η στάθμη των ωκεανών ήταν μέχρι και 50 μέτρα πιο ψηλά απ' ότι είναι σήμερα, με αποτέλεσμα να έχουμε κατακλυσμιαίες βροχές και εξαφάνιση ακόμα και μεγάλων εκτάσεων γης. Αυτά τα παραδείγματα είναι μια απόδειξη ότι διαφοροποιήσεις στο κλίμα συνέβαιναν πάντα, χωρίς να χρειαζόταν η βοήθεια ευφυών όντων κι ενδεχομένως ακόμα και τώρα να διανύουμε μια νέα περίοδο αποσταθεροποίησης του κλίματος.

Έτσι λοιπόν οι ωκεανοί, οι θάλασσες, οι λίμνες και τα ποτάμια παρέχουν περίπου το 90% της υγρασίας της ατμόσφαιρας, ενώ το υπόλοιπο 10% παρέχεται από τα φυτά μέσω της διαπνοής. Χωρίς όμως την θερμότητα που οφείλεται στην ηλιακή ενέργεια, θα ήταν αδύνατον να υπήρχε η διαδικασία της εξάτμισης. Ο λόγος είναι γιατί αυτή η μορφή ενέργειας που προέρχεται από τον ήλιο αναγκάζει να σπάσουν οι δεσμοί που κρατούν ενωμένα τα μόρια του νερού, με αποτέλεσμα κατά τη διαδικασία της εξάτμισης να μετατρέπονται αυτά τα μόρια σταδιακά σε υδρατμούς και να επιστρέφουν στη Γη με τη μορφή κατακρημνισμάτων. Ένα παράδειγμα για να κατανοήσουμε καλύτερα τη διαδικασία της εξάτμισης είναι ο ιδρώτας που παράγεται σε μας ή η γνωστή σε όλους μας εφίδρωση. Δεχόμενοι λοιπόν την θερμότητα από τον ήλιο, αρχίζουμε να βλέπουμε αυτά τα σταγονίδια που παράγονται στο δέρμα μας, αναζητώντας παράλληλα απεγνωσμένα να πιούμε νερό ειδικά σε περιόδους καύσωνα, προκειμένου να επιστρέψουμε πίσω στον οργανισμό το νερό που χάνουμε. Παρά ταύτα καθώς η εξάτμιση αφαιρεί θερμότητα από το περιβάλλον, όπως δροσιζόμαστε εμείς με τον ιδρώτα που παράγεται και διατηρείται στην επιδερμίδα, έτσι και η φύση δροσίζεται με την επιστροφή των σταγονιδίων νερού στο έδαφος εξαιτίας της εξάτμισης.

Η διαφορά είναι απλά ότι σε μας αφαιρούνται κι ηλεκτρολύτες, επομένως η υπερβολική εξάτμιση, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή μας, καθώς το νάτριο, το ασβέστιο, το κάλιο και το μαγνήσιο είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία των ζωτικών οργάνων, ενώ στην ατμόσφαιρα οι υδρατμοί αυτοί μπορεί να διατηρηθούν έως και 10 μέρες μέχρι να καταλήξουν στο έδαφος, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη " ζωή" της ατμόσφαιρας.

Όλος αυτός λοιπόν ο αέναος κύκλος έχει σαν αποτέλεσμα από τα συνολικά 1.386 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα του νερού στη Γη, περισσότερο από 96% να είναι αλμυρό. Επίσης, το 68% του γλυκού νερού είναι δεσμευμένο σε πάγο και παγετώνες. Ακόμα ένα 30% του γλυκού νερού βρίσκεται σε υπόγειους υδροφορείς. Το επιφανειακό γλυκό νερό που βρίσκεται σε ποτάμια και λίμνες είναι συνολικά 93.100 κυβικά χιλιόμετρα και αντιπροσωπεύει περίπου το 1/150 του 1% του συνολικού νερού στη Γη. Παρά ταύτα, τα ποτάμια και οι λίμνες είναι οι βασικές πηγές νερού για την κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών. Επομένως η διατήρηση αυτών κρίνεται απαραίτητη όχι μόνο για μας, αλλά και για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς αυτού του πλανήτη.


Πηγή πληροφοριών : Wikipedia - Water cycle / National Oceanic and Atmospheric Administration - noaa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News