Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Νέα έρευνα σχετικά με τη θέρμανση των ωκεανών


Νέα δεδομένα συλλέχθηκαν από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όρεγκον ύστερα από μια έρευνα που έγινε για την επιρροή του ήλιου στην επιφάνεια των ωκεανών κατά τη διάρκεια που επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες κι ασθενείς άνεμοι. 

Όπως διαπιστώθηκε, στους τροπικούς ωκεανούς, ο συνδυασμός ηλιακού φωτός και αδύναμων ανέμων αυξάνει τις επιφανειακές θερμοκρασίες των υδάτων το απόγευμα, επηρεάζοντας σημαντικά την ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Geophysical Research Letters έδειξαν ότι στην ξηρά, η απογευματινή θέρμανση μπορεί να οδηγήσει σε ατμοσφαιρική διαταραχή που έχει ως αποτέλεσμα να σχηματίζονται καταιγίδες. Πάνω από τον ωκεανό, η απογευματινή μεταφορά αντλεί επίσης υδρατμούς από την επιφάνεια του ωκεανού για να υγραίνει την ατμόσφαιρα και να σχηματίζει σύννεφα. Η θέρμανση πάνω από τον ωκεανό είναι επιφανειακή και γίνεται ισχυρότερη όταν ο άνεμος είναι αδύναμος, είπε ο de Szoeke που είναι καθηγητής στο Κολέγιο Γης, Ωκεανών και Ατμοσφαιρικών Επιστημών του OSU αλλά και ο κύριος συγγραφέας της μελέτης. 

Όπως δήλωσε ο καθηγητής, ο ωκεανός θερμαίνεται το απόγευμα μόλις κατά ένα ή δύο βαθμούς, αλλά είναι ένα αποτέλεσμα που αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Θα θέλαμε να μάθουμε λοιπόν με μεγαλύτερη ακρίβεια πόσο συχνά συμβαίνει αυτό και τι ρόλο μπορεί να διαδραματίσει στις παγκόσμιες καιρικές συνθήκες. Η μελέτη του De Szoeke για την υπερθέρμανση των ωκεανών ξεκίνησε κατά τη διάρκεια ενός ερευνητικού ταξιδιού στον Ινδικό Ωκεανό πριν από αρκετά χρόνια. Το ερευνητικό σκάφος ήταν εξοπλισμένο με Doppler lidar, μια τεχνολογία τηλεπισκόπησης παρόμοια με το ραντάρ που χρησιμοποιεί παλμό - λέιζερ για τη μέτρηση της ταχύτητας του αέρα. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να συλλέγουν μετρήσεις για το ύψος και τη δύναμη της αναταραχής που δημιουργείται στην ατμόσφαιρα τις απογευματινές ώρες της ημέρας για πρώτη φορά. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από το lidar όλο το εικοσιτετράωρο για περίπου δύο μήνες. Σε ένα σημείο, η θερμοκρασία της επιφάνειας των ωκεανών θερμαίνονται κάθε απόγευμα για τέσσερις συνεχείς ημέρες με χαμηλές ταχύτητες ανέμου, δίνοντας στους ερευνητές τις σωστές συνθήκες για να παρατηρήσουν ένα προφίλ της αναταραχής που δημιουργήθηκε σε αυτό το σημείο της θάλασσας. 

Παρατηρήθηκε λοιπόν ότι το φως του ήλιου ζεσταίνει την επιφάνεια του ωκεανού το απόγευμα αυξάνοντας την επιφανειακή θερμοκρασία κατά ένα βαθμό Κελσίου ή και περισσότερο. Αυτή η θέρμανση συμβαίνει περίπου στο 5% των ημερών στους τροπικούς ωκεανούς του κόσμου. Αυτοί οι ωκεανοί αντιπροσωπεύουν περίπου το 2% της επιφάνειας της Γης, περίπου δηλαδή όσο είναι το μέγεθος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο ήρεμος άνεμος και οι συνθήκες θέρμανσης του αέρα εμφανίζονται σε διαφορετικά μέρη του ωκεανού ως απόκριση στις καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των μουσώνων και της ταλάντωσης Madden-Julian ή MJO, γεγονότα, που είναι ατμοσφαιρικές διαταραχές του κλίματος των ωκεανών που συμβαίνουν τακτικά στις τροπικές περιοχές. Τα νέα ευρήματα λοιπόν θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην πρόβλεψη καιρού και την κλιματική μοντελοποίηση, δήλωσε ο Simon de Szoeke ο οποίος συνεργάστηκε μαζί με τους Tobias Marke και W. Alan Brewer του εργαστηρίου χημικών επιστημών NOAA στο Boulder του Κολοράντο. 

Θεωρεί λοιπόν ο De Szoeke ότι για να προσδιοριστεί ο ρόλος που διαδραματίζουν αυτές οι μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες στις καιρικές συνθήκες των τροπικών περιοχών, θα πρέπει τα μετεωρολογικά μοντέλα πλέον να περιλαμβάνουν τις επιπτώσεις της θέρμανσης της επιφάνειας. Όπως δήλωσε λοιπόν ο καθηγητής : "Υπάρχουν πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες που οι άνθρωποι προσπαθούν να πάρουν σωστά στη μοντελοποίηση του κλίματος. Αυτή η έρευνα λοιπόν μας δίνει μια πιο ακριβή κατανόηση του τι συμβαίνει στην ατμόσφαιρα όταν οι άνεμοι είναι ασθενείς." Η έρευνα υποστηρίχθηκε από το NOAA και το Γραφείο Ναυτικής Έρευνας. 

 

Πηγή ανάλυσης : Πανεπιστήμιο του Όρεγκον / Science Daily 

Επιμέλεια - Μετάφραση άρθρου : Φραγκούλη Μαρία


Όροι Αναδημοσίευσης

H  αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr  και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. 


Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ  "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube  προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο.

Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook 

Ακολουθήστε με στο Instagram

 

 

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News