Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Μεσοπρόθεσμη Απριλίου 2021 για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Η μεσοπρόθεσμη πρόγνωση καιρού του Meteo24News για το πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη.


Αποχαιρετώντας σιγά σιγά τον Μάρτιο που ομολογουμένως είχε - όπως πάντα - δύο πρόσωπα, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τον ασταθή χαρακτήρα που έχει είτε θερμοκρασιακά, είτε καιρικά, οδεύουμε στον δεύτερο μήνα της εαρινής περιόδου ο οποίος το πιθανότερο σενάριο είναι να συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο. Στατιστικά, οι μήνες της άνοιξης δεν έχουν μια σταθερότητα στον καιρό, αν και τα τελευταία χρόνια, γενικότερα δεν υπάρχει μια ομαλή ροή των εποχών στο Βόρειο Ημισφαίριο. Μπορεί να δούμε ανοιξιάτικες θερμοκρασίες ακόμα και στους μήνες που επίσημα ανήκουν στον χειμώνα, αλλά και το καλοκαίρι να βλέπουμε μια γενικευμένη αστάθεια στην ατμόσφαιρα και στην Ελλάδα, με τις καταιγίδες να δηλώνουν αρκετά συχνά την παρουσία τους σε σχέση με το παρελθόν.

Η διάταξη λοιπόν της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, δείχνει ότι και ο Απρίλιος θα είναι ασταθής, με διακυμάνσεις και με έναν υποτροπικό αεροχείμμαρο που ενδεχομένως να επιβάλλει την κυριαρχία του, κυρίως στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα, με τον υδράργυρο να ανεβαίνει αρκετούς βαθμούς πάνω από τα κλιματολογικά δεδομένα της εποχής, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι θα δούμε θερμοκρασίες Ιουνίου μέσα στον Απρίλιο. Καθώς ο πολικός αυλώνας θα ασκήσει μεγάλη επιρροή στην βόρεια Ευρώπη, ρίχνοντας τον υδράργυρο αισθητά, με προοπτική να εκδηλωθούν ακόμα και ασυνήθιστα πυκνές χιονοπτώσεις για την εποχή, το σύστημα υψηλών πιέσεων στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο που θα προέρχεται από την Λιβύη, θα δημιουργήσει συνθήκες πραγματικής άνοιξης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με θερμοκρασίες που στα νοτιότερα τμήματα της Ελλάδας θα θυμίζουν Μάιο.

Ωστόσο, ο αντικυκλώνας αυτός πιθανόν να μεταφέρει ιδιαίτερα υψηλές ποσότητες αφρικανικής σκόνης, επομένως, δεν θα αφήσει τα περιθώρια στον υδράργυρο να ανέβει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, λόγω των νεφώσεων που θα περιέχουν σωματίδια σκόνης, ανεξάρτητα αν οι ενδείξεις δείχνουν ότι οι θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα έχουν ιδιαίτερη δυναμική για την εποχή, ενώ παράλληλα η θερμική αστάθεια μπορεί να ευνοήσει τη γένεση καταιγίδων, κυρίως στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας και το Ιόνιο Πέλαγος.

Στο τέλος όμως του πρώτου δεκαημέρου, ο καιρός θα αρχίζει να αλλάζει σημαντικά, καθώς θα ξεκινήσει μια σύγκρουση του πολικού αυλώνα στην Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, με τον αφρικανικό αντικυκλώνα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, γεγονός που μπορεί να γίνει η αιτία να έχουμε είτε τον σχηματισμό ενός ισχυρού βαρομετρικού συστήματος με έντονα φαινόμενα, είτε μια σημαντική πτώση της θερμοκρασίας άνευ φαινομένων. Από κει και πέρα, ο καιρός μέχρι και τις 15 του μήνα, φαίνεται να έχει περισσότερο φθινοπωρινή προς χειμωνιάτικη διάθεση, παρά ανοιξιάτικη. Έτσι, με βάση τα παραπάνω, ο καιρός στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, κατά πάσα πιθανότητα θα εξελιχθεί ως εξής : 

1η Απριλίου έως 8 Απριλίου : 


Στο σύνολο της χώρας δεν αναμένονται ιδιαίτερα φαινόμενα μέχρι και τις 8 του μήνα, πέρα από κάποιες θερμικές αστάθειες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες της ημέρας που θα προκαλούν κατά διαστήματα βροχές με μορφή μπόρας στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και στα νησιά του Ιονίου. Παρά ταύτα, η ψύχρα θα είναι αισθητή στα βορειότερα τμήματα της Ελλάδας μέχρι τις 4 του μήνα, κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες της ημέρας, αλλά τις θερμές ώρες της ημέρας, η θερμοκρασία θα διατηρείται μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια για την εποχή ως προς τις μέγιστες τιμές, μέχρι τις 3 Απριλίου. 

Οι θερμές όμως αέριες μάζες από την Αφρική θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται ο αντικυκλώνας να μεταφέρει και μεγάλη ποσότητα αφρικανικής σκόνης. Έτσι ο καιρός μέχρι τις 8 του μήνα, θα παραπέμπει περισσότερο σε Μάιο παρά σε Απρίλιο, καθώς κάποιες περιοχές της χώρας θα δουν τον υδράργυρο να ανεβαίνει ενδεχομένως και πάνω από τους 26 με 27 βαθμούς κελσίου, ενω η Κρήτη θα είναι η μόνη που θα δει τον υδράργυρο να ανεβαίνει καθαρά σε τοπικό επίπεδο στους 30 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη χώρα ο υδράργυρος δεν φαίνεται να ανεβαίνει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

9 Απριλίου έως 15 Απριλίου : 

Στο διάστημα αυτό, ξεκινάει η σύγκρουση των θερμών και ψυχρών αέριων μαζών στην Γηραιά Ήπειρο, με αποτέλεσμα τα δεδομένα να είναι συγκεχυμένα ως προς την εξέλιξη του καιρού. Τα σενάρια είναι δύο :

1ο σενάριο : Σχηματισμός οργανωμένου βαρομετρικού συστήματος στην κεντρική Μεσόγειο, με πολύ έντονα φαινόμενα στο σύνολο της χώρας και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας ως προς τις μέγιστες τιμές λόγω της στροφής των ανέμων σε βόρειο - βορειοδυτικούς, που μπορεί να ευνοήσει ακόμα και στην εκδήλωση χιονοπτώσεων στους ορεινούς όγκους της ηπειρωτικής χώρας.

2ο σενάριο : Χωρισμένη η Ελλάδα στα δύο με τις ψυχρές αέριες μάζες να διατηρούνται μέχρι και τη Θεσσαλία και με τον Αφρικανικό αντικυκλώνα να συνεχίζει να επιμένει από την Στερεά Ελλάδα και νοτιότερα. Το αποτέλεσμα θα είναι η δυτική και βόρεια Ελλάδα να έχουν θερμοκρασίες κάτω από το μέσο όρο για την εποχή, ενώ η ανατολική και νότια Ελλάδα να έχει καθαρά ανοιξιάτικες συνθήκες.

Ωστόσο, το διάστημα είναι μεγάλο, επομένως, αξιόπιστη πρόγνωση δεν μπορεί να γίνει. Με βάση λοιπόν τη διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, ή θα επικρατήσει ένα από τα δύο σενάρια, ή μπορεί να έχουμε και πλήρη ανατροπή των παραπάνω δεδομένων, καθώς η πρόγνωση πέρα των 15 ημερών έχει χαμηλά ποσοστά επαλήθευσης. 

Εν κατακλείδι, ο Απρίλιος παρότι φαίνεται να μπαίνει με αρκετή ζέστη, η συνέχεια μάλλον θα παραπέμπει περισσότερο σε φθινόπωρο παρά σε άνοιξη, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και εκπλήξεις με χιόνια στους ορεινούς όγκους της ηπειρωτικής χώρας κι ας μπαίνουμε επίσημα στην καρδιά της Άνοιξης. Όσον αφορά τον καιρό του Πάσχα, μάλλον θα είναι βροχερός και με ψύχρα. Αλλά θα το δούμε πιο αναλυτικά στην δεύτερη μεσοπρόθεσμη του Απριλίου σε 15 ημέρες από σήμερα. 

 

Ανάλυση - Εκτίμηση : Φραγκούλη Μαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News