Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Ιδιαίτερα θερμός ο Κόλπος του Μεξικού - Αυξημένη δραστηριότητα των ανεμοστρόβιλων βλέπουν την άνοιξη στις ΗΠΑ


Η Βόρεια Αμερική μετά από εναν ιστορικό χιονιά που βίωσε ιδιαίτερα την περίοδο Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου κι ο οποίος στο Τέξας κατέληξε να είναι θανατηφόρος λόγω των ασυνήθιστα χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν ιδιαίτερα τον Φεβρουάριο, τώρα έρχεται αντιμέτωπη με την πιθανότητα να βιώσει βίαιες καταιγίδες ικανές να προκαλέσουν μεγάλο αριθμό ανεμοστρόβιλων, ακόμα και πάνω από τον μέσο όρο μέχρι και τον Ιούνιο.


Όπως είναι γνωστό οι σοβαρές υπερκυτταρικές καταιγίδες τροφοδοτούνται από τον ζεστό και υγρό αέρα, ο οποίος συνήθως προέρχεται από μία πολλή θερμότερη τροπική περιοχή που είναι μια σημαντική πηγή των συστατικών που απαιτούνται για να σχηματιστούν ισχυρές ή δυνητικά επικίνδυνες καταιγίδες. Επιπλέον, οι θερμοκρασίες της θάλασσας πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο κάθε χρόνο όταν είναι πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα από το μεσοπρόθεσμο μέσο όρο. Πρόσφατα λοιπόν παρατηρούνται πολύ θερμότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στον Κόλπο του Μεξικού. Ειδικά στα ανατολικά μέρη, οι θερμοκρασίες του νερού είναι εξαιρετικά θερμές. Το Ρεύμα του Κόλπου φυσικά είναι έτσι κι αλλιώς ένα θερμό ρεύμα στον ωκεανό που ρέει βόρεια μεταξύ της χερσονήσου Γιουκατάν και της Κούβας στον Κόλπο του Μεξικού, παρέχοντας ζεστά θαλάσσια νερά. Οι θερμές θάλασσες συνήθως έχουν ως αποτέλεσμα υψηλότερη υγρασία και επομένως υψηλότερα σημεία δρόσου, οδηγώντας σε πιο ισχυρή αστάθεια μεταφοράς. Αυτό υπαινίσσεται επίσης το μάλλον ανησυχητικό δυναμικό για έντονες καιρικές συνθήκες στο Dixie Alley, στα νοτιοανατολικά τμήματα της χώρας αυτή την άνοιξη.


Μόλις λοιπόν οι άνεμοι πυροδοτήσουν την υγρασία από τον Κόλπο του Μεξικού, θα δημιουργηθεί μια εξαιρετικά ισχυρή αστάθεια. Επιπλέον έχει παρατηρηθεί ότι τα νερά κατά μήκος της ακτής του Κόλπου που εκτείνονται από το νότιο Τέξας έως τη Λουιζιάνα και τις ακτές του Μισισιπή είναι σημαντικά χαμηλότερα από το κανονικό. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ισχυρής ψυχρής μάζας αέρα που έπληξε τις ΗΠΑ πριν από μερικές εβδομάδες, καθώς προκάλεσε μια πτώση της επιφανειακής θερμοκρασίας των θαλασσών, διατηρώντας την περίπου 2-4 ° C κάτω από το μέσο όρο ακόμη και τώρα, στις αρχές Μαρτίου. Αυτό θα πρέπει να έχει καθοριστική επίδραση στην έναρξη της σοβαρής καιρικής περιόδου στις πεδιάδες που πιθανόν να καθυστερήσει ως ένα βαθμό, καθώς ακόμα στις παράκτιες περιοχές τα νερά είναι ακόμα δροσερά. Όμως η ενισχυμένη ροή των αεροχειμμάρων και οι αρκετά υγρές και ζεστές συνθήκες στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στην ατμόσφαιρα που έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνουν τις πιθανότητες για το σχηματισμό οργανωμένων ισχυρών καταιγίδων που θα ευνοήσουν στη γένεση των ανεμοστρόβιλων.


Έτσι η αλληλεπίδραση των μαζών ψυχρού αέρα που προέρχονται από το βορρά με την πολύ θερμότερη μάζα αέρα που αναπτύσσεται πιο νότια, οδηγεί σε μετωπικά συστήματα και σε ακραίες καιρικές συνθήκες, καθώς έχουμε μια μετάβαση από τα τέλη του χειμώνα στην αρχή της άνοιξης, όπου οι κλίσεις της πίεσης όσο και της θερμοκρασίας ιδιαίτερα κατά τον Μάρτιο μεταξύ του Βορρά και του Νότου είναι αρκετά πιο έντονες, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από τις αναλύσεις των δεδομένων όπου φαίνεται μια ιδιαίτερα ψυχρή μάζα αέρα να παραμένει πάνω από τον Αρκτικό Καναδά και μια θερμή μάζα αέρα να εδραιώνεται πάνω από τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό σημαίνει ότι οι ατμοσφαιρικές συνθήκες γίνονται πιο ασταθείς και οι καιρικές αλλαγές ενδεχομένως να είναι πιο δραματικές και σημαντικές. Παράλληλα αυτή η θερμή μάζα αέρα θα έχει ως συνέπεια να επικρατήσουν πιο ζεστές καιρικές συνθήκες στις νότιες, κεντρικές και ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα. 


Επομένως, όλο αυτό πιθανόν να γίνει η αιτία ώστε από τα μέσα της εβδομάδας, το μετωπικό σύστημα να οδηγήσει νωρίτερα του αναμενόμενου στο σχηματισμό σοβαρών καταιγίδων στις νότιες και κεντρικές πεδιάδες των ΗΠΑ, αυξάνοντας τον κίνδυνο της γένεσης ανεμοστρόβιλων που θα προκαλέσουν σοβαρές υλικές ζημιές αλλά ακόμα και θύματα, σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά τους. 


Πηγή ανάλυσης : Severe Weather Europe

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News