Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Η πρώτη μελέτη για τις επιπτώσεις που έχει στην κλιματική αλλαγή το κατεστραμμένο δάσος του ΑμαζονίουΓια πρώτη φορά βγαίνει στη δημοσιότητα μια μελέτη 30 επιστημόνων, που μέσα από την έρευνα που διεξήγαγαν, διαπίστωσαν ότι ο Αμαζόνιος συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, μετά από τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν τεράστιες εκτάσεις του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και χρόνια, οι ερευνητές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες, η ξηρασία και η αποψίλωση των δασών μειώνουν την ικανότητα του Αμαζονίου να απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και να αντισταθμίζει τις εκπομπές από την καύση των ορυκτών καυσίμων. Πρόσφατες μελέτες μάλιστα έχουν δείξει ότι ορισμένα τμήματα του τροπικού δάσους ενδέχεται να απελευθερώνουν περισσότερο άνθρακα από ό, τι αποθηκεύουν.

Η ξήρανση των υγροτόπων και η καταστροφή του εδάφους από την υλοτομία, για παράδειγμα, μπορούν να αυξήσουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. Οι φωτιές από την άλλη πλευρά, απελευθερώνουν μαύρο άνθρακα, μικρά σωματίδια αιθάλης που απορροφούν το φως του ήλιου και αυξάνουν τη θερμοκρασία. Η αποψίλωση των δασών μπορεί να μειώσει τις βροχοπτώσεις, προκαλώντας περαιτέρω ξήρανση και θέρμανση του δάσους. Επιπλέον, η κατασκευή φράγματος απελευθερώνει το ισχυρό αέριο μεθάνιο, όπως και η εκτροφή βοοειδών, με αποτέλεσμα περίπου το 3,5% όλου του μεθανίου που απελευθερώνεται παγκοσμίως στην ατμόσφαιρα να προέρχεται από τα δέντρα του Αμαζονίου. Οι δραστηριότητες λοιπόν στον Αμαζόνιο, τόσο φυσικές όσο και ανθρώπινες, μπορούν να αλλάξουν τη συμβολή του τροπικού δάσους στη κλιματική αλλαγή με σημαντικούς τρόπους, να θερμαίνουν άμεσα τον αέρα ή να απελευθερώνουν ταυτόχρονα κι άλλα αέρια του θερμοκηπίου.

Ωστόσο, καμία ομάδα δεν είχε προσπαθήσει ποτέ να αξιολογήσει τον αντίκτυπο αυτών των διαδικασιών, παρά το γεγονός ότι η περιοχή μεταμορφώνεται σχετικά γρήγορα τα τελευταία χρόνια. Η έρευνα λοιπόν, υποστηριζόμενη από την Εθνική Γεωγραφική Εταιρεία η οποία δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Forests and Global Change, εκτιμά ότι η ατμοσφαιρική θέρμανση από όλες αυτές τις πηγές που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, επηρεάζουν σημαντικά το φυσικό φαινόμενο της ψύξης του δάσους. Μάλιστα ο επικεφαλής συγγραφέας Kristofer Covey, καθηγητής περιβαλλοντικών μελετών στο Skidmore College της Νέας Υόρκης, δήλωσε : " Όταν συνειδητοποιήσει ο κόσμος την αλληλεπίδραση των άλλων παραγόντων με το διοξείδιο του άνθρακα, θα διαπιστώσουν ότι ο Αμαζόνιος κυριολεκτικά επηρεάζει το παγκόσμιο κλίμα."


Ο Αμαζόνιος έχει πραγματικά μία θαυμάσια βιοποικιλότητα, που φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες έντομα, όπως και πολλά είδη της άγριας ζωής. Τα λαμπερά πράσινα φύλλα του τροπικού δάσους, απορροφούν CO2 από τον ουρανό, μετατρέποντάς το μέσω της φωτοσύνθεσης σε υδατάνθρακες που καταλήγουν σε ξυλώδεις κορμούς και κλαδιά, καθώς μεγαλώνουν τα δέντρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου να αποθηκεύει το ισοδύναμο τεσσάρων ή πέντε ετών εκπομπών άνθρακα, δηλαδή έως 200 μεγατόνους άνθρακα. Όμως, ο Αμαζόνιος είναι επίσης πολύ υγρός, με συνέπεια κάθε χρόνο, οι συνεχείς βροχοπτώσεις να πλημμυρίζουν τις τεράστιες εκτάσεις εδάφους του Αμαζονίου. Τα μικρόβια λοιπόν σε αυτά τα βρεγμένα εδάφη παράγουν μεθάνιο, το οποίο είναι 28 έως 86 φορές πιο ισχυρό από το CO2. Τα δέντρα λοιπόν λειτουργούν σαν "καπνοδόχοι", διοχετεύοντας αυτό το μεθάνιο στην ατμόσφαιρα. Εν τω μεταξύ, η υγρασία από τον Ατλαντικό Ωκεανό που πέφτει με τη μορφή βροχής στο έδαφος, απορροφάται από φυτά, τα οποία μέσω της φωτοσύνθεσης, εκπνέουν μεθάνιο από τα φύλλα τους μέσω των ίδιων πόρων που απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα.


Οι άνθρωποι λοιπόν περιπλέκουν αυτούς τους φυσικούς κύκλους όχι μόνο μέσω της αλλαγής του κλίματος αλλά και μέσω της υλοτομίας, της δημιουργίας δεξαμενών, της εξόρυξης και της γεωργίας. Η αποψίλωση δε των δασών στη Βραζιλία έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει αυξηθεί κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ορισμένες από αυτές τις διεργασίες μειώνουν τα αέρια του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα, ενώ άλλες προκαλούν την αύξηση των αερίων. Αλλά μέχρι πρόσφατα, κανείς δεν είχε προσπαθήσει να κατανοήσει αυτήν την ισορροπία. "Είναι αυτό το σύστημα αλληλεπίδρασης των παραγόντων και όλα μετρώνται με διαφορετικούς τρόπους, σε διαφορετικές χρονικές κλίμακες, από διαφορετικά άτομα", λέει ο Soper. Αυτό πάντως που είναι σίγουρα σαφές, είναι ότι το δάσος έχει αλλάξει γρήγορα και με ανησυχητικούς ρυθμούς. Η βροχή πέφτει τώρα με μεγαλύτερη ένταση από ό, τι κάποτε, προκαλώντας ρεκόρ πλημμύρων τα τελευταία χρόνια, ενω το φαινόμενο της ξηρασίας εμφανίζεται όλο και πιο συχνά σε ορισμένες περιοχές και διαρκεί περισσότερο. Οι παράνομες δε πυρκαγιές αυξάνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα να καούν το 2019 περίπου 5,4 εκατομμύρια στρέμματα, δηλαδή μια έκταση περίπου όσο είναι το Νιου Τζέρσεϋ.

Ο Rob Jackson, επιστήμονας επίγειων συστημάτων στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και κορυφαίος εμπειρογνώμονας στις παγκόσμιες εκπομπές θερμοκηπίου, θεωρεί ότι η νέα έρευνα αποτελεί σημαντική συμβολή, δηλώνοντας ότι : "Ο Αμαζόνιος είναι ευάλωτος και τείνουμε να βλέπουμε μόνο την μια πτυχή του προβλήματος, εστιάζοντας την προσοχή μας μόνο στο ένα από τα αέρια του θερμοκηπίου." Επίσης, ο Patrick Megonigal, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας στο Smithsonian Environmental Research Center, συμφώνησε λέγοντας :  "Αυτό που κάνουν οι συγγραφείς είναι σημαντικό να επεκτείνει τη συνομιλία πέρα ​​από το διοξείδιο του άνθρακα, στο οποίο επικεντρώνεται το 90% των επιστημόνων. Όταν εξετάζουμε ολους τους παράγοντες, η προοπτική στον Αμαζόνιο είναι ότι οι επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων θα είναι χειρότερες από ό, τι αντιλαμβανόμαστε."

Ωστόσο, η ζημιά μπορεί ακόμα και τώρα να αντιστραφεί, λένε αυτός και οι συνάδελφοί του. Η διακοπή των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα, όπως είναι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα βοηθούσε στην αποκατάσταση της ισορροπίας, αλλά ο περιορισμός της αποψίλωσης του Αμαζονίου είναι απαραίτητος, μαζί με τη μείωση της κατασκευής φράγματος και την αύξηση των προσπαθειών αναφύτευσης δέντρων, περιορίζοντας παράλληλα τη συνέχιση της εκκαθάρισης της γης με τις ελεγχόμενες πυρκαγιές, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες που θα επηρεάσουν το παγκόσμιο κλίμα. Η μελέτη αυτή βοήθησε λοιπόν μια παλαιότερη έρευνα που είχε γίνει το 2019 από το National Geographic Society που ένωσε τους Covey, Soper και μια ομάδα άλλων εμπειρογνωμόνων του Aμαζονίου που άρχισαν να προσπαθούν να αναλύσουν πώς ταιριάζουν όλα αυτά τα κομμάτια του παζλ για το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου.

Επιπλέον, μια πρόσφατη ανάλυση από τους Lovejoy και Carlos Nobre, επιστήμονες του κλίματος στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, υποδηλώνει ότι η αύξηση της αποψίλωσης των δασών, θα μπορούσε να ωθήσει μεγάλα τμήματα του Αμαζονίου προς μια μόνιμη μετάβαση ξηρού κλίματος τύπου Σαβάνας. Αυτό θα σήμαινε μεγάλο πρόβλημα για το κλίμα, μειώνοντας ουσιαστικά ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα των δασών να απορροφήσουν τα αέρια του θερμοκηπίου που προέρχονται από τις εκπομπές των ορυκτών καυσίμων. 

Επομένως, αυτό που συμβαίνει στη Βραζιλία (και στις γειτονικές χώρες του Αμαζονίου), επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια ομάδα περιβαλλοντικών ηγετών από τέσσερις προηγούμενες προεδρικές διοικήσεις, τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικανούς - πρεσβύτερος Μπους, Κλίντον, Μπους νεότερος και Ομπάμα - κάλεσε πρόσφατα τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να απαιτήσει από την κυβέρνηση της Βραζιλίας να μειώσει την αποψίλωση των δασών, στηριζόμενοι σε αυτό που είπε η συγγραφέας Fiona Soper, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο McGill : "Έχουμε αυτό το υπέροχο τροπικό δάσος στο οποίο βασιστήκαμε για να αντιμετωπίσουμε τα λάθη μας και ομως έχουμε υπερβεί πραγματικά την ικανότητα αυτού του δάσους να διαχειριστεί την κλιματική αλλαγή εξαιτίας των ανθρωπίνων παραγόντων, κινδυνεύοντας να καταστραφεί ολοσχερώς."


Πηγή ανάλυσης : Nationalgeographic.comΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News