Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Νέα δεδομένα για την έκρηξη του ηφαιστείου Fagradalsfjall στην Ισλανδία


Μετά από εβδομάδες ισχυρών σεισμικών δονήσεων, οι μετεωρολόγοι της Ισλανδικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας επιβεβαίωσαν ότι η έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας Fagradalsfjall βρίσκεται σε εξέλιξη από την Παρασκευή το απόγευμα, εκτοξεύοντας λάβα, ενώ η κόκκινη λάμψη στον ουρανό είναι ορατή από πολλά χιλιόμετρα. Η ρωγμή έχει μήκος περίπου 500 μέτρα, ενώ η έκρηξη έγινε αντιληπτή από κάμερα web που ήταν τοποθετημένη κοντά στο βουνό, αλλά επιβεβαιώθηκε επίσης και από θερμικές δορυφορικές εικόνες. Η έκρηξη, ωστόσο, μέχρι στιγμής θεωρείται μικρή, όπως και η ροή των ποταμιών λάβας, τα οποία δεν ξεπερνουν το ένα με δύο χιλιόμετρα σε μήκος, ενώ η ρωγμή που δημιουργήθηκε στον κρατήρα έχει μήκος μισό χιλιόμετρο.


Παρά ταύτα λόγω της έκρηξης, όλη η εναέρια κυκλοφορία στο διεθνές αεροδρόμιο του Keflavik στην Ισλανδία έχει απαγορευτεί. Επίσης, όλοι οι δρόμοι γύρω από το βουνό έχουν κλείσει, ενώ δόθηκε εντολή στους κατοίκους ακόμα κι από την τοπική αστυνομία, να μείνουν μακριά από την ηφαιστειακή έκρηξη. Επιπλέον, οι κάτοικοι βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή, σε περίπτωση που απαιτηθεί να υπάρξει έγκαιρη εκκένωση των περιοχών που βρίσκονται κοντά στο ηφαίστειο, αν αυξηθεί περαιτέρω η ηφαιστειακή δραστηριότητα. Το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Κέντρο σημείωσε επίσης ότι οι εκπομπές των θειικών αερίων αναμένεται να επεκταθουν μέχρι το Þorlákshöfn και υπάρχει το ενδεχόμενο να συνεχιστούν κι απόψε. Ζητείται μάλιστα από τους κατοίκους να διατηρήσουν κλειστά τα παράθυρα και να παραμένουν στο εσωτερικό των σπιτιών τους. Η έκρηξη βρίσκεται σε απόσταση 2,6 χιλιομέτρων (1,6 μίλια) από το Suðurstrandarvegur, έναν δρόμο που εκτείνεται κατά μήκος της νότιας ακτής της χερσονήσου, ενώ η πλησιέστερη πόλη, Grindavík, απέχει περίπου 10 χλμ από το ηφαίστειο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για πτώση τέφρας, όμως οι επιστήμονες αναμένουν να συμβεί αυτό μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως και να αυξηθούν οι εκπομπές των θειικών αερίων.
Από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν και εκδηλώθηκε ένας σεισμός της τάξεως των 5,7 της κλίμακας ρίχτερ, ξεκίνησε ένα σμήνος σεισμών που μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τους 40.000 σε αριθμό. Το θετικό σε όλο αυτό είναι ότι στο ηφαίστειο Fagradalsfjall, η ροή της λάβας είναι σταθερή, επομένως, δεν απειλεί άμεσα κατοικημένες περιοχές. Ωστόσο, και στο παρελθόν, αυτό που αποδείχθηκε πιο επικίνδυνο ήταν οι εκπομπές θειικών αερίων που κατέληξαν να γίνουν θανατηφόρες, όταν εξερράγη πριν από περίπου 800 χρόνια, δηλαδή το ηφαίστειο είχε να εκραγεί από τον 12ο αιώνα περίπου. Μέσα λοιπόν σε λίγες εβδομάδες καταγράφηκε ένας τεράστιος αριθμός σεισμών, περισσότεροι δηλαδή απ' όσοι συμβαίνουν σε ένα ολόκληρο έτος στο νησί, καθώς δεν παύει να θεωρείται η Ισλανδία ένα από τα πιο σεισμογενή μέρη αυτού του πλανήτη. Η κύρια πηγή λοιπόν αυτών των σεισμών ήταν ένα μεγάλο σώμα λιωμένου βράχου, γνωστό ως μάγμα, όπου μέσα από τις αναλύσεις έδειχνε να κινείται περίπου ένα χιλιόμετρο με 1,5 χιλιόμετρο κάτω από την επιφάνεια της χερσονήσου, προσπαθώντας να βρει διέξοδο. 


Σύμφωνα λοιπόν με την Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΙΜΟ), καθώς και την ειδική για τον συντονισμό ηφαιστειακών κινδύνων, Σάρα Μπαρσότι, δεν έχουν δει ποτέ τόσο μεγάλη σεισμική δραστηριότητα στη χερσόνησο του Ρέικιαβικ, καθώς ορισμένοι από αυτούς τους σεισμούς είχαν μεγέθους 5,7 ρίχτερ, όσο δηλαδή ήταν και ο πρώτος σεισμός, με αποτέλεσμα πολλές σεισμικές δονήσεις να γίνονται αισθητές ακόμα και στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας. Τώρα, τα σχέδια πρόβλεψης έκτακτης ανάγκης, έχουν θέσει σε πρώτη φάση κόκκινο συναγερμό για τις πτήσεις των αεροσκαφών, ενώ έχουν υπάρξει και εγχώριοι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος του Reykjanesbraut, του κύριου δρόμου από την πρωτεύουσα προς το Reykjanesbær, όπως και του διεθνούς αεροδρομίου στο Keflavík.
Οι ειδικοί αναμένουν ότι η λάβα θα βρει διέξοδο μέσα από τις ρωγμές στο έδαφος, γεγονός που πιθανόν να οδηγήσει σε θεαματικούς πίδακες ηφαιστειακής λάβας, οι οποίες θα μπορούσαν να εκτείνονται από 20 έως 100 μέτρα στον αέρα.

Πηγή : Severe Weather Europe

Φωτογραφίες : RUVfrettirGisli Olafsson και Vedur.

Μετάφραση : Φραγκούλη Μαρία

Tags

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News