Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Τυφώνας : Ένα ταξίδι μέσα σε αυτά τα γιγαντιαία σπειροειδή τροπικά συστήματαΠριν από αιώνες, οι Ευρωπαίοι εξερευνητές έμαθαν τη γηγενή λέξη Χουακάν, περιγράφοντας τα ακραία καιρικά φαινόμενα ως τα κακά πνεύματα και τους θυμωμένους θεούς του καιρού, ώστε να δώσουν μια εξήγηση για τις καταιγίδες που έπληξαν τα πλοία τους στην Καραϊβική. Σήμερα, ο τυφώνας ή hurricane είναι ένα από τα τρία ονόματα αυτών των γιγαντιαίων σπειροειδών τροπικών καταιγίδων, μέσα στις οποίες αναπτύσσονται ταχύτητες ανέμων τουλάχιστον 74 μιλίων (119 χλμ) την ώρα. Αναπτύσσονται πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό, τον κεντρικό Βόρειο Ειρηνικό και τον ανατολικό Βόρειο και Βορειοδυτικό Ειρηνικό, ενώ στον Νότιο Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό θεωρούνται τροπικοί κυκλώνες, οι οποίοι ωστόσο έχουν την δυναμική να προκαλέσουν σημαντικές καταστροφές όταν πλήξουν τις παράκτιες περιοχές των ωκεανών, αλλά και πολλούς θανάτους. Η εποχή των τυφώνων του Ατλαντικού Ωκεανού κορυφώνεται από τα μέσα Αυγούστου έως τα τέλη Οκτωβρίου και κατά μέσο όρο σχηματίζονται πέντε έως έξι τυφώνες ανά έτος, ενώ οι κυκλώνες στο βόρειο Ινδικό Ωκεανό σχηματίζονται συνήθως μεταξύ Απριλίου και Δεκεμβρίου, με μέγιστη δραστηριότητα γύρω στο Μάιο και το Νοέμβριο.


Πώς σχηματίζονται οι τυφώνες;
Οι τυφώνες ξεκινούν ως τροπικές ατμοσφαιρικές διαταραχές στα ζεστά ωκεάνια νερά όπου επικρατούν επιφανειακές θερμοκρασίες τουλάχιστον 80 βαθμών Φαρενάιτ (26,5 βαθμούς Κελσίου). Αυτά τα συστήματα χαμηλών πιέσεων τροφοδοτούνται από ενέργεια, λόγω των θερμών θερμοκρασιών που επικρατούν στις επιφάνειες των θαλασσών. Μια καταιγίδα με ταχύτητες ανέμου 38 μίλια (61 χλμ.) την ώρα ή λιγότερο ταξινομείται μέσα στα ισχυρά τροπικά βαρομετρικά συστήματα. Όταν όμως σταδιακά επικρατήσουν ταχύτητες ανέμων άνω των 39 μιλίων ( 63 χλμ ) την ώρα, θεωρείται επίσημα τροπική καταιγίδα στην οποία δίνεται όνομα, σύμφωνα με τις συμβάσεις που καθορίζονται από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Ωστόσο, όταν πλέον αναπτυχθούν ταχύτητες άνω των 119 χλμ την ώρα, για να θεωρηθεί επίσημα τυφώνας κι όχι τροπικός κυκλώνας, θα πρέπει να φτάσει στην κατηγορία 3, σύμφωνα με την κλίμακα Saffir-Simpson, που υπολογίζει την ταχύτητα του ανέμου που καταγράφεται σε όλο το σύστημα.


Καθώς οι τυφώνες αναρροφούν θερμότητα από τον ζεστό, υγρό αέρα του ωκεανού και την απελευθερώνουν μέσω της συμπύκνωσης των υδρατμών σε καταιγίδες, θεωρούνται τεράστιοι κινητήρες θερμότητας που παρέχουν ενέργεια σε εντυπωσιακή κλίμακα. Μάλιστα, ένας τυφώνας κατηγορίας 5 μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες ανέμων που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να ξεπεράσουν τα 157 μίλια ( 253 χλμ ) την ώρα. Οι τυφώνες περιστρέφονται γύρω από ένα κέντρο χαμηλής πίεσης, που είναι γνωστό ως μάτι, πλάτους 20 έως 40 μιλίων ( 32 έως 64 χιλιομέτρων), όπου εκεί επικρατούν ήπιες καιρικές συνθήκες, ενώ υπάρχει πλήρης απουσία ανέμου. Όμως, αυτό το μάτι περιβάλλεται από ένα εξαιρετικά ισχυρό κυκλωνικό σύστημα που περιέχει τεράστιες ποσότητες νερού, μεγάλα κύματα και σφοδρούς ανέμους.


Οι τροπικοί κυκλώνες από την άλλη πλευρά σχηματίζονται πάνω από 555 χιλιόμετρα (345 μίλια) ή 5 βαθμούς γεωγραφικού πλάτους μακριά από τον Ισημερινό, καθώς η απόσταση αυτή επιτρέπει στη δύναμη Coriolis να κατευθύνει τους ανέμους προς το κέντρο χαμηλής πίεσης και να δημιουργήσει την κυκλική κυκλοφορία. Επίσης, ένας τροπικός κυκλώνας υπό διαμόρφωση, χρειάζεται και ένα προϋπάρχον σύστημα διαταραγμένων καιρικών συνθηκών, κοινώς σύστημα θύελλας, αν και θα πρέπει να μην υπάρχουν έντονες αλλαγές της διεύθυνσης και της ταχύτητας των ανέμων, ώστε να μην παρεμποδιστεί η περιστροφική κίνηση. Πρακτικώς, αν δεν υπάρχει περιστροφή, δεν πρόκειται να αναπτυχθεί ένας κυκλώνας ή ένας τυφώνας.


Οι συνέπειες που φέρνουν στην ξηρά οι τυφώνες
Οι τυφώνες μπορούν να φέρουν την καταστροφή στην ξηρά με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, καθώς έχουν μια θανατηφόρα δύναμη. Οι καταιγίδες και οι πλημμύρες είναι οι δύο πιο επικίνδυνες πτυχές των τυφώνων, που αντιπροσωπεύουν τα τρία τέταρτα των θανάτων από τροπικούς κυκλώνες του Ατλαντικού, σύμφωνα με μια μελέτη του 2014. Το 1/3 των θανάτων από τον τυφώνα Κατρίνα, ο οποίος κατέληξε στα ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνας το 2005 και σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους, προκλήθηκαν από πνιγμό λόγω και του ύψους των κυμάτων που ξεπέρασαν τα 6 μέτρα. Η Κατρίνα είναι επίσης ο πιο δαπανηρός τυφώνας που έχει καταγραφεί, με ζημίες συνολικού ύψους 125 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, οι ισχυροί άνεμοι ενός τυφώνα είναι καταστροφικοί και μπορεί να γεννήσουν μέχρι και ανεμοστρόβιλους. Οι καταρρακτώδεις βροχές προκαλούν περαιτέρω ζημιές μέσω των πλημμυρών και των κατολισθήσεων.


Παρόλο που έχουν σχηματιστεί εξαιρετικά ισχυρές καταιγίδες στον Ατλαντικό, οι πιο ισχυροί τροπικοί κυκλώνες έχουν καταγραφεί στον Ειρηνικό, καθώς οι τυφώνες βρίσκουν περισσότερο χώρο για να αναπτυχθούν προτού καταλήξουν. Ο τυφώνας Patricia, που σχηματίστηκε στον ανατολικό Ειρηνικό στα ανοικτά της Γουατεμάλας το 2015, κατέγραψε τους ισχυρότερους ανέμους, στα 215 μίλια (346 χλμ.) την ώρα, ενώ η ισχυρότερη ατλαντική καταιγίδα ήταν η Wilma το 2005, με ανέμους 183 μίλια (294 χλμ.) την ώρα. Η καλύτερη άμυνα λοιπόν ενάντια σε έναν τυφώνα είναι μια ακριβής πρόβλεψη που δίνει στους ανθρώπους χρόνο για να προετοιμαστούν, γι αυτό και το Εθνικό Κέντρο Τυφώνα εκδίδει προειδοποιησεις για πιθανές καταιγίδες εντός 48 ωρών και προειδοποιήσεις τυφώνα  εντός 36 ωρών.


Τυφώνες και κλιματική αλλαγή


Η κλιματική αλλαγή μπορεί να αυξήσει την συχνότητα αυτών των ακραίων καιρικών φαινομένων  και αυτό φυσικά περιλαμβάνει και τους τυφώνες. Το 2018 είχαμε 22 μεγάλους τυφώνες στο Βόρειο Ημισφαίριο σε λιγότερο από τρεις μήνες, και το 2017 είχαμε σοβαρές καταστροφικές καταιγίδες στον Ατλαντικό. Το 2020 όμως έσπασε όλα τα ρεκόρ από το 2005. Ενώ διάφοροι παράγοντες καθορίζουν τη δύναμη ενός τυφώνα, οι θερμότερες θερμοκρασίες σε ορισμένες περιοχές παίζουν σημαντικό ρόλο. Στον Ατλαντικό, η αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική θα μπορούσε να οδηγήσει μελλοντικά ώστε να έχουμε συχνότερη εμφάνιση των τυφώνων. Ο τυφώνας Harvey, ο οποίος έσπασε ρεκόρ βροχής στο νοτιοανατολικό Τέξας το 2017, τροφοδοτήθηκε από τα θερμά επιφανειακά νερά στον Κόλπο του Μεξικού που ήταν 2 βαθμούς θερμότερα σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες. Οι παράγοντες λοιπόν που προκαλούν την υπερθέρμανση στον πλανήτη μπορούν να επεκτείνουν την εξέλιξή των τυφώνων και των κυκλώνων στη Γη, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ακόμα και σε χώρες που είναι σπάνιο φαινόμενο. Επομένως, η μόνη λύση σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι για τις επόμενες καταιγίδες που θα έρθουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.


Πηγή : nationalgeographic.com/ Wikipedia

Μετάφραση : Φραγκούλη Μαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News