Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Ατμοσφαιρική κυκλοφορία : ένας μοναδικός μηχανισμός της Γης

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία είναι μία μεγάλης κλίμακας κίνηση του αέρα που μαζί με την ωκεάνια κυκλοφορία είναι το μέσο με το οποίο η θερμική ενέργεια αναδιανέμεται στην επιφάνεια της Γης. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία της Γης ποικίλλει από χρόνο σε χρόνο, αλλά η μεγάλης κλίμακας δομή της κυκλοφορίας της παραμένει αρκετά σταθερή. Ο καιρός της Γης είναι συνέπεια του φωτισμού του από τον Ήλιο και των νόμων της θερμοδυναμικής. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία μπορεί να θεωρηθεί ως ένας κινητήρας θερμότητας που κινείται από την ενέργεια του Ήλιου. Η εργασία που παράγεται από αυτόν τον κινητήρα προκαλεί την κίνηση των μαζών του αέρα και με αυτήν τη διαδικασία, αναδιανέμει την ενέργεια που απορροφάται από την επιφάνεια της Γης, κοντά στις τροπικές περιοχές, στα γεωγραφικά πλάτη πλησίον των πόλων και από εκεί στο Διάστημα.

Αυτή λοιπόν η μεγάλης κλίμακας κίνηση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας μετατοπίζει τις πολικές περιόδους σε θερμότερες περιόδους, αλλά παραμένει σε μεγάλο βαθμό σταθερή καθώς είναι, ουσιαστικά, μια ιδιότητα του μεγέθους της γης, του ρυθμού περιστροφής της, της θέρμανσης και του ατμοσφαιρικού βάθους της, όλα εκ των οποίων αλλάζουν λίγο. Μάλιστα για πολύ μεγάλες χρονικές περιόδους (εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια), μια τεκτονική ανύψωση μπορούσε να αλλάξει σημαντικά τα κύρια στοιχεία τους, όπως για παράδειγμα τους αεροχειμμάρους, ενώ η μετατόπιση μιας τεκτονικής πλάκας μπορούσε να μετατοπίσει τα ωκεάνια ρεύματα. Επιπλέον οι ζώνες ανέμου που περιβάλλουν τον πλανήτη οργανώνονται σε τρία κύτταρα σε κάθε ημισφαίριο :

1. Στο κύτταρο Hadley

2. Στο κύτταρο Ferrel

3. Στο πολικό κύτταρο

Όμως το ουσιαστικότερο κύτταρο που μπορεί να επηρεάσει ακόμα και το παγκόσμιο κλίμα είναι το Walker που ονομάστηκε έτσι μετά τον Sir Gilbert Walker, διευθυντή βρετανικών παρατηρητηρίων στις αρχές του 20ου αιώνα, ο οποίος αναζήτησε ένα μοντέλο πρόγνωσης των μουσώνων κατά την περίοδο της έρευνάς του που έκανε στην Ινδία, χωρίς επιτυχία. Ωστόσο το έργο του οδήγησε στην ανακάλυψη μιας σχέσης μεταξύ των περιοδικών μεταβολών πίεσης στον Ινδικό Ωκεανό και εκείνων μεταξύ του ανατολικού και του δυτικού Ειρηνικού, τον οποίο ονόμασε Southern Oscillation ή νότια ταλάντωση. Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι ενώ υπήρχε μια σταθερή συμπεριφορά της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε λίγα χρόνια, οι χειμώνες γίνονταν ασυνήθιστα ζεστοί ή ασυνήθιστα κρύοι, ή η συχνότητα των τυφώνων αυξανόταν ή μειωνόταν. Αυτό βοήθησε πάρα πολύ ώστε να διαπιστωθεί ότι το κύτταρο Walker, παίζει καθοριστικό ρόλο ειδικά στην εμφάνιση του φαινομένου El Ninio αλλά και στο παγκόσμιο κλίμα.

Αυτά λοιπόν τα κύτταρα υπάρχουν τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο ημισφαίριο. Ο τεράστιος όγκος της ατμοσφαιρικής κίνησης εμφανίζεται κυρίως στο κύτταρο Hadley. Τα συστήματα υψηλής πίεσης που δρουν στην επιφάνεια της Γης εξισορροπούνται από τα συστήματα χαμηλής πίεσης αλλού. Αυτό έχει σαν  αποτέλεσμα να υπάρχει μια ισορροπία δυνάμεων που ενεργεί στην επιφάνεια της Γης.

Έτσι με αυτό τον περίπλοκο μηχανισμό που ο ανθρώπος προσπαθεί να ερμηνεύσει τις διαθέσεις του μέσω των αριθμητικών μοντέλων ανάλυσης καιρού, έχουμε τα φαινόμενα που είναι στο ορατό φάσμα των ανθρώπων, όπως είναι η βροχή, το χιόνι, οι καταιγίδες, οι τυφώνες, ή οι ανεμοστρόβιλοι, αλλά και διάφορα γεγονότα που συμβαίνουν στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας που δεν είναι ορατά στο οπτικό φάσμα του ανθρώπου, όπως είναι :

1. Η αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση

2. Ο πολικός στρόβιλος

3. Οι παγκόσμιες δυνάμεις El Ninio και La Niña που μπορεί να επηρεάσουν το κλίμα σε όλο τον πλανήτη

4. Οι αεροχείμμαροι

5. Η ταλάντωση Madden - Julian

6. Η αρκτική ταλάντωση κ.α.

Σίγουρα είναι ένας μοναδικός μηχανισμός που προκαλεί δέος σε όσους τον παρατηρούν και θα συνεχίσει να ερευνάται από πολλούς επιστήμονες, καθώς δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κρύβει ακόμα μυστικά που μένει μόνο να ανακαλυφθούν...

Πηγή πληροφοριών:General Circulation of the Atmosphere / Wikipedia - Atmospheric Circulation

Εικόνα: whoi.edu

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News