Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Χιλή 1960 : ο σεισμός των 9,5 ρίχτερ που έσπασε τους σεισμογράφους και εξαφάνισε ολόκληρα χωριάΣτις 22 Μαΐου του 1960 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος σεισμός της σύγχρονης ιστορίας μεγέθους 9.5 Ρίχτερ. Συνήθως αναφέρεται ως ο «Μεγάλος σεισμός της Χιλής», καθώς το επίκεντρό του καταγράφηκε στην περιοχή Κανιέτε κοντά στη Νότια Χιλή. Το τσουνάμι που προκλήθηκε από τον ισχυρότατο σεισμό έφτασε μέχρι την Αλάσκα. Εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν, ενώ μελέτες εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τις έξι χιλιάδες. 

Ο μεγάλος σεισμός της Βαλδίβιας

Αν και το επίκεντρο του σεισμού καταγράφηκε κοντά στην περιοχή Κανιέτε, 900 χιλιόμετρα νότια από το Σαντιάγο, η πόλη με τις μεγαλύτερες καταστροφές ήταν η Βαλδίβια. Μαζί με το Πουέρτο Οκτάι, ήταν οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο. Ήταν η πρώτη φορά που η κλίμακα έντασης σεισμών, η κλίμακα Μερκάλι όπως ονομάζεται, χτύπησε κόκκινο. Στις περισσότερες περιοχές της Χιλής η κλίμακα έφτασε στο επίπεδο έντασης XI, δηλαδή σε «ασύλληπτα καταστροφική» ένταση, ενώ σε άλλες έφτασε το μέγιστο επίπεδο XII, αυτό της «ολικής καταστροφής».

Από τον σεισμό προκλήθηκαν τοπικά τσουνάμι που επεκτάθηκαν κατά μήκος της χιλιανής ακτογραμμής με το ύψος των κυμάτων να φτάνει τα 25 μέτρα. Το κύριο τσουνάμι ταξίδεψε με ταχύτητα 640 χιλιομέτρων και σε 15 ώρες έφτασε στον Ειρηνικό ωκεανό, πλήττοντας το Χίλο στη Χαβάη. Σε απόσταση 10.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρο, στην Ιαπωνία και στις Φιλιππίνες καταγράφηκαν κύματα ύψους 10,7 μέτρων. Μέχρι και στην ανατολική Νέα Ζηλανδία, τη νοτιοανατολική Αυστραλία, καθώς και στα Αλεούτια νησιά της Αλάσκας παρατηρήθηκαν διαδοχικά τσουνάμι. Στις 24 Μαΐου, 38 ώρες μετά το σεισμό, η ηφαιστειακή εστία του Κορδόν Κάουγιε ξεκίνησε να εκρήγνυται. Η εστία βρίσκονταν μεταξύ δύο αραιοκατοικημένων και απομονωμένων κοιλάδων των Άνδεων και δεν είχε ιδιαίτερα πολλούς μάρτυρες, ενώ δε δόθηκε ιδιαίτερη δημοσιότητα λόγω των καταστροφικών συνεπειών του σεισμού. Η έκρηξη δημιούργησε μία ρηγματική σχισμή μήκους 5,5 χιλιομέτρων με 21 ανεξάρτητες εστίες ροών λάβας και τέφρας. Η έκρηξη ολοκληρώθηκε στις 22 Ιουλίου. 

Ο απολογισμός της καταστροφής


Ο σεισμός επηρέασε όλη τη Χιλή μεταξύ της Τάλκα και του νησιού Τσιλοέ, έκταση μεγαλύτερη από 400.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Παράκτια χωριά εξαφανίστηκαν. Στα φιόρδ στις ανατολικές ακτές του Ειρηνικού εκατοντάδες μικρά νησιά καταποντίστηκαν, ενώ άλλα ξεπήδησαν από τον βυθό του ωκεανού. Νέα ηφαίστεια γεννήθηκαν, ενώ λίμνες εξαφανίστηκαν για πάντα στα έγκατα της γης. Στην Βαλδίβια, εκτεταμένες περιοχές πλημμύρισαν, ενώ τα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης καταστράφηκαν. Μαρτυρίες ανέφεραν ότι υπόγεια νερά ανάβλυζαν στην επιφάνεια μέσα από το έδαφος. Ο ποταμός της πόλης μετέφερε τις επόμενες μέρες ιζήματα από κατολισθήσεις και στα νερά του επέπλεαν υπολείμματα της καταστροφής, ακόμα και ολόκληρα σπίτια.

Εκτιμάται ότι περίπου το 40% των σπιτιών στη Βαλδίβια καταστράφηκαν, αφήνοντας έτσι περίπου 20.000 ανθρώπους άστεγους. Οι περισσότερο πληγείσες κατασκευές ήταν οι εκείνες που είχαν ως βασικό υλικό σκυρόδεμα, συχνά λόγω της απουσίας αντισεισμικής θωράκισης. Στην υπόλοιπη χώρα 45 πόλεις και χωριά ισοπεδώθηκαν, εκατοντάδες σπίτια και ισπανικά οχυρά της αποικιοκρατικής περιόδου καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ οι καθιζήσεις κατέστρεψαν κτίρια, βάθυναν τις κοίτες των ποταμών, και δημιούργησαν βάλτους. Οι καταστροφικές συνέπειες έφτασαν μέχρι την Ιαπωνία, όπου δύο μέρες μετά τον σεισμό εκατό άτομα έχασαν τη ζωή τους και 50.000 έμειναν άστεγοι.


Η Ιαπωνία ήταν επίσης μία χώρα που χτυπήθηκε από τον σεισμό της 22ης Μαΐου 1960. Εκατό άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ περίπου 50.000 έμειναν άστεγοι από το πέρασμα του φονικού σεισμού. Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών τόσο από τον σεισμό όσο και από το τσουνάμι που ακολούθησε υπολογίζεται από τέσσερις μέχρι έξι χιλιάδες. Μια σειρά από μελέτες για την εκτιμώμενη ζημιά που προκλήθηκε δεν έχει καταφέρει να προσδιορίσει με βεβαιότητα τον αριθμό των νεκρών. Το κόστος της υλικής καταστροφής έχει εκτιμηθεί γύρω στα 500.000.000 δολάρια, ποσό που φτάνει το ήμισυ του κρατικού προϋπολογισμού του 1960. Μεταγενέστερες μελέτες υποστήριξαν ότι ο σεισμός είχε στην πραγματικότητα 37 επίκεντρα κατά μήκος μίας γραμμής 1.350 χιλιομέτρων μεταξύ βορρά και νότου και διήρκεσε από τις 22 Μαΐου ως και τις 6 Ιουνίου του ίδιου έτους.

Πηγή : mixanitouxronou.gr
Φωτογραφικό υλικό : Wikipedia


Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο.