Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Ο σιωπηλός δολοφόνος που ονομάζεται PM 2.5Εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο από ασθένειες και καρκίνο που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια σε αυτό είναι τα πρότυπα ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα. Ωστόσο, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill, πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού ζει χωρίς την προστασία επαρκών προτύπων ποιότητας αέρα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση ποικίλλει σημαντικά σε διάφορα μέρη του κόσμου. Τι γίνεται όμως με τα βασικά όπλα εναντίον του; Για να βρουν απαντήσεις, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McGill ξεκίνησαν να ερευνούν τα παγκόσμια πρότυπα ποιότητας του αέρα σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο δελτίο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην ατμοσφαιρική ρύπανση που ονομάζεται PM2.5, που είναι υπεύθυνη για περίπου 4,2 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως. Αυτό περιλαμβάνει πάνω από ένα εκατομμύριο θανάτους στην Κίνα, πάνω από μισό εκατομμύριο στην Ινδία, σχεδόν 200.000 στην Ευρώπη και πάνω από 50.000 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στον Καναδά, περίπου 5.900 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με εκτιμήσεις από την Health Canada. Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει σχεδόν τόσο πολλούς Καναδάς κάθε τρία χρόνια όσους έχει σκοτώσει ο COVID-19 μέχρι σήμερα, λέει η συγγραφέας Parisa Ariya, καθηγήτρια στο Τμήμα Χημείας στο Πανεπιστήμιο McGill.


PM 2.5 : Μικρό αλλά θανατηφόρο


Μεταξύ των διαφορετικών τύπων ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το PM2.5 σκοτώνει τους περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως. Πρόκειται για μια αιωρούμενη σωματιδιακή ύλη που προέρχεται από μία μεγάλη ποικιλία πηγών και έχει ένα σημαντικό εύρος διαφορετικών μορφολογικών, χημικών, φυσικών και θερμοδυναμικών χαρακτηριστικών. Ανάλογα λοιπόν με τον τρόπο σχηματισμού τους, τα αιωρούμενα αυτά σωματίδια κατατάσσονται σε : σκόνη, καπνό, ιπτάμενη τέφρα, αιθάλη, σπρέι, ομίχλη, αχλύς. Φυσικά υπάρχουν και οι ανθρώπινοι παράγοντες που αυξάνουν κατά πολύ αυτά τα σωματίδια στην ατμόσφαιρα μέσω των οχημάτων και των βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Τα λεπτόκοκκα λοιπόν αυτά σωματίδια με την ονομασία PM2.5 καταφέρνουν να εισχωρήσουν βαθύτερα στους βρόγχους και να προκαλέσουν σημαντική βλάβη. Στην πορεία, τα σωματίδια αυτά καταφέρνουν να φτάσουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων, δια μέσω των οποίων εισέρχεται το οξυγόνο στο αίμα. Καθώς παγιδεύονται μέσα σε αυτούς τους υπερευαίσθητος ιστούς, επεμβαίνουν στην οξυγόνωση του αίματος, ενώ παράλληλα σε όλη τη διαδρομή, τοξικές και καρκινογόνες ενώσεις που μεταφέρονται προσροφημένες αρχικά στην επιφάνεια των σωματιδίων, προσροφόνται στη συνέχεια σε διαφορετικά σημεία των πνευμόνων.

Όπως λέει λοιπόν ο Yevgen Nazarenko, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο McGill, ο οποίος διεξήγαγε τη μελέτη υπό την επίβλεψη του καθηγητή Ariya : "Υιοθετήσαμε πρωτοφανή μέτρα για την προστασία των ανθρώπων από το COVID-19, ωστόσο δεν κάνουμε αρκετά για να αποφύγουμε τα εκατομμύρια των θανάτων που μπορούν να προκληθούν από την ατμοσφαιρική ρύπανση κάθε χρόνο."

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όπου υπάρχει προστασία, τα πρότυπα είναι συχνά πολύ χειρότερα από αυτά που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ασφαλή. Πολλές περιοχές με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση δεν μετρούν ούτε την ατμοσφαιρική ρύπανση PM2.5, όπως η Μέση Ανατολή. Διαπίστωσαν επίσης ότι τα πιο αδύναμα πρότυπα ποιότητας του αέρα συχνά παραβιάζονται, ιδίως σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία. Αντίθετα, τα αυστηρότερα πρότυπα πληρούνται συχνά, σε μέρη όπως ο Καναδάς και η Αυστραλία. Παραδόξως, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η υψηλή πυκνότητα πληθυσμού δεν αποτελεί απαραίτητα εμπόδιο για την επιτυχή καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αρκετές πυκνοκατοικημένες περιοχές κατάφεραν να θέσουν και να εφαρμόσουν αυστηρά πρότυπα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, η Σιγκαπούρη, το Ελ Σαλβαδόρ, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο και η Δομινικανή Δημοκρατία.

"Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι περισσότερος από τον μισό κόσμο χρειάζεται επειγόντως προστασία με τη μορφή επαρκών προτύπων ποιότητας αέρα. Η εφαρμογή αυτών των προτύπων παντού θα σώσει αμέτρητες ζωές. Και όπου τα πρότυπα υπάρχουν ήδη, θα πρέπει να εναρμονιστούν παγκοσμίως. Ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες, πρέπει να εργαστούμε σκληρότερα για να καθαρίσουμε τον αέρα μας ώστε να σώζουμε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο."


Πηγή : Πανεπιστήμιο McGill - Science Daily / Συστήματα διαχείρισης ενέργειας και προστασίας περιβάλλοντος Κανελλοπούλου Μαριάνθη

Φωτό : epa.gov

Μετάφραση : Φραγκούλη Μαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News