Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Αριστοτέλης και Θεόφραστος : Τα έργα των αρχαίων Ελλήνων που αποτέλεσαν την ιστορική απαρχή της Μετεωρολογίας


Αν αναζητήσουμε ιστορικά το ενδιαφέρον των ανθρώπων για την μελέτη των φαινομένων, θα διαπιστώσουμε ότι είναι τόσο παλιά, ώστε να χάνεται στα βάθη των μυθολογικών αιώνων. Πολλοί αρχαίοι λαοί προσπάθησαν να παρατηρήσουν τα διάφορα φαινόμενα που συνέβαιναν στην ατμόσφαιρα και τα οποία ενσωμάτωναν στις διάφορες δοξασίες τους. Οι πρώτοι που επιχείρησαν να δώσουν μια εξήγηση στα μετεωρολογικά φαινόμενα ήταν οι Ινδοί, οι Αιγύπτιοι, οι Ασσύριοι και οι Βαβυλώνιοι, όμως οι προβλέψεις τους ήταν ατελείς, καθώς στηρίζονταν στους αστέρες. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν όμως αυτοί που επιχείρησαν να παρατηρούν και να δίνουν ερμηνείες στα φαινόμενα, ενώ έφτασαν στο σημείο μέχρι να τις κωδικοποιούν. Αν μάλιστα θέλουμε να βρούμε αυτές τις παρατηρήσεις, η ελληνική μυθολογία είναι πλούσια σε τέτοια παραδείγματα.

Ωστόσο, τρεις φοβεροί κατακλυσμοί που συνέβησαν στον αρχαίο ελλαδικό χώρο, έγιναν η αιτία ώστε οι αρχαίοι Έλληνες να μπουν βαθύτερα στην ανάλυση των μετεωρολογικών φαινομένων, προσπαθώντας να προβλέψουν τον καιρό για το επόμενο διάστημα. Μάλιστα, μέσα από την μελέτη των κειμένων των αρχαίων Ελλήνων, διαπιστώθηκε ότι ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ συνέχισαν τις προσπάθειες των προαναφερθέντων λαών στην πρόγνωση του καιρού και την ανάλυση των δεδομένων. Μέχρι που το 350 π.Χ έρχεται ο Αριστοτέλης να δημοσιεύσει 4 ευμεγέθη βιβλία τα οποία είχε ονομάσει "Μετεωρολογικά". Μέσα σε αυτό το πελώριο σε έκταση και σπουδαιότητα έργο, συνέλεξε όλες τις γνωστές τότε παρατηρήσεις - γνώσεις όχι μόνο για τον καιρό, αλλά και για την θάλασσα και τον ουρανό. Μάλιστα, τα "Μετεωρολογικά" του Αριστοτέλη απετέλεσαν για 2000 χρόνια το πρότυπο διδακτικό βιβλίο της Μετεωρολογίας κι όχι μόνο.

Στην πορεία ακολούθησε τα βήματα του Αριστοτέλη ο μαθητής του Θεόφραστος, γράφοντας το βιβλίο " Σημείων" που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί συνδυασμός της τότε επιστήμης και της παράδοσης. Περιείχε δε πολλούς κανόνες ειδικά για την πρόγνωση του καιρού, καθώς και μερικές ενδείξεις που τότε πίστευαν ότι μπορούσαν να φανερώσουν πως θα είναι ο καιρός το επόμενο έτος ή και ακόμα πιο μετά. Συγκεκριμένα το έργο αυτό περιελάμβανε 80 "σημεία" περί βροχής, 45 περί ανέμων, 50 για καταιγίδες, 24 για καλοκαιρίες, ακόμη και 7 για πρόγνωση ολόκληρου έτους (ετήσιες) και πέραν αυτού χρονικά. Αυτά λοιπόν τα τεράστια έργα σε σπουδαιότητα, αποτέλεσαν την ιστορική απαρχή της επιστημονικής συστηματοποίησης των μετεωρολογικών παρατηρήσεων, επιτυγχάνοντας έτσι την επιστημονική πλέον ερμηνεία των διαφόρων φαινομένων της ατμόσφαιρας.


Μετά την παρακμή του ελληνικού πολιτισμού, από τους Ρωμαίους μέχρι και τον Μεσαίωνα, ελάχιστοι ασχολήθηκαν σοβαρά με την μελέτη του καιρού, κινδυνεύοντας κυριολεκτικά να εξαφανιστεί σαν επιστήμη. Ωστόσο, οι αρχαίοι Έλληνες κατέγραψαν τα συμπεράσματά τους και τις προγνώσεις τους σε ημερολόγια που τα ονόμαζαν "Παραπήγματα" για όσους ήθελαν να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τον καιρό και τα ουράνια φαινόμενα. Κι όμως χρειάστηκαν να πέρασουν 25 ολόκληροι αιώνες για να φθάσουμε από τα "Παραπήγματα" των αρχαίων Ελλήνων στα σύγχρονα Δελτία Καιρού. Μάλιστα, μια μέθοδος που χρησιμοποιούσαν για την πρόγνωση του καιρού στα Ελευσίνια μυστήρια, χρησιμοποιείται με αρκετές βελτιώσεις ακόμα και στην εποχή μας.

Με την εφεύρεση του βαρόμετρου από το Τορικέλι το 1643, που αποτελεί βασικό εργαλείο ώστε να μετριέται η πίεση του αέρα με ακρίβεια μέχρι και σήμερα και την ανάπτυξη του θερμομέτρου υδραργύρου από τον Φαρενάιτ το 1714, κατέστη δυνατό τον 17ο και 18ο αιώνα η ακριβής μέτρηση δύο σημαντικών ατμοσφαρικών μεταβλητών, ενώ μετά τους δύο παγκόσμιους πολέμους και την σταδιακή ανάπτυξη της τεχνολογίας στην δεκαετία του 1950 και του 1960, υπήρξε σημαντική βελτίωση στην πρόγνωση του καιρού.

Οι σημερινοί μετεωρολόγοι διαθέτουν μια ποικιλία εργαλείων που τους βοηθούν να εξετάσουν, να περιγράψουν, να μοντελοποιήσουν και να προβλέψουν καιρικά συστήματα. Αυτές οι τεχνολογίες εφαρμόζονται σε διαφορετικές μετεωρολογικές κλίμακες, βελτιώνοντας την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα των προβλέψεων. Το ραντάρ είναι μια σημαντική τεχνολογία τηλεπισκόπησης που χρησιμοποιείται στην πρόβλεψη. Ειδικά ραντάρ με εξειδικευμένους αισθητήρες στέλνουν ραδιοκύματα που αναπηδούν στην ατμόσφαιρα και επιστρέφουν στα πιάτα των ραντάρ. Ένας υπολογιστής επεξεργάζεται αυτούς τους παλμούς και καθορίζει την οριζόντια διάσταση των νεφών και της καθίζησης, καθώς και την ταχύτητα και την κατεύθυνση στην οποία κινούνται αυτά τα σύννεφα.

Μια νέα τεχνολογία, γνωστή ως ραντάρ διπλής πόλωσης, μεταδίδει τόσο οριζόντιους όσο και κατακόρυφους παλμούς ραδιοκυμάτων. Με αυτόν τον πρόσθετο παλμό, το ραντάρ διπλής πόλωσης μπορεί να εκτιμήσει καλύτερα την καθίζηση. Είναι επίσης καλύτερο σε θέση να διαφοροποιεί τους τύπους υετού - βροχή, χιόνι, χιονόνερο ή χαλάζι. Το ραντάρ διπλής πόλωσης θα βελτιώσει σημαντικά τις προβλέψεις για τις πλημμύρες και τις χειμερινές καιρικές συνθήκες στο επόμενο διάστημα. Έτσι, πλέον η μετεωρολογία είναι μια επιστήμη που σε πολλά σημεία έχει κάνει εντυπωσιακά άλματα στην πρόγνωση του καιρού, όμως η ατμόσφαιρα παραμένει ένα χαοτικό σύστημα κι ένας εξαιρετικά περίπλοκος μηχανισμός που δεν μπορεί να προβλεφθεί στο 100% και που ίσως να μην καταστεί αυτό ποτέ δυνατόν.


Πηγή δεδομένων και πληροφοριών : National Geographic Society - Meteorology

Wikipedia - Μετεωρολογικά Αριστοτέλη/ Σημείων Θεόφραστος

Βικιπαίδεια - Μετεωρολογία

Φωτό : taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News