Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Ιταλοί μετεωρολόγοι : Πυκνές χιονοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες μέχρι τις 25 Μαρτίου σε Ελλάδα και Ιταλία
Εκτεταμένο βαθύ βαρομετρικό σύστημα από τον κόλπο της Συρτής, αναμένεται να αλλάξει τελείως το σκηνικό του καιρού στις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, με πολύ ισχυρά φαινόμενα και πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλότερα υψόμετρα στη κεντρική και νότια Ιταλία αυτό το Σαββατοκύριακο, κινούμενο σταδιακά ανατολικότερα προς την Ελλάδα από το βράδυ της Κυριακής μέχρι και την επόμενη εβδομάδα. Παρότι υπήρχε μια ουσιαστική αβεβαιότητα στα προγνωστικά μοντέλα τις προηγούμενες ημέρες, καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι ο θερμός τομέας στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα υπερίσχυε έναντι του ψυχρού τομέα από την Ρωσία, ανακόπτοντας την πορεία της ψυχρής μάζας αέρα προς τα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη της Γηραιάς Ηπείρου, εντούτοις τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι η επικράτηση του υποτροπικού αποτελεί πλέον παρελθόν. Αυτό σημαίνει, ότι θα υπερισχύσει ο ψυχρός τομέας στον Ευρωπαϊκό νότο κι οποίος θα συνδυαστεί με ένα αρκετά βαθύ βαρομετρικό σύστημα που θα περιέχει μεγάλο όγκο νερού, ισχυρές καταιγίδες, αλλά και πυκνές χιονοπτώσεις.


Το βαρομετρικό σύστημα που έχει αρκετά στοιχεία ώστε να θεωρηθεί ότι περιέχει κυκλωνικά χαρακτηριστικά ( όχι μεσογειακός κυκλώνας ), αναμένεται να εγκλωβίσει την ψυχρή αυτή μάζα αέρα που προέρχεται από την Ρωσία και τη Βόρεια Ευρώπη εντός της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου, γεγονός που θα εμβαθύνει το κέντρο του οργανωμένου συστήματος, μετατρέποντάς το σε ένα εξαιρετικά ισχυρό ψυχρό μέτωπο που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να εκδηλωθούν δυνητικά ισχυρές καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα των δύο αυτών χωρών, αλλά και πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Επιπλέον, παρατηρείται μια εμμονή των φαινομένων έως και τις 25 Μαρτίου στον Ευρωπαϊκό Νότο, με τις θερμοκρασίες να διατηρούνται σε επίπεδα που θα θυμίζουν καθαρά χειμώνα σε πολλές περιοχές. Επομένως, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού που θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις, οι θυελλώδεις άνεμοι και οι ισχυρές καταιγίδες, τουλάχιστον για τις επόμενες 7 με 8 ημέρες, δεν θα θυμίζουν σε καμία περίπτωση ότι βρισκόμαστε στον πρώτο μήνα της εαρινής περιόδου.Τι συνεπάγεται τώρα αυτό για την Ελλάδα;


Η Ελλάδα θα βρεθεί σε ένα κλοιό ισχυρής κακοκαιρίας, αν επιβεβαιωθούν οι αναλύσεις των Ιταλών μετεωρολόγων, κυρίως από το τέλος αυτής της εβδομάδας, καθώς το βαρομετρικό σύστημα από τον κόλπο της Συρτής θα κινηθεί προς εμάς από την Κυριακή και μετά, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του θα φτάσει γύρω στα 995 με 993mbar, όπου σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό, στο μάτι αρχικά φαίνεται ότι θα βρεθούν η Κέρκυρα και η Ηγουμενίτσα, καταλήγοντας εν συνεχεία μεταξύ Θερμαϊκού και βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ σύμφωνα με το GFS φαίνεται να ξεκινάει από το ίδιο σημείο, αλλά να καταλήγει μεταξύ Εύβοιας και κεντρικού Αιγαίου. Όποιο από τα δύο σενάρια επικρατήσει, το σίγουρο είναι ότι η χώρα θα βρεθεί μέσα στο επίκεντρο των ισχυρών φαινομένων σε σχέση με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, ενώ τα χιόνια που αρχικά εντοπίζονταν μόνο στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, φαίνεται ότι θα κινηθούν και ανατολικότερα. Μάλιστα, οι καταιγίδες δεν αποκλείεται να είναι αρκετά έντονες και με διάρκεια, ενώ ο δυτικός και βορειοδυτικός κορμός της χώρας μπορεί ενδεχομένως να έχει πολύ ισχυρές βροχές, ικανές να προκαλέσουν ακόμα και πλημμυρικά φαινόμενα, αν τα προγνωστικά συνεχίζουν να επιμένουν και τα επόμενα 24ωρα.


Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις, αν και ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα σε τι υψόμετρο θα φτάσουν, υπάρχει ένα σενάριο με αρκετά σοβαρές ενδείξεις, το οποίο δείχνει τα χιόνια να φτάνουν μεχρι τα πεδινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, ενώ δεν αποκλείεται να εντοπίζονται ακόμα και σε χαμηλότερα υψόμετρα της ανατολικής Στερεάς και της Πελοποννήσου. Οι άνεμοι από την άλλη πλευρά, θα είναι εξαιρετικά ισχυροί σε αρκετές περιοχές, με μια βόρεια - βορειοδυτική διεύθυνση που θα κάνουν αισθητό το κρύο από βορρά προς νότο. Σίγουρα, μέσα στο επόμενο 24ωρο θα έχουμε πλέον μια ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα εξελιχθεί αυτό το ισχυρό μέτωπο στη χώρα μας. Οι βροχές πάντως από αύριο θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ όσο οδεύουμε προς το απόγευμα της Κυριακής, θα ενταθούν ιδιαίτερα στη δυτική Ελλάδα. Θα υπάρχει φυσικά συνεχής ενημέρωση, από τις αναλύσεις των αριθμητικών μοντέλων που θα καθορίσουν το μέγεθος της δυναμικής αυτής της παρατεταμένης κακοκαιρίας.


Πηγή δεδομένων : MeteoWeb.eu

Αριθμητικά μοντέλα : ECMWF - GFS ( WINDY.COM)

Χάρτες καιρού : MeteoWeb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News