Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Τα 10 πιο εκπληκτικά γεγονότα που αξίζει να μάθουμε για τους κεραυνούς! Απλά δεν θα πιστεύετε ότι είναι αληθινά! Κι όμως...είναι!


1. Κεραυνός εν αιθρία... μπορεί να συμβεί;

Κι όμως... συμβαίνει! Ένας κεραυνός μπορεί να ταξιδέψει δεκάδες χιλιόμετρα από το επίκεντρο της καταιγίδας, μέχρι να ακουμπήσει το έδαφος. Μάλιστα, ένας κεραυνός στις 25 Ιουνίου του 2018 διέσχισε οριζοντίως μια απόσταση 74 χιλιομέτρων κατά μήκος της εκτεταμένης καταιγίδας και ακούμπησε στο έδαφος κοντά στην πόλη Ponca της Οκλαχόμα. Υπερβολικό ε;; Κι όμως ο μακρύτερος καταγεγραμμένος κεραυνός που έχει ανιχνευθεί ποτέ ήταν στις 20 Ιουνίου του 2007 πάλι στην Οκλαχόμα. Μέσα από τους αισθητήρες που αναλύουν τις αστραπές, διαπιστώθηκε ότι ο κεραυνός κάλυψε μια οριζόντια απόσταση 321 χιλιομέτρων πριν καταλήξει στο έδαφος, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ.


2. Ένας άνθρωπος χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του 7 φορές από... κεραυνό

Ο υπεύθυνος πάρκων των Ηνωμένων Πολιτειών, Roy Cleveland Sullivan, επλήγη από κεραυνό...7 φορές. Για πρώτη φορά χτυπήθηκε το 1942 στην ηλικία των 30 ετών και την τελευταία φορά το 1977 στην ηλικία των 65 ετών. Επιβίωσε και τις 7 φορές για αυτό και ονομάστηκε "Human Lightning Conductor" και "Human Lightning Rod", ή στη δική μας γλώσσα " Ανθρώπινος αγωγός Αστραπών." Και τα 7 χτυπήματα τεκμηριώθηκαν από τον επιθεωρητή του Εθνικού Πάρκου Shenandoah, R. Taylor Hoskins. Δεν ήταν, ωστόσο, παρών σε κανένα από τα επτά γεγονότα που αναφέρθηκαν.


3. Το μέρος με τις περισσότερες αστραπές στον κόσμο είναι η λίμνη Maracaibo στη Βενεζουέλα

Το μέρος με τις περισσότερες αστραπές στον κόσμο βρίσκεται πάνω από τον ποταμό Catatumbo, που τροφοδοτείται από τη λίμνη Maracaibo της Βενεζουέλας. Πέφτουν κατά μέσο όρο 30 αστραπές ανά λεπτό και 233 αστραπές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο ετησίως, που σημαίνει από τις 365 ημέρες του χρόνου, μπορεί τις 150 έως 300 μέρες του κάθε έτους η περιοχή να πλήττεται από αναρίθμητες αστραπές και χιλιάδες κεραυνούς.
4. Η κεντρική Φλόριντα των ΗΠΑ ονομάζεται " lightning Alley"

Η περιοχή από την Τάμπα στο Ορλάντο έως το Τίτσιβιλ της Φλόριντα έχει τέτοιο αριθμό αστραπών, ώστε να έχει χαρακτηριστεί ως "Lightning Alley". Μάλιστα από διάφορες πηγές, η περιοχή δέχεται περίπου 10 έως 35 αστραπές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο ετησίως.


5. Το μέρος με τους περισσότερους κεραυνούς στην Ευρώπη είναι η Βορειοανατολική Ιταλία

Η Ευρώπη έχει κι αυτή τη δική της πόλη που δέχεται έναν τεράστιο αριθμό  κεραυνών κάθε χρόνο, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτη είναι η Friuli στη βορειοανατολική Ιταλία. Μάλιστα, σύμφωνα με αναλύσεις, η εμφάνιση των ισχυρών καταιγίδων τείνει να γίνεται όλο και πιο συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια.


6. Το 1769 ένας κεραυνός έπληξε την εκκλησία του Αγίου Ναζάρου στην Μπρέσια της βόρειας Ιταλίας, πυροδοτώντας 90 τόνους πυρίτιδας

Αυτό το συμβάν, επίσης γνωστό ως η έκρηξη της Μπρέσια, συνέβη τον Αύγουστο του 1769. Ένας κεραυνός χτύπησε τις αποθήκες του Σαν Ναζάρο, όπου η Δημοκρατία της Βενετίας είχε αποθηκεύσει 90.000 κιλά πυρίτιδας. Η μαζική έκρηξη έριξε μεγάλες πέτρες από την εκκλησία έως και ένα χιλιόμετρο από την τοποθεσία, χτυπώντας κτίρια και ανθρώπους. Οι πύλες της πόλης ήταν ανοιχτές, όπως και οι πόρτες των σπιτιών και των καταστημάτων. Οι αναφορές μαρτυρούν ότι περίπου το 1/6 της πόλης καταστράφηκε και πιθανώς έως και 3.000 άνθρωποι πέθαναν από την έκρηξη, αν και ο επίσημος απολογισμός αναφέρει ότι συνολικά είχαν 400 θανάτους και 800 τραυματισμούς.
7. Εξαιρετικά φωτεινοί κεραυνοί με απίστευτη δύναμη

Πρόκειται για κεραυνούς που είναι 100 φορές πιο ισχυροί από έναν μέσο κεραυνό. Είναι μάλιστα τόσο ισχυροί και φωτεινοί που εντοπίζονται από τους δορυφόρους Vela που τοποθετήθηκαν την δεκαετία του 1970, με σκοπό να παρακολουθούν ολόκληρη την υδρόγειο ώστε να εντοπίζουν έγκαιρα πιθανές πυρηνικές εκρήξεις. Φανταστείτε λοιπόν αυτοί οι κεραυνοί με την τεράστια ενέργεια καταγράφονται από δορυφόρους που έχουν αισθητήρες ειδικά σχεδιασμένους για να ανιχνεύουν... πυρηνικές εκρήξεις. Ένας τέτοιος κεραυνός χτύπησε στις 31 Μαϊου του 2012 την περιοχή Ταλσα στην Οκλαχόμα, δημιουργώντας την αίσθηση στους κατοίκους ότι γίνεται σεισμός. Ο ήχος που παρήγαγε ο κεραυνός έκανε τους συναγερμούς των αυτοκινήτων να ενεργοποιηθούν ακόμα και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το σημείο του κεραυνού, ενώ από μαρτυρίες κορνίζες και μικρά αντικείμενα που ήταν κρεμασμένα στους τοίχους των σπιτιών, έπεσαν και έσπασαν. Επίσης στο Ιλινόις ένας παρόμοιας δυναμικής κεραυνός έσπασε τα παράθυρα πολλών σπιτιών, δημιούργησε δόνηση στα σπίτια και προκάλεσε έναν κρατήρα πλάτους 2 μέτρων και βάθους 30 εκατοστών στο σημείο που χτύπησε.


8. Το ηλεκτρικό πεδίο από μια καταιγίδα που πλησιάζει, μπορεί να κάνει τα μαλλιά σας να σταθούν όρθια

Θυμάστε αυτά τα πειράματα στο σχολείο, όπου τρίβαμε μια πλαστική ράβδο με ένα πανί, το κρατούσαμε κοντά στο κεφάλι μας και τα μαλλιά μας άρχιζαν να στέκονται όρθια στο τέλος; Ή όταν τρίβατε το μπαλόνι στο πουλόβερ σας και μετά το βαζατε στα μαλλιά σας; Στην πραγματικότητα γίνεται διαχωρισμός φορτίου: τα ηλεκτρόνια μεταφέρονται στο μπαλόνι. Τόσο το πουλόβερ όσο και το μπαλόνι αποκτούν στατικό φορτίο, το μπαλόνι θετικό και το πουλόβερ αρνητικό. Όταν μετακινείτε το μπαλόνι στα μαλλιά σας, η αρνητική φόρτιση στο μπαλόνι προκαλεί θετική φόρτιση στα μαλλιά σας, κάνοντάς τα να στέκονται στο τέλος. Κι όμως αυτό το φαινόμενο μπορεί να γίνει κι από μια καταιγίδα...Οι αστραπές είναι εκκενώσεις στατικού ηλεκτρισμού μέσα σε ένα πολύ ισχυρό ηλεκτρικό πεδίο, που δημιουργείται από την καταιγίδα. Ο διαχωρισμός φόρτισης συμβαίνει μέσα σε μια καταιγίδα, παράγοντας γενικά αρνητικό φορτίο στο κάτω μέρος του νέφους και θετικό φορτίο στο πάνω μέρος της καταιγίδας, δημιουργώντας ένα ισχυρό ηλεκτρικό πεδίο. Ένα φορτίο προκαλείται επίσης στο έδαφος, παράγοντας ένα ισχυρό ηλεκτρικό πεδίο μεταξύ του νέφους και της γης. Όταν το ηλεκτρικό πεδίο γίνει αρκετά ισχυρό, συμβαίνει η αστραπή. Υπήρξαν λοιπόν καταγεγραμμένες περιπτώσεις από φωτογραφίες ατόμων με μαλλιά που στέκονταν στο τέλος, λίγο πριν από μια αστραπή. Να ξέρετε λοιπόν οτι εάν τα μαλλιά σας στέκονται κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, βρίσκεστε στη ζώνη κινδύνου!


9. Η μεγαλύτερη σε διάρκεια αστραπή

Έχετε δει πιθανώς κάποιες αστραπές που διαρκούν περισσότερο από το συνηθισμένο, ίσως ένα δευτερόλεπτο ή δύο. Νομίζετε ότι ήταν πολύ; Η μεγαλύτερη αναφερόμενη σε διάρκεια αστραπή ήταν σχεδόν 8 δευτερόλεπτα! Μια αστραπή στην Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή στη νότια Γαλλία το 2012 μετρήθηκε, με τη διάρκεια της να είναι 7,74 δευτερόλεπτα. Πάρτε λοιπόν ένα χρονόμετρο και μετρήστε μια αστραπή κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Θα διαπιστώσετε οτι η μέση διάρκεια μιας αστραπής είναι 0,2 δευτερόλεπτα.


10. Η πιθανότητα να χτυπηθείτε από έναν κεραυνό

Οι πιθανότητες να σας χτυπήσει ένας κεραυνός είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο αυξημένες από το να κερδίσετε το λαχείο. Φυσικά, οι πιθανότητες εξαρτώνται πολύ από την τοποθεσία σας. Για παράδειγμα είστε αρκετά ασφαλής από το χτύπημα ενός κεραυνού εάν ζείτε στον αρκτικό κύκλο. Σε μέρη όμως που η εμφάνιση αυτού του φαινομένου είναι αρκετά συχνή, είναι διαφορετικα τα πράγματα. Στις Η.Π.Α., η Εθνική Υπηρεσία Καιρού εκτιμά ότι οι πιθανότητες να χτυπηθείτε από κεραυνό στη διάρκεια της ζωής σας είναι περίπου 1/15.000. Περίπου το 10% των κεραυνών οδηγεί σε θάνατο, αλλά το 70% αφήνει μόνιμα σοβαρά προβλήματα αναπηρίας.


Πηγή : Severe Weather Europe

Μετάφραση : Φραγκούλη Μαρία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News