Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Η τήξη των παγετώνων θα μπορούσε να επιταχύνει τις εκπομπές άνθρακα στην ατμόσφαιρα
Μια διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Λιντς συνέδεσε για πρώτη φορά τα ορεινά ποτάμια που τροφοδοτούνται από την τήξη των παγετώνων, με τα υψηλότερα ποσοστά αποσύνθεσης φυτικών υλικών, γεγονός το οποίο αποτελεί μια σημαντική διαδικασία στον παγκόσμιο κύκλο του άνθρακα. Καθώς οι ορεινοί παγετώνες λιώνουν, το νερό διοχετεύεται στα ποτάμια. Αλλά με την υπερθέρμανση του πλανήτη που συμβάλλει στην επιτάχυνση της απώλειας των παγετώνων, τα ποτάμια έχουν θερμότερες θερμοκρασίες νερού και είναι λιγότερο επιρρεπή στη μεταβλητή ροή του νερού, καθώς και στην κίνηση των ιζημάτων. Οι συνθήκες λοιπόν που δημιουργούνται, ευνοούν στην ανάπτυξη μυκήτων.


Οι μύκητες λοιπόν που ζουν σε αυτά τα ποτάμια αποσυνθέτουν οργανική ύλη, όπως φύλλα φυτών και ξύλο, οδηγώντας τελικά στην απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η διαδικασία ανάπτυξης μυκήτων - ένα βασικό μέρος στον παγκόσμιο κύκλο του άνθρακα στους ποταμούς- έχει πλέον μετρηθεί σε 57 ποτάμια έξι οροσειρών σε όλο τον κόσμο, στην Αυστρία, τον Ισημερινό, τη Γαλλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα ευρήματα, τα οποία χρηματοδοτούνται κυρίως από το Συμβούλιο Έρευνας για το Φυσικό Περιβάλλον, δημοσιεύθηκαν στις 15 Μαρτίου στο περιοδικό Nature Climate Change.


Η επικεφαλής συγγραφέας Sarah Fell, της Σχολής Γεωγραφίας του Leeds και του water @ leeds, δήλωσε ότι παρόμοιες διαδικασίες ανακαλύφθηκαν παγκοσμίως. "Βρήκαμε αυξήσεις στο ποσοστό αποσύνθεσης οργανικής ύλης σε ορεινά ποτάμια, τα οποία στη συνέχεια αναμένεται να οδηγήσουν σε περισσότερη απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αυτή είναι μια απροσδόκητη μορφή ανατροφοδότησης του κλίματος, με την οποία η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί απώλεια παγετώνων και η οποία με τη σειρά της ανακυκλώνει γρήγορα τον άνθρακα στα ποτάμια πριν επιστρέψει στην ατμόσφαιρα."


Η υποχώρηση των παγετώνων επιταχύνεται με πρωτοφανή ρυθμό σε πολλά μέρη του κόσμου, με την κλιματική αλλαγή να προβλέπεται ότι θα οδηγήσει σε συνεχή απώλεια πάγου κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα. Ωστόσο, η απόκριση των διαδικασιών του οικοσυστήματος των ποταμών (όπως η ανακύκλωση θρεπτικών ουσιών και άνθρακα), στη μείωση της κάλυψης των παγετώνων και ο ρόλος της βιοποικιλότητας των μυκήτων, παραμένει ακόμα ελάχιστα κατανοητή.


Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα ύφασμα από καμβά καλλιτεχνών για να μιμηθεί φυτικά υλικά όπως φύλλα και γρασίδι που συσσωρεύονται με φυσικό τρόπο στα ποτάμια. Αυτό ήταν δυνατό, επειδή ο καμβάς είναι φτιαγμένος από βαμβάκι, ο οποίος αποτελείται κυρίως από μια ένωση που ονομάζεται κυτταρίνη - το πιο άφθονο οργανικό πολυμερές στον κόσμο που βρίσκεται σε φύλλα φυτών που συσσωρεύονται με φυσικό τρόπο στα ποτάμια. Οι λωρίδες από καμβά αφέθηκαν στα ποτάμια για περίπου ένα μήνα, στη συνέχεια ανακτήθηκαν και δοκιμάστηκαν για να προσδιοριστεί πόσο εύκολα θα μπορούσαν να αντιγραφούν. Οι λωρίδες σχίστηκαν πιο εύκολα καθώς οι υδρόβιοι μύκητες τους αποίκισαν, δείχνοντας ότι η αποσύνθεση των μορίων του άνθρακα προχώρησε γρηγορότερα σε ποτάμια που ήταν θερμότερα επειδή είχαν λιγότερη ροή νερού από τους παγετώνες.


Ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Lee Brown, επίσης από τη Σχολή Γεωγραφίας του Leeds και το water @ leeds, εξήγησε: "Η εύρεση παρόμοιων μοτίβων διάσπασης της κυτταρίνης σε όλο τον κόσμο είναι πραγματικά συναρπαστική, επειδή υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει ένας συγκεκριμένος κανόνας για το πώς θα αναπτυχθούν αυτά τα ποτάμια, καθώς τα βουνά θα συνεχίζουν να χάνουν τους πάγους τους. Εάν λοιπόν ισχύει αυτό, θα είμαστε σε μια καλύτερη θέση, ώστε να κάνουμε προβλέψεις για το πώς θα αλλάξουν τα οικοσυστήματα των ποταμών στο μέλλον.


Ο συγγραφέας καθηγητής Alex Dumbrell, του οποίου η ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Essex ανέλυσε τους μύκητες από τα δείγματα του ποταμού, πρόσθεσε: "Η δουλειά μας έδειξε ότι η μέτρηση ενός συγκεκριμένου γονιδίου που υποστηρίζει τη δραστηριότητα του ενζύμου αποικοδόμησης της κυτταρίνης (Cellobiohydrolase I), σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να προβλέπουμε καλύτερα στο μέλλον τις αλλαγές στην ανακύκλωση του άνθρακα, μέσα από τη χρήση των πληροφοριών που θα λαμβάνουμε σχετικά με την αφθονία των ίδιων των μυκητιακών ειδών."


Καθώς η ανάπτυξη των φυκιών και των φυτών στα ποτάμια που τροφοδοτούνται από τους παγετώνες ελαχιστοποιείται από τη χαμηλή θερμοκρασία του νερού, τα ασταθή κανάλια και τα υψηλά επίπεδα λεπτών ιζημάτων, όπως και η διάσπαση των φυτικών υλικών, μπορεί να αποτελέσουν σημαντική πηγή καυσίμου για αυτά τα υδάτινα οικοσυστήματα. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, όπως στην Αλάσκα και την Νέα Ζηλανδία, τα ποτάμια που τρέφονται από τους παγετώνες, εκτείνονται επίσης σε δάση που παρέχουν μεγαλύτερες ποσότητες φύλλων που βρίσκονται σε διαδικασία αποσυνθεσης. 


Επιπλέον, επειδή η απώλεια των παγετώνων σημαίνει λιγότερη ροή του νερού μέσω των ποταμών, κάτι που τους κάνει να είναι λιγότερο επιρρεπείς στην αλλαγή πορείας, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα φυτά και τα δέντρα στις όχθες των ποταμών να μεγαλώνουν ταχύτερα στο μέλλον σε αυτούς τους οικοτόπους, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη περισσότερα απορρίμματα φύλλων θα συσσωρεύονται σε ποτάμια. Αυτό είναι πιθανό να επιταχύνει τη μυκητιακή επεξεργασία του άνθρακα σε ορεινά ποτάμια παγκοσμίως ακόμη περισσότερο από ό,τι σήμερα.


Πηγή : Πανεπιστήμιο του Λιντς / Science Daily

Μετάφραση : Φραγκούλη Μαρία

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο.