Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Πρώτη προσέγγιση για την επερχόμενη κακοκαιρία


Πλησιάζοντας πια προς τις κρίσιμες ημερομηνίες της επερχόμενης ψυχρής εισβολής στη χώρα μας, με κάποια μοντέλα να παραμένουν σταθερά και κάποια άλλα να διαφοροποιούν τα δεδομένα κυρίως στο θέμα των χιονοπτώσεων, ακόμα και σήμερα δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη, δεδομένου ότι ακόμα δεν υπάρχουν τα διαθέσιμα στοιχεία που να καθορίζουν την ακριβή θέση του συστήματος στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου. Χθες λοιπόν στην τελευταία εκτίμηση αναφέρθηκα σε 4 σενάρια τα οποία παραθέτω ξανά : 

1ο σενάριο : Το σύστημα να διασχίσει τα Ιόνια νησιά, τη Δυτική Ελλάδα κι όλη την Στερεά καταλήγοντας μεταξύ Σποράδων και Βορείου Αιγαίου ( 35 - 40% ) 

2ο σενάριο : Το σύστημα να ξεκινήσει από το Νότιο Ιόνιο, να εισβάλλει στον Κορινθιακό κόλπο και να καταλήξει στον Ευβοϊκό κόλπο, διασχίζοντας όλη την Πελοπόννησο και την Αττική ( ποσοστό 20% )

 3ο σενάριο : Το σύστημα να πάρει μια εντελώς νότια πορεία, να κινηθεί μεταξύ Νοτιοδυτικής Πελοπονήσου και Δυτικής Κρήτης και να καταλήξει μεταξύ Κυκλάδων, Δωδεκανήσων και Κύπρου ( 35 - 40% ) 

4ο σενάριο : Το σύστημα να ξεκινήσει από το Ιόνιο πέλαγος και να πάρει μια εντελώς βόρεια πορεία ( ποσοστό 10% ) 

Μέχρι στιγμής λοιπόν φαίνεται να επικρατεί το τρίτο σενάριο και το σύστημα με τα σημερινά δεδομένα να κινείται εντελώς νότια ( μεταξύ Νοτιοδυτικής Πελοπονήσου και Κρήτης ), διασχίζοντας το Αιγαίο και καταλήγοντας μεταξύ Δωδεκανήσων και Κύπρου. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι θα υπάρξουν ισχυρές χιονοπτώσεις στα ανατολικά και νότια, όμως δεν θα έχουν την ίδια δυναμική όπως αν επικρατήσει το πρώτο σενάριο. Απομακρύνεται ωστόσο το ενδεχόμενο να κινηθεί εντελώς βόρεια ( 4ο σενάριο ). Τώρα, στην περίπτωση που το σύστημα παραμείνει εντός του θαλάσσιου χώρου, αυτό θα ευνοήσει στο γεγονός ώστε να εμπλουτίζεται συνεχώς με υγρασία και να παραμένει σχετικά στάσιμο μέχρι να καταλήξει στην Κύπρο. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια να εκδηλώνονται χιονοπτώσεις στη χώρα για αρκετές ημέρες, οι οποίες όμως όσο διανύουμε τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας θα διατηρηθούν από την Θεσσαλία και νοτιότερα, με τα κεντροβόρεια τμήματα της χώρας να έχουν πλέον μόνο τσουχτερό κρύο κυρίως από την Δευτέρα και μετά. Επομένως, το μόνο δεδομένο μέχρι στιγμής είναι οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν στο σύνολο της χώρας, ενώ για τις χιονοπτώσεις από την Δευτέρα και μετά θα εξαρτηθούν καθαρά και μόνο από την κίνηση του συστήματος, που θεωρώ από την εμπειρία μου ότι θα διασχίσει το βόρειο Αιγαίο μεταξύ Χίου και Σάμου πριν καταλήξει στα Δωδεκάνησα, δημιουργώντας ευχάριστες εκπλήξεις. Ωστόσο επειδή θα υπάρξει ολικός παγετός σε όλη την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, θα πρέπει να εστιάσουμε ιδιαίτερα την προσοχή μας σε αυτό, καθώς ο κίνδυνος να καταστραφούν καλλιέργειες, να κινδυνέψουν τα ζώα και φυσικά και οι άνθρωποι που τυχόν είναι άστεγοι ή χωρίς θέρμανση είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Είναι όμορφες οι χιονοπτώσεις, όμως οι θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν ακόμα και στα μεγάλα αστικά κέντρα ενέχουν κινδύνους ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες. Πάμε λοιπόν να κάνουμε μια πρώτη προσέγγιση - πρόγνωση των επόμενων ημερών. Επισημαίνω ωστόσο δεν πρόκειται για κύρια και ξεκάθαρη πρόβλεψη καιρού αλλά για μια πρώτη προσέγγιση. 

 

Σάββατο 13 / 02 / 2021 Οι χιονοπτώσεις θα επικεντρώνονται κυρίως στα κεντροβόρεια τμήματα της χώρας, όπως και στην Δυτική Μακεδονία, ενώ σταδιακά θα αρχίσουν να κινούνται προς την Ήπειρο και την Θεσσαλία από τις απογευματινές ώρες της ημέρας όπου κατά περιόδους θα έχουν πιο έντονο χαρακτήρα. Ωστόσο στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη παρότι θα φτάσουν μέχρι τα πεδινά, δεν υπάρχουν ενδείξεις για χιονόστρωση που να φτάσει σε υψηλά ποσοστά. Ωστόσο, οι θερμοκρασίες θα προκαλέσουν ολικό παγετό από τις βραδυνές ώρες. Υποψήφια για ασθενή χιονόπτωση και η Θεσσαλονίκη στο κέντρο της πόλης.

Κυριακή 14 / 02 / 2021 Φαίνεται μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της ημέρας τα φαινόμενα τα διατηρούνται στις προαναφερθείσες περιοχές, καθώς όμως θα πλησιάζουμε προς το απόγευμα οι χιονοπτώσεις θα αρχίζουν να επηρεάζουν Στερεά, Εύβοια και Βορειοανατολική Πελοπόννησο που μέχρι τις μεταμεσονύκτιες ώρες θα έχουν φτάσει και σε πεδινές περιοχές. Η ένταση όμως δεν μπορεί να καθοριστεί αλλά ούτε και η ποσότητα, καθώς θα εξαρτηθεί σε ποια θέση θα είναι το σύστημα μέσα στο Αιγαίο.

Δευτέρα 15 / 02 / 2021 Είναι η μέρα που ουσιαστικά φαίνεται να αποκτούν δυναμική τα φαινόμενα στο σύνολο της Ανατολικής και Νότιας Ελλάδας, δηλαδή Ανατολική Στερεά, Ανατολική και Βόρεια Πελοπόννησος, Εύβοια, Σποράδες με τάση να καταλήξουν και στις Κυκλάδες. Ωστόσο, προς το παρόν ειναι παράτολμο να ειπωθεί το οτιδήποτε για τις ποσότητες του χιονιού αλλά και την δυναμική των χιονοπτώσεων. Κρατήστε απλά το σενάριο ότι μπορεί όντως αυτή η μέρα να περιέχει ισχυρά φαινόμενα ακόμα και για την Αττική μέσα στο κέντρο της πόλης. Θα το δούμε όμως πιο αναλυτικά το Σαββατοκύριακο. Όσο για την υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν μεμονωμένα φαινόμενα ακόμα και στην Μακεδονία, με το κρύο πια να έχει κάνει αισθητή την παρουσία του από βορρά προς νότο. 

Τρίτη 16 / 02 / 2021 Κλείνοντας εδώ, τα δεδομένα επιμένουν για αξιόλογες χιονοπτώσεις που κατά διαστήματα θα αποκτούν έντονο χαρακτήρα σε Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Κυκλάδες, Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο καθώς και την Κρήτη, όμως είναι πολύ μακριά για να υπάρξει ασφαλής πρόγνωση καθώς υπάρχουν ενδείξεις για στασιμότητα του συστήματος μεταξύ Δωδεκανήσων και Κύπρου και εμμονή των φαινομένων μέχρι και την Παρασκευή. 

 

Επιμέλεια: Μαρία Φραγκούλη

 

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο.