Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Πρώτη εκτίμηση για την ψυχρή εισβολή για τα μέσα Φεβρουαρίου στην Ελλάδα

 


Μια ιδιαίτερα ψυχρή μάζα αέρα με πολικά χαρακτηριστικά που έχει ονομαστεί εδώ και πολλές ημέρες από τους Ευρωπαίους Μετεωρολόγους το τέρας από την Ανατολή, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να αναπτυχθούν συνθήκες βαρύ χειμώνα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης από την άλλη εβδομάδα, με τάση να εγκατασταθεί για αρκετές μέρες και με την προοπτική να κινηθεί μέχρι και την Μεσόγειο. Παράλληλα φαίνεται οτι θα έχουμε τον σχηματισμό ενος εξαιρετικά ισχυρού συστήματος υψηλών πιέσεων που θα σχηματιστεί πάνω από την Γροιλανδία με την ατμοσφαιρική πίεση να φτάνει στα 1055 με 1060 mbar και να διατηρείται σε όλη την περιοχή της Αρκτικής, εγκλωβίζοντας αυτή τη μάζα στα ενδότερα της Ευρώπης ενδεχομένως ακόμα και για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς υπάρχει η πιθανότατα να φτάσει μέχρι και τη βόρεια Ευρώπη και να μετατραπεί σε αντικυκλώνας εμποδισμού.

Τώρα, αν γυρίσουμε πίσω στο παρελθόν και ψάξουμε στο πώς κατάφεραν παλαιότερες ψυχρές εισβολές να κινηθούν προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη καταλήγοντας τις χιονοπτώσεις να φτάσουν έως και τα παραθαλάσσια τμήματα της χώρας μας, θα διαπιστώσουμε ότι υπήρχαν κάποια συγκεκριμένα δεδομένα στη διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας :

1. Υψηλή πίεση στους αντικυκλώνες που σχηματίζονταν πάνω από την περιοχή της Αρκτικής, όπως και στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του Βορείου Ημισφαιρίου ( Ωμέγα Εμποδισμός)

2. Ψυχρές αέριες μάζες που κατά την είσοδό τους στα νοτιότερα τμήματα της Ευρώπης συναντούσαν τα θερμά νερά της Μεσογείου και δημιουργούσαν σοβαρές υφέσεις ( βαρομετρικά συστήματα με μεγάλο όγκο νερού )

3. Η βορειο - ατλαντική ταλάντωση και η ροή των αεροχειμμάρων ήταν τέτοια που ωθούσε τις ψυχρές αέριες μάζες να κινηθούν νοτιότερα

4. Επικράτηση του υποτροπικού αεροχειμάρρου στην περιοχή της Μεσογείου πριν από την έλευση μιας ψυχρής εισβολής

Αυτή λοιπόν η ψυχρή μάζα αέρα που βρίσκεται πάνω από την βορειοανατολική Ευρώπη, δείχνει να κινείται μέχρι την Μεσόγειο από τις 15 του μήνα και μετά, με τον αντικυκλώνα εμποδισμού να καταλαμβάνει μέχρι και μεγάλο μέρος της Βόρειας Ευρώπης. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ο πυρήνας της ψυχρής μάζας που ενδεχομένως να φτάσει έως και τους -20 βαθμούς κελσίου στη στάθμη των 850hPa, να γίνει η αιτία ώστε να δημιουργηθεί ένα σοβαρό βαρομετρικό σύστημα μεταξύ του Ιονίου και του Αιγαίου πελάγους με εντυπωσιακό στροβιλισμό, εφόσον θα συναντήσει κατά την κάθοδό του τα θερμά νερά της Μεσογείου από την παρατεταμένη καλοκαίρια στην περιοχή μας. Παράλληλα όμως αυξάνονται οι πιθανότητες να έχουμε ταυτόχρονα πολύ ισχυρό κρύο και θερμοκρασίες ιδιαίτερα χαμηλές για την εποχή, σύμφωνα με τον μέσο όρο του μήνα που διανύουμε. Ωστόσο, δεν δύναται ακόμα να υπάρξει αξιόπιστη πρόγνωση για τη γένεση αυτού του βαρομετρικού συστήματος, δεδομένου ότι απέχουμε ακόμα αρκετές ημέρες από τις κρίσιμες ημερομηνίες, ούτε να θεωρηθεί δεδομένη η πορεία της ψυχρής εισβολής με την δυναμική που δείχνουν τα μοντέλα προσομοίωσης. Όσο πιθανό είναι να καταλήξει στη Δυτική Ευρώπη, άλλο τόσο πιθανό είναι να καταλήξει ακόμα και μέχρι τη βόρεια Αφρική.

Επειδή λοιπόν μιλάμε για έναν σπάνιο συνδυασμό που μπορεί να έχει συμβεί κατά το παρελθόν, φέρνοντας τα χιόνια μέχρι και τις παραλίες, θέλει ιδιαίτερη προσοχή η πρόγνωση και η εξέλιξή του που θα φανεί πιο ξεκάθαρα τις επόμενες ημέρες. Όμως κατά τη δική μου εμπειρία που έχω αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια στην ανάλυση του καιρού, θεωρώ ότι η Ελλάδα θα επηρεαστεί σημαντικά από αυτό το ψυχρό κύμα, γιατί ακριβώς πάει να γίνει αυτός ο σπάνιος συνδυασμός στη διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι πιο έντονες ψυχρές εισβολές που έφεραν τα πολυπόθητα χιόνια ακόμα και στα νησιά του Αιγαίου, έγιναν μετά από μία παρατεταμένη καλοκαίρια στη χώρα μας, καθώς και στην περιοχή της Μεσογείου. Επομένως, για πρώτη φορά η χώρα θέτει υποψηφιότητα για την πρώτη και πιο ουσιαστική ψυχρή εισβολή της χειμερινής περιόδου που μπορεί να εξελιχθεί σε πανελλαδικό χιονιά και με διάρκεια.

Επιμέλεια: Μαρία Φραγκούλη 


Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ  "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube  προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο.

Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε με στο Instagram

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News