Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Πολική Κυκλοφορία : Ο ανοιξιάτικος καιρός θα επιστρέψει στα τέλη Φεβρουαρίου και τις αρχές Μαρτίου σε τμήματα της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

 


Ο χειμερινός καιρός έχει φτάσει σιγά-σιγά στο αποκορύφωμά του και τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε τα πρώτα σημάδια ότι η άνοιξη αρχίζει να ξυπνά. Η πολική κυκλοφορία αλλάζει, προσπαθώντας να ενισχυθεί, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα να έρθουμε αντιμέτωποι με έναν λίγο πιο ζεστό καιρό το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, δεν είναι και τόσο εύκολο να αλλάξουν οι εποχές από τη μια μέρα στην άλλη, καθώς απαιτείται πολλή ενέργεια. Κι όμως ο καιρός είναι γεμάτος απ' αυτήν την ενέργεια. Η ίδια λοιπόν δύναμη που εξαπέλυε τις ψυχρές μάζες αέρα από την Αρκτική στο σύνολο της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, είναι αυτή που τώρα στοχεύει να ξυπνήσει τον γλυκό καιρό της άνοιξης στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Κατά την χειμερινή λοιπόν περίοδο, ακούμε πολύ συχνά για την πολική κυκλοφορία και για την άμεση επίδραση που έχει στον καιρό σε όλο το Βόρειο Ημισφαίριο. Βλέπουμε στους χάρτες αυτά τα μπλέ χρώματα στον Αρκτικό κύκλο οπου βρίσκεται ο κύριος πυρήνας της πολικής δίνης και το ρεύμα εκτόξευσης αυτής της μάζας που το όριο του βρίσκεται μεταξύ των μαζών θερμού και ψυχρού αέρα. Προκειμένου λοιπόν να παρακολουθείται καλύτερα αυτό το τεράστιο σύστημα, δημιουργήθηκε ένας δείκτης καιρού που ονομάζεται Αρκτική Ταλάντωση ( ΑΟ ). Αυτός ο δείκτης μας βοηθάει να διαπιστώσουμε αν θα έχουμε στο επόμενο διάστημα θετική η αρνητική αρκτική ταλάντωση. Τι σημαίνει όμως αυτό; 

Όταν έχουμε λοιπόν θετική ΑΟ, τότε κλειδώνει ο ψυχρότερος αέρας στις πολικές περιοχές, δημιουργώντας ήπιες έως θερμές καιρικές συνθήκες στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του Βορείου Ημισφαιρίου, λόγω της ισχυρής ροής των αεροχειμμάρων και της πολικής κυκλοφορίας. Όταν όμως έχουμε αρνητική ΑΟ, τότε συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή αποδυναμώνεται η πολική δίνη, με αποτέλεσμα ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως να εισβάλλουν στην Αμερική και την Ευρώπη. Επιπλέον αυτό που επηρεάζει εξίσου σημαντικά την πολική κυκλοφορία είναι και οι ανωμαλίες της πίεσης στον Βόρειο Πόλο, επομένως αν έχουμε ένα σύστημα υψηλών πιέσεων στις πολικές περιοχές τότε έχουμε αρνητική ΑΟ, ενώ όταν επικρατεί ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων στις ίδιες περιοχές, τότε έχουμε θετική ΑΟ. Αυτοί λοιπόν είναι οι κύριοι παράγοντες που δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να επικρατήσει το χειμερινό μοτίβο του καιρού στο Βόρειο Ημισφαίριο. Επομένως, ο λόγος που βιώσαμε ένα έντονο χειμωνιάτικο σκηνικό αυτές τις ημέρες είναι γιατί το σύστημα υψηλών πιέσεων πάνω από τον Βόρειο Πόλο μετέφερε μια αρκτική μάζα αέρα στο σύνολο της Βορείου Αμερικής και της Ευρώπης ( αρνητική ΑΟ ).

Προς τα τέλη λοιπόν του Φεβρουαρίου και μέχρι τις πρώτες μέρες του Μαρτίου, η πολική κυκλοφορία θα μετακινηθεί πίσω προς τον Βόρειο Πόλο, ο πολικός στρόβιλος θα ενεργοποιηθεί, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει στον πυρήνα της, η ταχύτητα των ανέμων θα αυξηθεί σημαντικά κι έτσι θα διατηρηθεί μέσα στις πολικές περιοχές, δημιουργώντας σταδιακά μια θετική ΑΟ που θα επηρεάσει άμεσα τον καιρό μας το επόμενο διάστημα, με ένα μοτίβο πιο ανοιξιάτικου καιρού. Επί του παρόντος πάντως, εξακολουθούμε να έχουμε ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων που διέρχεται μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες κι ένα σύστημα υψηλών πιέσεων πάνω από την Ευρώπη. Γι αυτό και συνεχίζουν να επιμένουν οι χαμηλές θερμοκρασίες στη Βόρεια Αμερική καθώς και σε τμήματα της Ευρώπης. Σταδιακά όμως οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να ανεβαίνουν και εκεί σιγά σιγά, ενώ η Ευρώπη θα βιώσει ένα ιδιαίτερο θερμό κύμα ζέστης, με τις θερμοκρασίες ενδεχομένως να φτάσουν και πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, δεδομένου ότι αυτό το σύστημα υψηλών πιέσεων που θα εδραιωθεί, θα διατηρηθεί παράλληλα για αρκετό διάστημα στα ενδότερα της Γηραιάς Ηπείρου.

Κι όμως φαίνεται ότι θα υπάρξει μια διαφοροποίηση του καιρού σταδιακά στην Ευρώπη, καθώς το σύστημα των υψηλών πιέσεων φαίνεται ότι θα κινηθεί έως και τις Σκανδιναβικές χώρες, επιτρέποντας μια ψυχρή μάζα αέρα από την Ρωσία να εισβάλλει κατά μήκος της Ευρώπης προς τα κεντρικά κι ανατολικά τμήματά της. Ανάλογα λοιπόν με την δυναμική που θα έχει αυτό το σύστημα υψηλών πιέσεων, θα εξαρτηθεί κατά πόσο θα επεκταθεί η ψυχρή αυτή μάζα αέρα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, η επιρροή της άνοιξης πιθανόν να είναι τέτοια, που δεν θα αφήσει τα περιθώρια αυτή η ψυχρή μάζα αέρα να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρά ταύτα, υπάρχουν ενδείξεις ότι θα έχουμε τη μεταφορά ψυχρών αέριων μαζών καθ' όλη τη διάρκεια του Μαρτίου, οι οποίες δεν θα διατηρούνται όμως για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Επομένως, αν και ο Φεβρουάριος θα μας αποχαιρετήσει με υψηλότερες θερμοκρασίες από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, με τον Μάρτιο να μας υποδέχεται εξίσου με ανοιξιάτικες διαθέσεις στις πρώτες μέρες του, φαίνεται ότι θα έχουμε διαφοροποιήσεις στον καιρό, που μπορεί να είναι ένας συνδυασμός άνοιξης και χειμώνα μαζί, μέχρι να φτάσουμε στον Απρίλιο. Σίγουρα πάντως ο χειμώνας δεν θα μας εγκαταλείψει τόσο εύκολα, παρά το γεγονός ότι φέτος ήταν αρκετά ασταθής με θερμοκρασίες πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή, αλλά και με ψυχρές εισβολές αρκετά ισχυρές. Έρχεται λοιπόν ένας Μάρτιος που πιθανόν να είναι με δύο πρόσωπα...

Πηγή ανάλυσης : Severe Weather Europe

Μετάφραση - Επιμέλεια : Φραγκούλη Μαρία - ερασιτέχνης μετεωρολόγος

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο.