Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Οι χειρότεροι καύσωνες στην ιστορία της Ευρώπης


Καύσωνας : ένα φαινόμενο που όταν έχει διάρκεια πάνω από τρία συνεχόμενα 24ωρα μπορεί πραγματικά να δοκιμάσει τις αντοχές του ανθρώπινου οργανισμού κι όχι μόνο. Χαρακτηρίζεται από μια αφόρητη ζέστη που συνοδεύεται κατά κανόνα από την απουσία ανέμου, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που η ύπαρξη των υψηλών ποσοστών υγρασίας ή το αντίστροφο, να δημιουργούν τις βάσεις για να έρθει αντιμέτωπος ο άνθρωπος με μια απειλητική κατάσταση για τη ζωή του που ονομάζεται θερμοπληξία, ειδικά αν παραμείνει για πολλές ώρες εκτεθειμένος κάτω από αυτές τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Κατά τη διάρκεια λοιπόν ενός παρατεταμένου καύσωνα, ο οργανισμός ενεργοποιεί τρεις μηχανισμούς θερμορρυθμίσεως προκειμένου να μην καταρρεύσει. 

Αυτοί είναι : 

1. Αύξηση της δραστηριότητας των αδένων που εκκρίνουν ιδρώτα 

2. Άνοιγμα των πόρων του δέρματος για να αποβάλουν την περίσσεια θερμότητα από το σώμα ( στην υπερβολική εφίδρωση δεν καταφέρνει ο οργανισμός να την αποβάλλει ) 

3. Διαστολή των αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται στην επιδερμίδα του σώματος μας προκειμένου μεγαλύτερα ποσά αίματος να έρχονται σε επαφή με την εξωτερική επιφάνεια του σώματος, αφού μέσω της ροής του αίματος, μεταφέρονται σημαντικά ποσά της παραγόμενης από τον οργανισμό θερμότητας. 

Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση της καρδιακής και αναπνευστικής λειτουργίας που στους νέους δεν έχει σοβαρό αντίκτυπο παρά μόνο όταν εκτεθούν για πολλές ώρες σε αυτές τις ακραίες συνθήκες, όμως σε ανθρώπους με βεβαρυμένο ιστορικό υγείας μπορεί να καταστεί απειλητικό για τη ζωή τους. Ωστόσο όταν διατηρηθούν οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες για πολλές ημέρες, έχουν την ικανότητα να καταστούν επικίνδυνες ακόμα στους ανθρώπους νεαρής ηλικίας χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας, ειδικά αν δεν καταναλώνουν ικανοποιητική ποσότητα νερού, καθώς ο οργανισμός αδυνατεί να αποβάλλει την υπερβάλλουσα ενέργεια, εισβάλλοντας κυριολεκτικά η εξωτερική θερμότητα μέσα στο σώμα. Τα αποτελέσματα μπορεί λοιπόν να είναι τα εξής : 

1. Αύξηση της ροής του αίματος στο δέρμα, καθώς και της εφίδρωσης.

2. Αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, ειδικά αν η παραμονή σε ακραίες θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα 

3. Αύξηση του ρυθμού της καρδιάς ( ταχυκαρδία ) 

4. Μειώση της ροής του αίματος με συνέπεια τη δυσλειτουργία των εσωτερικών οργάνων 

5. Η καρδιά να χτυπά όλο και πιο δυνατά και γρήγορα, προκειμένου να στείλει ελάχιστο όγκο αίματος σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία, που αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την σταδιακή απώλεια των ζωτικών οργάνων.

6. Τέλος, ο εγκέφαλος επηρεάζεται σοβαρά από τη μειωμένη κυκλοφορία του αίματος, με κατάληξη τον θάνατο.

Οι καύσωνες λοιπόν που στις μέρες μας έχουν εμφανίσει μια ανησυχητική αύξηση ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει η αιτία να μετράμε αρκετά θύματα εξαιτίας της διάρκειας και της έντασης που έχουν. 

Πάμε λοιπόν να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στους χειρότερους καύσωνες που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της Ευρώπης. 

1. Ηνωμένο Βασίλειο 1976 : Ο καύσωνας αυτός που διατηρήθηκε για 16 ολόκληρες ημέρες και συγκεκριμένα από τις 23 Ιουνίου μέχρι και τις 8 Ιουλίου, έγινε η αιτία ώστε η χώρα να έρθει αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες περιόδους ξηρασίας όλων των εποχών. Παρά το γεγονός ότι για τα δεδομένα της χώρας μας οι 35,9 βαθμοί κελσίου θα ήταν απλά μια υποφερτή ζεστή, για το Ηνωμένο Βασίλειο και τους κατοίκους αυτής, ήταν μια πραγματική δοκιμασία που έφερε στα όρια της κατάρρευσης τους οργανισμούς τους. 

 2. Πορτογαλία 1981 : Ο καύσωνας διαρκείας τον Ιούνιο εκείνου του έτους είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν 1906 άνθρωποι στη χώρα, με τους 406 να προέρχονται από την Λισαβόνα. 

3. Ιταλία 1983 : Ένας καύσωνας που ξεκίνησε στις 19 Ιουλίου και τελείωσε στις 3 Αυγούστου, όπου για 13 συνεχόμενες ημέρες ο υδράργυρος παρέμεινε σταθερά κολλημένος στους 34 βαθμούς κελσίου, ενώ ακόμα και τις νυχτερινές ώρες της ημέρας η θερμοκρασία διατηρούνταν πάνω από τον μέσο όρο. Κάποιες ημέρες μάλιστα ο υδράργυρος δεν έπεφτε κάτω από τους 36 βαθμούς κελσίου. Το αποτέλεσμα ήταν να θρηνήσει αρκετά άτομα η χώρα, παρουσιάζοντας εκείνο το έτος μια αύξηση της ετήσιας θνησιμότητας κατά 35% υψηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. 

4. Ελλάδα 1987 : Δεν θα μπορούσε φυσικά να μην γινόταν αναφορά στον πιο φονικό καύσωνα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας διάρκειας 11 ημερών, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 4000 άνθρωποι. Μια πραγματική τραγωδία που κανείς δεν περίμενε ότι θα συνέβαινε σε μια χώρα που είναι συνηθισμένη στις συχνές επισκέψεις των θερμών αέριων μαζών από την Αφρική και οι οποίες ανεβάζουν τις θερμοκρασίες ακόμα και πάνω από τους 40 βαθμούς κελσίου. Ωστόσο η απουσία κλιματιστικών και η διάρκεια του συγκεκριμένου καύσωνα που συνοδεύτηκε κι από την άγνοια των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την επικινδυνότητα του φαινομένου, έγιναν η αιτία να έχουμε εκατόμβες νεκρών μετά την αποχώρησή του στις 31 Ιουλίου του 1987.

5. Πορτογαλία 1990 και 1991 : Το 1990 η Πορτογαλία έρχεται αντιμέτωπη με έναν καύσωνα διάρκειας 11 ημερών που προκάλεσε τον θάνατο σε 690 ανθρώπους, ενώ την επόμενη χρονιά δύο κύματα καύσωνα τον Μάιο και τον Ιούλιο είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 475 άνθρωποι τον Μάιο και άλλοι 997 τον Ιούλιο. 

6 . Ευρώπη 2003 : Ίσως ένα από τα φονικότερα μέχρι στιγμής κύματα καύσωνα της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, με τις χώρες της Ευρώπης να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στους χιλιάδες νεκρούς που κατέκλυσαν τους θαλάμους των νοσοκομείων τους, και τους άλλους τόσους χιλιάδες πολίτες που πάλευαν μέσα στα σπίτια τους τα οποία είχαν μετατραπεί σε κλιβάνους λόγω των υλικών τους, καθώς χτύπησε χώρες που κατα κανόνα έχουν ήπιες θερμοκρασίες την θερινή περίοδο, ενώ το χειμώνα τα μονωτικά υλικά των σπιτιών διατηρούν την ζεστασιά μέσα στα σπίτια τους τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Το αποτέλεσμα; Η Γαλλία θρηνεί 14.800 ανθρώπους, η Αγγλία 2045, η Ολλανδία 500, η Ελβετία 975, η Ισπανία 3000 έως 4000, η Ιταλία 3134 και η Πορτογαλία 2099. Συνολικά ωστόσο από αναφορές υπολογίζεται ότι ο αριθμός των νεκρών άγγιξε τους 70.000 στην Ευρώπη. 7. Βόρεια Ευρώπη 2006 : Αντιμέτωπες με ένα ισχυρό κύμα καύσωνα ήρθαν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και εν συνεχεία η Ιταλία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Γερμανία με την τελευταία να έχει τουλάχιστον 20 νεκρούς εξαιτίας της θερμοκρασίας που ξεπέρασε τους 40 βαθμούς κελσίου. Επίσης στο Βέλγιο καταγράφηκε η πιο υψηλή θερμοκρασία των τελευταίων 60 ετών στις 19 Ιουλίου, με τον υδράργυρο να ξεπερνάει τους 36 βαθμούς κελσίου. Συνολικά στις παραπάνω χώρες οι θερμοκρασίες που επικράτησαν για 17 ολόκληρες ημέρες ήταν αρκετά υψηλότερες από τον μέσο όρο για την εποχή. 

8. Νότια Ευρώπη 2007 : Τρία απανωτά ισχυρά κύματα καύσωνα πλήττουν τον ευρωπαϊκό νότο και τις Βαλκανικές χώρες με την Αθήνα να καταγράφει την υψηλότερη θερμοκρασία ( 46,2 βαθμούς κελσίου ) στις 24 - 25 - 26 Ιουνίου, ενώ και σε άλλες περιοχές της χώρας ο υδράργυρος άγγιξε τους 44 βαθμούς κελσίου. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε σοβαρή κατάσταση στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, εκ των οποίων 18 από αυτούς κατέληξαν. Ρουμανία και Βουλγαρία επίσης σημειώνουν θερμοκρασία ρεκόρ με τον υδράργυρο να δείχνει 39 βαθμούς κελσίου για μέρες. Τον Ιούλιο ένα δεύτερο κύμα πλήττει Ιταλία, Ρουμανία, Σερβία και την Βουλγαρία με τον υδράργυρο να σπάει νέο ρεκόρ και να σκαρφαλώνει στους 45 βαθμούς κελσίου, ενώ και τον Αύγουστο ένα ακόμα κύμα καύσωνα ξεσπάει στις ίδιες χώρες. Ο απολογισμός ήταν να χαθούν περισσότεροι από 500 άνθρωποι στην Ουγγαρία, 8 στην Βουλγαρία, με τη Ελλάδα να χάνει έναν από τους μεγαλύτερους πνεύμονες της Πελοποννήσου από τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της πανίδας, καταλήγοντας ταυτόχρονα σε τραγωδία καθώς χάθηκαν ανθρώπινες ζωές πολιτών και πυροσβεστών. 

 9. Ρωσία 2010 : Ίσως από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών για τη χώρα, με την Ευρωπαϊκή Ρωσία να καταγράφει στις 11 Ιουλίου την υψηλότερη θερμοκρασία ( 44.0 βαθμούς κελσίου ) και στην Ασιατική Ρωσία να καταγράφει ο υδράργυρος στα θερμόμετρά της τους 42,3 βαθμούς κελσίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα στη μεγαλύτερη ξηρασία των τελευταίων ετών που είχε ως επακόλουθο να ξεσπάσουν καταστροφικές πυρκαγιές οι οποίες και αφάνισαν συνολικά 90 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών. Το παγκόσμιο ρεκόρ μέχρι στιγμής με την υψηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία στην Γη το διατηρεί η περιοχή Death Valley στην Καλιφόρνια όπου το 1913 η θερμοκρασία έφτασε στους 57 βαθμούς κελσίου και το 2013 στους 54 βαθμούς κελσίου. 

 

 

Πηγή : Wikipedia - List of heat Waves https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_heat_waves 

Επιμέλεια - Μετάφραση : Φραγκούλη Μαρία - Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος

 

Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ  "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube  προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο.

Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε με στο Instagram

 

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News