Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Ο καιρός την Άνοιξη στην Ευρώπη και την Αμερική σύμφωνα με το Severe Weather Europe


Μπαίνουμε πλέον επίσημα από αύριο στην εαρινή περίοδο, προσπαθώντας να αναλύσουμε την εξέλιξη του καιρού, ύστερα από έναν χειμώνα που έδειξε δυναμικά την παρουσία του φέτος στην Αμερική αλλά και την Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν περίοδοι όπου επικράτησαν ήπιες καιρικές συνθήκες και θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή. Φέτος λοιπόν από τις αναλύσεις που έχουν γίνει φαίνεται να κυριαρχούν κάποια ισχυρά συστήματα υψηλών πιέσεων στον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό, που θα επηρεάσουν σημαντικά τον καιρό στην Ευρώπη και την Αμερική τους τρείς επόμενους μήνες, με σύμμαχο την παγκόσμια δύναμη La Niña που συνεχίζει να διατηρεί ψυχρότερα από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή τα νερά του Τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού.

Όπως έχουμε πει και σε παλαιότερα άρθρα, υπάρχει μια περιοχή στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό, η οποία εναλλάσσεται μεταξύ κρύων και θερμών φάσεων. Οι τροπικοί άνεμοι (άνεμοι που περιβάλλουν τη Γη κοντά στον ισημερινό) συνήθως ξεκινούν ή σταματούν μια συγκεκριμένη φάση, καθώς αναμιγνύουν τα επιφανειακά νερά του ωκεανού και μεταβάλλουν τα ωκεάνια ρεύματα. Απο το περασμένο έτος λοιπόν βρισκόμαστε στην ψυχρή φάση ( αρνητική ), που ονομάζεται La Niña. Δεδομένου λοιπόν ότι αυτές οι φάσεις μπορεί να διαρκέσουν σε κάποιες περιπτώσεις έως και 2 χρόνια, οι μετεωρολόγοι αποφάσισαν να επικεντρωθούν σε τρία αριθμητικά μοντέλα ( ECMWF, UKMO, CFSv2 ) για να προβλέψουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στο Βόρειο Ημισφαίριο κατά την εαρινή περίοδο, με ένα ποσοστό επαλήθευσης της τάξης του 40 έως 60%. Όλες αυτές φυσικά οι εκτιμήσεις αποκαλύπτουν μια γενική πρόβλεψη του καιρού, που δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα συμβούν όλα με ακρίβεια χιλιοστού. Υπονοεί / δείχνει απλά μια εικόνα του καιρού στο Βόρειο Ημισφαίριο, όπου είναι αναμενόμενο να υπάρξουν και οι όποιες διαφοροποιήσεις ή αλλαγές στη διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω αριθμητικά μοντέλα έχουμε τα εξής δεδομένα :

- Πρόβλεψη ECMWF για την Ευρώπη: Το συγκεκριμένο αριθμητικό μοντέλο δείχνει να δημιουργείται ένα ισχυρό σύστημα υψηλών πιέσεων στον Βόρειο Ειρηνικό κι ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων πάνω από τον Δυτικό Καναδά. Επίσης δείχνει μια ζώνη υψηλών πιέσεων πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό και θετικές ανωμαλίες που εκτείνονται μέχρι τα ανατολικά τμήματα της Ευρώπης. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι περισσότερες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών είναι κάτω από μια θερμότερη από την κανονική μάζα αέρα, όπως και ο ανατολικός Καναδάς. Αυτό είναι αποτέλεσμα της χαμηλότερης πίεσης στον δυτικό Καναδά, που προωθεί τη θερμότερη νότια ροή προς τις κεντρικές και ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες και τον ανατολικό Καναδά. Ταυτόχρονα, η περιοχή χαμηλής πίεσης πάνω από τον δυτικό Καναδά τραβάει ψυχρότερο αέρα από το βορρά, δροσίζοντας την Αλάσκα και τον δυτικό Καναδά. 

- Πρόβλεψη CFSv2 για την Αμερική : Το μοντέλο CFS είναι ουσιαστικά πολύ παρόμοιο με τα δύο ευρωπαϊκά αριθμητικά μοντέλα . Κι αυτό λοιπόν με τη σειρά του δείχνει ένα σύστημα υψηλότερης πίεσης στον Βόρειο Ειρηνικό και μια περιοχή χαμηλής πίεσης πάνω από τον δυτικό Καναδά. Αυτό που διαφέρει όμως σε αυτό το μοντέλο, είναι η περιοχή του Δυτικού Καναδά, η οποία δεν διαθέτει ένα καλά καθορισμένο σύστημα χαμηλής πίεσης. Μπορούμε επίσης να δούμε μία υψηλή πίεση / κορυφογραμμή πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό να εκτείνεται στη βορειοδυτική Ευρώπη. Αυτή η κορυφογραμμή είναι σημαντική για τον ευρωατλαντικό τομέα καθώς μπορεί να διατηρήσει μια πιο βόρεια ροή πάνω από τη δυτική και κεντρική Ευρώπη. Μια τέτοια κατάσταση ωστόσο αυξάνει τον κίνδυνο παγετού στα μέσα ακόμα και στα τέλη της άνοιξης στην Κεντρική Ευρώπη.

Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά για τον καιρό στην Ευρώπη και την Αμερική; Με βάση λοιπόν τις αναλύσεις των προγνωστικών μοντέλων, η εαρινή περίοδος θα εξελιχθεί ως εξής :

- ΕΥΡΩΠΗ : Η Ευρώπη αναμένεται να έχει θερμότερες από τις μέσες θερμοκρασίες στις περισσότερες από τις κεντρικές και ανατολικές περιοχές της ηπείρου. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν κρύα μέτωπα και κρύες μέρες την άνοιξη. Απλώς υπονοεί ότι τα κρύα μέτωπα και οι ψυχρότερες εισβολές μάζας αέρα θα είναι λιγότερο συχνές στην νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη, με τα θερμά κύματα να υπερισχύουν. Εξαίρεση φαίνεται να είναι μόνο η δυτική και κεντρική Ευρώπη. Εκεί, αναμένεται κάποια πιο δροσερή μάζα αέρα εξαιτίας του Βορείου Ατλαντικού Ωκεανού και περιστασιακά ακόμα και ψυχρότερες μεταφορές από τον βορρά, κυρίως λόγω του ότι το σύστημα υψηλής πίεσης φαίνεται να κυριαρχεί στον Βόρειο Ατλαντικό. Αυτό εγείρει την ανησυχία για εκδηλώσεις παγετού στη δυτική και κεντρική Ευρώπη, ειδικά στα μέσα έως τα τέλη της άνοιξης, όταν η βλάστηση θα βρίσκεται ήδη σε πλήρη ανάπτυξη. Δεν αναμένονται μεγάλες ανωμαλίες στην βόρεια ηπειρωτική χώρα, με την Δυτική Ευρώπη να έχει έως και σήμερα το ισχυρότερο σήμα για ξηρότερες και ψυχρότερες από τις κανονικές συνθήκες.

- ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ : Η πρόβλεψη της Βόρειας Αμερικής φαίνεται να είναι αρκετά σταθερή, με ένα καιρό τύπου La Nina. Το μεγαλύτερο μέρος της Αλάσκας και του Δυτικού Καναδά αναμένεται να αντιμετωπίσει ψυχρότερες από τις κανονικές συνθήκες, γεγονός που θα μπορούσε να επεκτείνει τις χειμερινές καιρικές συνθήκες και την άνοιξη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν να δουν θερμότερες από τις κανονικές και ξηρότερες συνθήκες ειδικότερα στα νοτιοδυτικά μέρη. Οι περισσότερες από τις κεντρικές και ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται επίσης να έχουν θερμότερη από την κανονική άνοιξη, με κανονική βροχόπτωση κατά μέσο όρο. Τα βόρεια και βορειοανατολικά μέρη μπορούν να περιμένουν να δουν ουδέτερες έως υγρότερες συνθήκες με πάνω από τις κανονικές θερμοκρασίες. Ωστόσο, οι βορειοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να βλέπουν πιο δροσερές και υγρότερες από τις κανονικές συνθήκες, λόγω της βορειοδυτικής ροής από την περιοχή χαμηλής πίεσης στον δυτικό Καναδά. Οι νότιες-κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται πιθανώς να παρουσιάσουν αυξημένη πιθανότητα πιο σοβαρού καιρού στα μέσα έως τα τέλη της άνοιξης, με μεγάλη πιθανότητα για μια πιο έντονη σεζόν ανεμοστρόβιλων την περίοδο Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου.


Επομένως, τα δεδομένα δείχνουν μια άνοιξη με πολλές εναλλαγές και με μεγάλες ενδεχομένως ανατροπές...


Πηγή ανάλυσης : Severe Weather Europe

Επιμέλεια - Μετάφραση : Φραγκούλη Μαρία


Όροι Αναδημοσίευσης

H  αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr  και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. 


Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ  "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube  προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο.

Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook 

Ακολουθήστε με στο Instagram

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News