Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Μία ιδιαίτερα ψυχρή μάζα εισβάλει στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα

Μετά από μια παύση των χειμερινών συνθηκών σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, επιτέλους υπάρχουν πλέον σοβαρές ενδείξεις ότι η Γηραιά Ήπειρος θα αντιμετωπίσει ένα μοτίβο καιρού με πολύ κρύο και πολλά χιόνια καθώς κατευθυνόμαστε στη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Μια ιδιαίτερα ψυχρή μάζα αέρα που ονομάστηκε από τους Ευρωπαίους το τέρας από την Ανατολή, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να αναπτυχθούν συνθήκες βαρύ χειμώνα στα δυτικά και νότια τμήματα της Ευρώπης η οποία αρχικά θα ξεκινήσει να εξαπλώνεται από αυτή την εβδομάδα μέσω των Σκανδιναβικών χωρών σε όλη την δυτική και κεντρική Ευρώπη, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να εισβάλει και στον Ευρωπαϊκό νότο, επιβάλλοντας την κυριαρχία της στον επίμονο αντικυκλώνα που θα διατηρηθεί για αρκετές ημέρες ακόμα πάνω από την Μεσόγειο ο οποίος δημιουργεί συνθήκες πρώιμης άνοιξης στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Για να κατανοήσουμε λοιπόν πως λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός που δημιουργεί συνθήκες χειμώνα στην Ευρώπη και γιατί ήταν αναμενόμενο τον Ιανουάριο να επηρέαζε μεγάλο μέρος της Ευρώπης μια ιδιαίτερα ψυχρή μάζα αέρα, αρκεί να δούμε ένα σημαντικό γεγονός που συνέβη εκείνη την περίοδο. Καθώς διανύαμε τις τελευταίες μέρες του 2020, είχαμε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ της επιφανειακής πίεσης στη Μογγολία που έφτασε τη θερμοκρασία να κατρακυλήσει στους -55 βαθμούς κελσίου πάνω από την ανατολική Σιβηρία. Αυτό το κρύο στην πορεία εξαπλώθηκε έως τον Ειρηνικό Ωκεανό, δημιουργώντας μια τερατώδη καταιγίδα που έσπασε όλα τα ρεκόρ, με την ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο να φτάνει τα 921 mbar. Ωστόσο αυτού του τύπου τα τεράστια ατμοσφαιρικά συστήματα έχουν τέτοια δυναμική, που μπορούν να επηρεάσουν ακόμα και τα ατμοσφαιρικά κύματα στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας που είναι η στρατόσφαιρα. Αυτό λοιπόν το σύστημα έγινε η αιτία να αποδυναμωθεί ο πολικός στρόβιλος στις αρχές Ιανουαρίου όπου σε συνδυασμό με την αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση που είχαμε, είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση τους πολικής δίνης και της εισβολής μιας ιδιαίτερα ισχυρής ψυχρής μάζας αέρα στα ενδότερα της Ευρώπης. Αυτό επίσης ενισχύθηκε κι από το γεγονός ότι είχαμε έναν συνδυασμό ενός συστήματος αποκλεισμού πάνω από την αρκτική περιοχή κι ένα ισχυρό σύστημα υψηλών πιέσεων πάνω από την Γροιλανδία.

Τώρα, καθώς διανύουμε τον Φεβρουάριο, το σύστημα υψηλών πιέσεων πάνω από την Γροιλανδία εκτείνεται σε ολόκληρη την περιοχή της Αρκτικής και του Βορείου Πόλου έως και την Αλάσκα. Αυτό συνεπάγεται μια βορειοανατολική ροή των αεροχειμμάρων κατά μήκος της Αρκτικής Ρωσίας που θα δημιουργήσει τις βάσεις ώστε μια ψυχρή μάζα αέρα να κινηθεί προς την Ευρώπη. Πρόκειται ουσιαστικά για μια τυπική αρνητική φάση ΝΑΟ ( Βόρειο Ατλαντική Ταλάντωση ) που θα προκαλέσει μια μάζα αέρα με πολικά χαρακτηριστικά να εισβάλει στα ενδότερα της Γηραιάς Ηπείρου. Τι σημαίνει τώρα αυτό; Αυτό σημαίνει ότι πολλές χώρες της Ευρώπης θα αντιμετωπίσουν συνθήκες πολικού ψύχους με τις θερμοκρασίες τις πρωινές ώρες της ημέρας να κατρακυλήσουν ακόμα και στους -20 βαθμούς κελσίου, ενώ δεν αποκλείεται οι Σκανδιναβικές χώρες να δουν ρεκόρ χιονοπτώσεων όσο θα πλησιάζουμε προς το Σαββατοκύριακο, καθώς και τμήματα της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης, δημιουργώντας ετσι ένα βαθύ πάγωμα της ατμόσφαιρας για αρκετό χρονικό διάστημα, παρόμοιο με αυτό που είχε συμβεί πριν από τρία χρόνια και συγκεκριμένα το 2018.

Σε μας ωστόσο οι νότιοι άνεμοι που απελευθερώνονται από την υποτροπική περιοχή προς τα νοτιοανατολικά τμήματα της Ευρώπης, δεν θα αφήσουν τα περιθώρια να μας επηρεάσει αυτή η ψυχρή μάζα αέρα τουλάχιστον αυτή την εβδομάδα και μέχρι τις αρχές της επόμενης. Αντιθέτως θα έλεγε κανείς ότι αυτή η θερμή μάζα αέρα θα προκαλέσει ένα σημαντικού βαθμού κύμα ζέστης στη Χερσόνησο των Βαλκανίων, την Τουρκία και την Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο να αγγίξουν ή και να ξεπεράσουν σε κάποιες περιοχές τους 25 βαθμούς κελσίου. Όμως από τις 12 του μήνα και μετά ξεκινάει η πιθανή αντίστροφη μέτρηση του τέλους του αντικυκλώνα, με τον Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό να βοηθάει ώστε να κινηθεί ανατολικότερα αυτή η ψυχρή μάζα αέρα πολικής προελεύσεως. Φαίνεται λοιπόν ένα εξαιρετικά ισχυρό σύστημα υψηλών πιέσεων να σχηματίζεται πάνω από την Γροιλανδία με την ατμοσφαιρική πίεση να φτάνει στα 1055 mbar και να διατηρείται σε όλη την περιοχή της Αρκτικής, ενώ παράλληλα διαδοχικά συστήματα χειμερινών καταιγίδων θα ταξιδέψουν από τον Ατλαντικό μέχρι την ανατολική Ευρώπη. Όλο αυτό θα αναγκάσει τον αντικυκλώνα να υποχωρήσει στην νοτιοανατολική Ευρώπη και ο χειμώνας να επιστρέψει και στη χώρα μας ύστερα από μια παρατεταμένη καλοκαίρια που θα διατηρηθεί με τα τελευταία δεδομένα μέχρι και τα μέσα του μήνα. 


Πηγή ανάλυσης : Severe Weather Europe

Επιμέλεια - Μετάφραση : Φραγκούλη Μαρία - Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News