Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Meteo24news.gr: Ξεκινάει από αύριο το κύμα χιονοπτώσεων στην Ελλάδα


Ο καιρός όπως έχουμε πει δεν υπόκειται στις δικές μας επιθυμίες. Είναι ένας περίπλοκος μηχανισμός που θα πρέπει να γίνει κατανοητό κάποια στιγμή ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί στο 100%, όσα μέσα κι αν διαθέτουμε. Υπάρχουν οι αστάθμητοι παράγοντες που ανατρέπουν τις προγνώσεις, ενώ οι ξαφνικές κι απρόσμενες αλλαγές θετικές ή αρνητικές είναι αυτές που καθορίζουν την εξέλιξη του καιρού σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. 

Τις τελευταίες μέρες λοιπόν έχουμε επικεντρωθεί δικαιολογημένα στην εξέλιξη του καιρού εξαιτίας της ψυχρής μάζας αέρα που προέρχεται από τη Ρωσία και τα βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης, καθώς θα αλλάξει ριζικά τον καιρό στη χώρα μας τουλάχιστον για ένα δεκαήμερο. Αυτό λοιπόν που παραμένει γρίφος για γερούς λύτες είναι κατά πόσο θα έχουμε χιόνια στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας ακόμα και σε μηδενικά υψόμετρα, μιάς και για τα κεντροβόρεια έχει ουσιαστικά κλειδώσει με πυκνές χιονοπτώσεις και δριμύ ψύχος. Η αλήθεια είναι οτι ο αυλώνας δεν έχει σταθεροποιηθεί και μία δείχνει να κινείται πιο ανατολικά κι άλλες φορές πιο δυτικά, κάτι που διαφοροποιεί τα δεδομένα και αλλάζει συνεχώς τα σενάρια της εξέλιξης του καιρού κυρίως για τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας. Ωστόσο, θα επικεντρωθώ σε αυτό που είχε γράψει ο μετεωρολόγος Ζιακόπουλος στο βιβλίο του " Καιρός, ο γιος της Γης και του Ήλιου". Όταν λοιπόν οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες διασχίζουν το Αιγαίο, τα κατώτερα στρώματά τους εμπλουτίζονται με υγρασία και θερμότητα από τα νερά της θάλασσας και ο αέρας, καθώς γίνεται ελαφρύτερος, ανέρχεται και ψύχεται με αποτέλεσμα τη συμπύκνωση των υδρατμών που απέκτησε, δηλαδή τη δημιουργία νεφών κατά μήκος της πορείας του. Αυτό είναι το λεγόμενο Aegean snow effect που δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να έχουμε πυκνές χιονοπτώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά καθώς και στα νησιά του Αιγαίου.  

Αυτό όμως το φαινόμενο δεν εντοπίζεται εύκολα στα μοντέλα προσομοίωσης, με αποτέλεσμα να υπάρχει ακόμα και σήμερα διχογνωμία για το πώς θα εξελιχθεί ο επερχόμενος χιονιάς από τη Θεσσαλία και νοτιότερα και κυρίως σε Αττική, Εύβοια, Βορειοανατολική Πελοπόννησο και Αιγαίο. Για να συμβεί λοιπόν το σενάριο της εμφάνισης του φαινομένου Aegean snow effect θα πρέπει να υπάρχουν οι εξής παράμετροι :

1. Η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ θάλασσας και αέρα που προαναφέρθηκε 

2. Η ταχύτητα του ανέμου, η διεύθυνση του ανέμου και η διάρκειά του 

3. Η ευστάθεια της ατμόσφαιρας 

4. Η λανθάνουσα θερμότητα και η σχετική υγρασία του ανερχόμενου αέρα 

 Το βαρομετρικό σύστημα λοιπόν που θα ξεκινήσει από το κεντρικό Ιόνιο, θα διασχίσει τη διαδρομή μεταξύ Πελοπονήσου και Κρήτης ( το κύριο μέτωπο φαίνεται να κινείται στα ενδότερα του Κορινθιακού κολπου ), και να καταλήξει στο Αιγαίο. Αφού πάρει μια πορεία νοτιοανατολική, μεταξύ λοιπόν Ρόδου και Κύπρου φαίνεται να βαθαίνει απότομα. Ενώ θα μπει στο Αιγαίο με την ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του να φτάνει τα 1011hPa ( σαν αβαθές σύστημα ), μεταξύ Ρόδου και Κύπρου θα φτάσει στα 993hPa. Αυτό θα πυροδοτήσει το φαινόμενο του Aegean snow effect και τα χιόνια θα κινηθούν κατά μήκος της Ανατολικής Ηπειρωτικης χώρας καθώς και στην Κρήτη και το σύνολο του Αιγαίου. Όταν δε ταυτόχρονα υπάρχουν κατάλληλες θερμοκρασίες και επαρκής υγρασία, χιονοπτώσεις παρατηρούνται μέχρι ακόμα και πάνω από τη θάλασσα. 

Επομένως, με βάση το γεγονός ότι κατά πάσα πιθανότητα ο πολικός αυλώνας θα κινηθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, θα ευνοήσει στην ενεργοποίηση του φαινομένου. Αν παρά ταύτα κινηθεί πιο δυτικά μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, οι χιονοπτώσεις θα είναι αξιόλογες αλλά όχι εντυπωσιακές ή ιστορικές και δεν θα διατηρηθούν για μέρες. Επομένως, από αύριο και μέχρι τη Δευτέρα, η κεντροβόρεια χώρα θα βιώσει ισχυρές και πυκνές χιονοπτώσεις από την Θεσσαλία και βορειότερα, με την Δυτική Μακεδονία να έχει ενδεχομένως τα εντονότερα φαινόμενα και σε μηδενικά υψόμετρα. Χιονοπτώσεις θα δεχθεί τελικά την Κυριακή και η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.

Όσο για την Θεσσαλονίκη θα έχει παροδικές χιονοπτώσεις που προς το ξημέρωμα της Κυριακής θα ενταθούν και θα υπάρξει αξιόλογη χιονόστρωση και στο κέντρο. Σταδιακά κατά την διάρκεια της Κυριακής, οι χιονοπτώσεις θα κινούνται και ανατολικότερα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο να έχουμε χιονοπτώσεις και στα πεδινά της Αττικής, κυρίως από τη νέα εβδομάδα. Από την Τρίτη και μετά δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόγνωση, αλλά οι ενδείξεις δείχνουν για εμμονή των φαινομένων σε Εύβοια, Ανατολική Στερεά, Πελοπόννησο και Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα κάνει μια εντυπωσιακή πτώση από βορρά προς νότο, ενώ οι άνεμοι στο Αιγαίο ίσως σε πολύ τοπικό επίπεδο να αγγίξουν και τα 10 μποφόρ. Για οποιαδήποτε αλλαγή θα υπάρξει νέα ενημέρωση.

 

 

 Επιμέλεια: Μαρία Φραγκούλη


Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο.