Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Meteo24news.gr: Μακροπρόθεσμη εκτίμηση του καιρού στη χώρα μας για την πιθανή ψυχρή εισβολή

Με αφορμή τις ενδείξεις που δείχνουν για μια πιθανή ψυχρή εισβολή μέχρι τα μέσα του Μαρτίου στην νοτιοανατολική Ευρώπη, θα πρέπει πρωτίστως να ξεκαθαριστεί το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά νωρίς να γίνει η οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη πρόγνωση του καιρού, δεδομένου ότι με βάση την επιστήμη της Μετεωρολογίας, πέρα των 7 ημερών δεν μπορεί να υπάρξει αξιόπιστη πρόβλεψη καιρού, καθώς το ποσοστό επαλήθευσης μειώνεται σημαντικά, με το ποσοστό επιτυχίας να αγγίζει μετά βίας το 40%. Πρώτον, γιατί τα σήματα που λαμβάνονται από τα μοντέλα προσομοίωσης είναι σε ένα σημαντικό βαθμό ασθενή και δεύτερον γιατί υπάρχουν καθημερινά διαφοροποιήσεις στη διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας. Επομένως, από τώρα είναι αδύνατον να γνωρίζουμε τι θα συμβεί μέχρι τα μέσα του Μαρτίου, παρά μόνο να παρακολουθούμε αυτή την τάση του καιρού που δείχνει επαναφορά του χειμώνα στον πρώτο μήνα της άνοιξης. 

 

Η έννοια της Ατλαντικής Ταλάντωσης

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε αναφερθεί μέσα από τις αναλύσεις του Severe Weather Europe, πως υπάρχει ένας δείκτης καιρού που ονομάζεται Αρκτική Ταλάντωση (ΑΟ). Είναι ο δείκτης που μας καθορίζει αν θα έχουμε στο επόμενο διάστημα αρνητική ή θετική αρκτική ταλάντωση. Όταν έχουμε λοιπόν θετική ΑΟ, τότε κυριαρχεί ο ψυχρότερος αέρας στις πολικές περιοχές, δημιουργώντας ήπιες έως θερμές καιρικές συνθήκες στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του Βορείου Ημισφαιρίου, λόγω της ισχυρής ροής των αεροχειμμάρων και της πολικής κυκλοφορίας. Όταν όμως έχουμε αρνητική ΑΟ, τότε συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή αποδυναμώνεται η πολική δίνη, με αποτέλεσμα ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως να εισβάλλουν στην Αμερική και την Ευρώπη. Επιπλέον αυτό που επηρεάζει εξίσου σημαντικά την πολική κυκλοφορία είναι και οι ανωμαλίες της πίεσης στον Βόρειο Πόλο, επομένως αν έχουμε ένα σύστημα υψηλών πιέσεων στις πολικές περιοχές τότε έχουμε αρνητική ΑΟ, ενώ όταν επικρατεί ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων στις ίδιες περιοχές, τότε έχουμε θετική ΑΟ. 

 

Το ενδεχόμενο της ψυχρής εισβολής

Αυτοί λοιπόν είναι οι κύριοι παράγοντες που δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να επικρατήσει το χειμερινό μοτίβο του καιρού στο Βόρειο Ημισφαίριο. Επομένως, ο λόγος που βιώσαμε ένα έντονο χειμωνιάτικο σκηνικό αυτές τις ημέρες είναι γιατί το σύστημα υψηλών πιέσεων πάνω από τον Βόρειο Πόλο μετέφερε μια αρκτική μάζα αέρα στο σύνολο της Βορείου Αμερικής και της Ευρώπης ( αρνητική ΑΟ ). Τώρα, στις τελευταίες μέρες του Φεβρουαρίου φαίνεται οριακά να έχουμε μια μετάβαση από την θετική αρκτική ταλάντωση ( εξού και οι ήπιες καιρικές συνθήκες στο σύνολο της Ευρώπης ), προς την αρνητική ( πρώτο δεκαήμερο Μαρτίου ). Ο ισχυρός αντικυκλώνας που θα επηρεάσει το σύνολο της Ευρώπης μέχρι τις πρώτες μέρες του Μαρτίου, φαίνεται να εγκλωβίζει τον πυρήνα της ψυχρής μάζας αέρα στη βορειοδυτική Ρωσία, ωθώντας τον να επιστρέψει προς την αφετηρία του που είναι ο Βόρειος Πόλος. Ο λόγος για τον οποίο λοιπόν πιθανολογείται ότι μπορεί να έχουμε μια επανάληψη του 1987 είναι γιατί υπάρχουν ενδείξεις ότι πάει να δημιουργηθεί ένας δεύτερος αντικυκλώνας - εμποδισμού πάνω από την Σκανδιναβία, κάτι ανάλογο δηλαδή που είχε συμβεί και το 1987 το οποίο συνέβαλε ως ένα βαθμό στην αποκοπή της τότε ψυχρής μάζας αέρα, ωθώντας την στα ενδότερα της Γηραιάς Ηπείρου. Ωστόσο, δεν ήταν μόνο αυτός ο παράγοντας που προκάλεσε αυτήν την παρατεταμένη κακοκαιρία στην νοτιοανατολική Ευρώπη το 1987. Ήταν ένα σύνολο ολόκληρο στη διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που ευνόησε να έχουμε ένα τόσο σπάνιο γεγονός για τα δεδομένα του Μαρτίου κι όχι απλά δύο αντικυκλώνες. Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί κατά την γνώμη μου. Η επιρροή της άνοιξης πιθανόν να είναι τέτοια, που δεν θα αφήσει τα περιθώρια σε αυτή την ψυχρή μάζα αέρα να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα αν τελικά κινηθεί προς εμάς, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν θα μπορέσει να είναι κάτι αντίστοιχο της κακοκαιρίας Μήδεια.

Αυτή τη στιγμή έχουμε μια βορειοδυτική επέκταση του αντικυκλώνα στην περιοχή των Αζορών και έναν πιθανό σχηματισμό αντικυκλώνα - εμποδισμού πάνω από την Σκανδιναβία, με βάση τα δεδομένα των μακροπρόθεσμων μοντέλων. Παράλληλα ο πυρήνας της ψυχρής μάζας αέρα στην βορειοδυτική Ρωσία δεν δείχνει κάποια στοιχεία εξασθένησης, αλλά ούτε και εκφύλισης. Παραμένει αρκετά ισχυρός και ικανός να εισβάλλει στα ενδότερα της Ευρώπης, αν η ροή των αεροχειμμάρων ευνοήσει και σε αυτό, έχοντας μια βορειοδυτική διεύθυνση που θα αναγκάσει αυτή τη μάζα να κινηθεί προς τα νότια και νοτιοανατολικά τμήματα της Ευρώπης. Οτιδήποτε διαφορετικό στη ροή των αεροχειμμάρων και στη κίνηση των αντικυκλώνων θα στρέψει τη μάζα προς τα βόρεια μόνο τμήματα της Ευρώπης, φτάνοντας μετά δυσκολίας μέχρι την κεντρική Ευρώπη. Επιπλέον καθοριστικό ρόλο θα παίξει κι ο Βόρειος Ατλαντικός Ωκεανός στη διάταξη και την κίνηση των αντικυκλώνων, ( στρέφοντας δηλαδή αρκετά ανατολικά την κορυφογραμμή του συστήματος των υψηλών πιέσεων πάνω από την βόρεια Ευρώπη). Παρά ταύτα, δεδομένου ότι ο πυρήνας της μάζας είναι αρκετά πιο ισχυρός σε σχέση με την εποχιακή μέση τιμή, το ενδεχόμενο να επηρεαστεί εκ νέου η Νοτιοανατολική Ευρώπη από μια νέα ψυχρή εισβολή ίδιας δυναμικής με την Μήδεια ή ακόμα και ενδεχομένως πιο ισχυρής δεν μπορεί να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση σενάριο επιστημονικής φαντασίας. 

 

 

 Επιμέλεια - Ανάλυση : Φραγκούλη Μαρία


Όροι Αναδημοσίευσης

H  αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr  και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. 


Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ  "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube  προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο.

Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook 

Ακολουθήστε με στο Instagram

 Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο.