Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Κύμα ζέστης αναμένεται να επηρεάσει ολόκληρη την Ευρώπη την επόμενη εβδομάδαΟ Φεβρουάριος μας αποχαιρετά με μια ιδιαίτερα θερμή μάζα αέρα που θα εξαπλωθεί μέχρι τις Σκανδιναβικές χώρες, βιώνοντας η Γηραιά Ήπειρος έναν ασυνήθιστα ζεστό καιρό την τελευταία εβδομάδα του μήνα που θα συνδυαστεί με μια μαζική μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα σήμερα και αύριο, και η οποία θα ξεκινήσει από την Δυτική Ευρώπη και θα φτάσει μέχρι και την Νότια Σκανδιναβία, καταγράφοντας μεγάλο μέρος της Ευρώπης θερμοκρασίες έως και 15 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή που διανύουμε. Στην αντίπερα όχθη, τα ανατολικά και βορειοδυτικά τμήματα της Ρωσίας θα αντιμετωπίσουν θερμοκρασίες έως και 25 βαθμούς κάτω από το μέσο όρο, με τον υδράργυρο να πέφτει τη νύχτα ακόμα και στους -35 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές. Ουσιαστικά αυτό το ισχυρό κρύο που θα διατηρηθεί σε περιοχές της Ρωσίας, είναι τα απομεινάρια της ψυχρής μάζας αέρα που επηρέασε την βορειοανατολική, κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη τις προηγούμενες ημέρες, ντύνοντας στα λευκά ακόμα και τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου. 

Για να δούμε την αξιοσημείωτη διαφορά των θερμοκρασιών που θα υπάρχει μεταξύ δύο πόλεων της Ευρώπης εξαιτίας αυτού του αντικυκλώνα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα της Πράγας στην Τσεχία που θα είναι στο επίκεντρο του πυρήνα της θερμής μάζας αέρα στην Ευρώπη και της Yurla στη Ρωσία που θα βρίσκεται στο επίκεντρο του πυρήνα της ψυχρής μάζας αέρα. Ενώ λοιπόν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας η Πράγα ενδεχομένως να καταγράψει θερμοκρασία έως και 18 βαθμούς κελσίου, η Yurla θα έχει θερμοκρασία έως και - 35 βαθμούς κελσίου. Έτσι η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ των δύο αυτών πόλεων θα είναι έως και 50 βαθμούς κελσίου.Τώρα το θερμό αυτό κύμα θα επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη λόγω ενός εξαιρετικά ισχυρού αντικυκλώνα που θα εδραιωθεί για αρκετό διάστημα πάνω από την Ευρώπη, με μια τάση να διατηρείται έως και τις πρώτες μέρες του Μαρτίου. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, πολλές χώρες της Ευρώπης να δουν θερμοκρασίες ακόμα και πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου, με την Σκανδιναβία να καταγράψει θερμοκρασίες ακόμα και έως 12 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο, γεγονός που είναι ασυνήθιστο για τα δεδομένα της Βόρειας Ευρώπης, τη στιγμή που με βάση την εποχή που διανύουμε είναι οι πιο κρύες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Από την άλλη πλευρά αυτός ο αντικυκλώνας θα εγκλωβίσει αυτή τη συμπαγή πολική μάζα αέρα πάνω από την βορειοδυτική Ρωσία προκαλώντας εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, επειδή αυτά τα επιφανειακά συστήματα υψηλών πιέσεων επιτρέπουν τη συσσώρευση θερμικών αναστροφών, δεν αποκλείεται σε κάποιες περιοχές ο καιρός να είναι πιο δροσερός και έτσι να μην αφήνονται τα περιθώρια ώστε να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα οι θερμοκρασίες κατά τις θερμές ώρες της ημέρας.Όμως, αυτή η ασυνήθιστη ζέστη θα συνδυαστεί και με μεταφορά σκόνης από την Σαχάρα που θα επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα του αέρα στην Ισπανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και περιοχές των Σκανδιναβικών χωρών, ενώ οι ενδείξεις δείχνουν τα σωματίδια αυτής της σκόνης να ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Ευρώπη τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα ο αντικυκλώνας θα περιορίσει τις βροχοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, όμως στην Ιβηρική χερσόνησο, την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο όπως και στη Δυτική Σκανδιναβία θα υπάρξουν μέτωπα ισχυρών βροχοπτώσεων που θα περιέχουν όμως και μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης. Άρα, το φαινόμενο που είχαμε δει στις αρχές Φεβρουαρίου με το χιόνι να παίρνει ένα πορτοκάλι χρώμα στην κεντρική Ευρώπη, κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί και αυτή τη φορά στη δυτική Ευρώπη όπως και στην δυτική Σκανδιναβία. Ωστόσο, η αφρικανική σκόνη που προέρχεται από την Αλγερία και την Τυνησία πιθανότατα να φτάσει μέχρι την Σαρδηνία και την Ιταλία αύριο, δημιουργώντας μια ομιχλώδη και πορτοκαλί ατμόσφαιρα σε πολλές περιοχές.


Επομένως, ο ανοιξιάτικος καιρός επιστρέφει δυναμικά στην Ευρώπη, με τις ενδείξεις όμως να δείχνουν ότι δεν θα διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς ο Μάρτιος για κάποιες χώρες της Ευρώπης δεν φαίνεται να διατηρείται ανοιξιάτικος και με τον χειμώνα να συνεχίζει να δηλώνει την παρουσία του κατά διαστήματα μέχρι να φτάσουμε στο δεύτερο μήνα της άνοιξης που είναι ο Απρίλιος. Μέχρι τότε λοιπόν, καλή άνοιξη...


Πηγή ανάλυσης δεδομένων :  Severe Weather Europe

Μετάφραση - Επιμέλεια : Φραγκούλη Μαρία


Όροι Αναδημοσίευσης

H  αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr  και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. 


Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ  "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube  προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο.

Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε με στο Instagram


Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο.