Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Η ατμοσφαιρική ρύπανση θέτει τα παιδιά σε μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρές ασθένειες στην ενήλικη ζωή


Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες, αποκάλυψε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αλλάζει τα γονίδια με τέτοιο τρόπο στα παιδιά, που θα μπορούσε να οδηγήσει μελλοντικά στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων και άλλων ασθενειών στην ενήλικη ζωή τους. Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Scentific Reports από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, είναι η πρώτη που διερευνά τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα ανθρώπινα κύτταρα, ενώ ταυτόχρονα επικεντρώνεται τόσο στα καρδιαγγειακά νοσήματα, όσο και στο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν μια παλαιότερη έρευνα που έλεγε ότι η κακή ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα μπορεί να αλλάξει την γονιδιακή ρύθμιση σε τέτοιο βαθμό, που μπορεί να επηρεάσει μελλοντικά την υγεία, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο σκέψης των γιατρών και των γονιών για τον αέρα που αναπνέουν τα παιδιά και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην ενήλικη ζωή τους.

Η επικεφαλής συγγραφέας Mary Prunicki η οποία είναι διευθύντρια της έρευνας για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την υγεία στο Κέντρο για την Αλλεργία και το Άσθμα του Στάνφορντ Sean N. Parker δήλωσε ότι έχουμε στοιχεία για τις αλλαγές που προκαλεί στο ανοσοποιητικό και καρδιαγγειακό σύστημα η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι οποίες δεν σχετίζονται μόνο με το άσθμα και τις αναπνευστικές παθήσεις όπως θεωρούσαμε στο παρελθόν. Φαίνεται πλέον ότι αλλάζει ακόμα και τη ρύθμιση των γονιδίων στα παιδιά, όπως και την αρτηριακή πίεση, βάζοντας τα θεμέλια ώστε να αυξηθούν οι κίνδυνοι εμφάνισης σοβαρών ασθενειών στην μετέπειτα ζωή τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα παιδιών ηλικίας 6 έως 8 ετών στο Φρέσνο της Καλιφόρνιας, που πρόκειται για μια πόλη που παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη χώρα, λόγω της βιομηχανικής γεωργίας και των πυρκαγιών. Χρησιμοποιώντας λοιπόν τα δεδομένα των ημερήσιων συγκεντρώσεων ρύπων που μετρήθηκαν σε κεντρικούς σταθμούς παρακολούθησης του αέρα στο Φρέσνο και τις ημερήσιες συγκεντρώσεις από μετεωρολογικά και γεωφυσικά δεδομένα, υπολόγισαν τις μέσες εκθέσεις των συμμετεχόντων πριν από κάθε επίσκεψη στην ατμοσφαιρική ρύπανση μέσα σε ένα διάστημα 12 μηνών. Όταν λοιπόν στο τέλος της έρευνας συνδυάστηκαν τα ερωτηματολόγια υγείας με τις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης και των δειγμάτων αίματος που είχαν ληφθεί κατά τη διάρκεια της μελέτης, τα δεδομένα άρχισαν να δείχνουν μια ανησυχητική εικόνα.

Οι ερευνητές λοιπόν μετά το πέρας της έρευνας, χρησιμοποίησαν μια μορφή φασματομετρίας μάζας για να αναλύσουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος για πρώτη φορά σε μια μελέτη για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η προσέγγιση επέτρεψε ταυτόχρονα να γίνουν πιο ευαίσθητες μετρήσεις έως και 40 κυτταρικών δεικτών, παρέχοντας μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση των επιπτώσεων έκθεσης στη ρύπανση από ό,τι είχε γίνει στο παρελθόν. Παρατηρήθηκε λοιπόν ότι υπήρξε μεταβολή των μορίων DNA αλλάζοντας τη δραστηριότητά τους, χωρίς όμως να επηρεάζεται η αλληλουχία τους. Παράλληλα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παρατηρήθηκε μια αύξηση ενός τύπου κυττάρων των λευκών αιμοσφαιρίων που συμβάλλουν σημαντικά στη συσσώρευση πλακών στις αρτηρίες, δημιουργώντας τις βάσεις για την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων στα παιδιά κατά την ενηλικίωσή τους.

Αυτή η έρευνα λοιπόν έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, όταν μόνο στην Αμερική οι αναπνευστικές ασθένειες σκοτώνουν κάθε χρόνο περισσότερους Αμερικανούς σε σχέση με άλλες ασθένειες και ότι είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτων παγκοσμίως. Αυτό έκανε την συγγραφέα της μελέτης Kari Nadeau, που ειναι διευθύντρια του Parker Center να δηλώσει : " Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλους. Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί και η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο ζουν σε μέρη με ανθυγιεινό αέρα. Η κατανόηση και ο μετριασμός των επιπτώσεων θα μπορούσαν να σώσουν πολλές ζωές."


Ημερομηνία δημοσίευσης: 22 Φεβρουαρίου 2021

Πηγή: Πανεπιστημιο του Στανφορντ - Science Daily


Μετάφραση - Επιμέλεια άρθρου : Φραγκούλη Μαρία


Όροι Αναδημοσίευσης

H  αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr  και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. 


Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ  "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube  προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο.

Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook 

Ακολουθήστε με στο Instagram

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News