Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Αυξημένη εμφάνιση ανεμοστρόβιλων βλέπουν οι επιστήμονες στις ΗΠΑ από την άνοιξηΑπέχοντας δύο μέρες από την επίσημη έναρξη της μετεωρολογικής άνοιξης, οι επιστήμονες παρατηρούν μέσα από τις αναλύσεις τους, ότι η ισχυρή επιρροή της La Niña μπορεί να γίνει η αιτία να αυξηθούν οι εμφανίσεις των ανεμοστρόβιλων κατά την εκδήλωση βίαιων καταιγίδων στην Βόρεια Αμερική, ξεπερνώντας ακόμα και το μέσο όρο σύμφωνα με την εποχή. Παρά το γεγονός ότι το παρατεταμένο κρύο φαίνεται να καθυστερεί την επίσημη περίοδο των ανεμοστρόβιλων, οι ενδείξεις δείχνουν για απότομη αύξηση αυτών μέσα στην άνοιξη, δεδομένου ότι τα τελευταία δύο χρόνια, η έντονη καιρική δραστηριότητα είχε ξεκινήσει νωρίτερα του αναμενόμενου.

Όπως είναι γνωστό, τα θερμά ύδατα στον Κόλπο του Μεξικού, παρέχουν το απαραίτητο καύσιμο ώστε να σχηματίζονται βίαιες καταιγίδες σε τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών, με την Οκλαχόμα να είναι η πρωτεύουσα των ανεμοστρόβιλων. Ένας άλλος παράγοντας επίσης είναι η ροή των αεροχειμμάρων οι οποίοι φαίνεται να είναι ισχυρότεροι από το κανονικό τα τελευταία χρόνια. Ο συνδυασμός αυτών των δύο μαζί με την υγρή ατμόσφαιρα οδηγούν στο σχηματισμό εξαιρετικά ισχυρών καταιγίδων που δημιουργούν και τους ανεμοστρόβιλους. Η περίοδος λοιπόν που παρουσιάζεται αύξηση αυτών των φαινομένων είναι από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 23 ανεμοστρόβιλοι στις Ηνωμένες Πολιτείες εκ των οποίων δύο ήταν θανατηφόροι, προκαλώντας συνολικά 4 θανάτους ( έναν στην Αλαμπάμα στις 25 Ιανουαρίου και τρεις στην Βόρεια Καρολίνα στις 15 Φεβρουαρίου ). Παρά ταύτα παραμένει χαμηλή η δραστηριότητα, δεδομένου ότι πέρυσι την ίδια περίοδο είχαμε τη γένεση 65 ανεμοστρόβιλων.

Φέτος, ο λόγος για τον οποίο υπήρξε χαμηλότερος αριθμός ανεμοστρόβιλων ήταν εξαιτίας του βαρύ χειμώνα που επικράτησε σε όλη την Βόρεια Αμερική, οδηγώντας σε ένα ιστορικό και θανατηφόρο κρύο στις νότιες πεδιάδες των Ηνωμένων Πολιτειών έως και τα μέσα Φεβρουαρίου. Όμως, όλο αυτό φαίνεται να αλλάζει σταδιακά μέσα στην άνοιξη και η La Niña να είναι αυτή που θα δώσει το έναυσμα για την έναρξη μιας έντονης δραστηριότητας βίαιων καταιγίδων τόσο στην περιοχή που ονομάζεται Tornado Alley, όσο και στην περιοχή που ονομάζεται Dixie Alley. Ο λόγος είναι ότι τα δροσερά νερά του Ειρηνικού, ευνοούν σημαντικά ώστε να υπάρξει μια τεράστια ανωμαλία στον καιρό της Βόρειας Αμερικής, καθώς και το 2011 που είχαμε εξίσου μια δυνητικά επικίνδυνη δραστηριότητα των ανεμοστρόβιλων, τα νερά του Ειρηνικού ήταν πολύ πιο δροσερά από το κανονικό. Οι επιστήμονες λοιπόν θεωρούν ότι η σεζόν Tornado 2021 ενδεχομένως να ανταγωνιστεί τη σεζόν Tornado 2011, καθώς υπάρχουν πανομοιότυπα στοιχεία στη διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας και της ροής των αεροχειμμάρων, όπως ότι και τα νερά του Ειρηνικού είναι αρκετά δροσερά σύμφωνα με την περίοδο που διανύουμε. Ποιος όμως είναι ο κυριότερος παράγοντας που γεννά τους ανεμοστρόβιλους;

Η απάντηση βρίσκεται στην εξαιρετικά αυξημένη ατμοσφαιρική αστάθεια. Τα κύρια συστατικά που καθορίζουν τον τύπο ή την ένταση μιας καταιγίδας είναι συνήθως η διαθέσιμη ενέργεια, γνωστή ως αστάθεια, οι άνεμοι χαμηλού και ανώτερου επιπέδου, καθώς και η διάτμηση του ανέμου. Οι τυπικές καταιγίδες σχηματίζονται όταν η επιφανειακή θέρμανση οδηγεί σε ανοδική αύξηση (μετατόπιση) μάζας ζεστού και υγρού αέρα, συνήθως μαζί με κάποιο είδος του υπάρχοντος μετωπικού ορίου (κρύο εμπρός, όρια εκροής κ.λπ.). Με την αύξηση του αέρα, συμπυκνώνονται οι υδρατμοί και δημιουργείται η βροχόπτωση, ενώ όταν περιέχει ένα νέφος έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, θεωρείται πλέον επίσημα καταιγίδα. Ωστόσο, οι καταιγίδες που γεννάνε ανεμοστρόβιλους ονομάζονται supercell κι είναι αυτές που οδηγούν σε πλημμυρικά φαινόμενα, καταστροφικό χαλάζι, θυελλώδεις ανέμους και στη δημιουργία ανεμοστρόβιλων. Με απλά λόγια λοιπόν όσο υψηλότερη είναι η αστάθεια και οι άνεμοι / διάτμηση αυτού, τόσο πιο ισχυρές και οργανωμένες / επικίνδυνες καταιγίδες μπορούν να αναπτυχθούν.Ένα άλλο συστατικό που απαιτείται για να ξεκινήσουν και να οργανωθούν οι καταιγίδες είναι ο άνεμος. Στην πραγματικότητα σε όλη την ατμόσφαιρα, από τα χαμηλά επίπεδα έως τα ανώτερα επίπεδα της ατμόσφαιρας όπου στο τελευταίο ο άνεμος είναι γνωστός ως αεροχείμμαρος. Αυτό φέρνει πολύ δυνατούς ανέμους και ενισχύει τη διάτμηση του ανέμου. Η διάτμηση του ανέμου είναι, εκτός από την αστάθεια, το σημαντικό κλειδί στη γένεση εξαιρετικά βίαιων καταιγίδων. Η αλλαγή ανέμων καθ' ύψος οδηγεί στην περιστρεφόμενη άνοδο των καταιγίδων, βοηθώντας τις να διατηρηθούν και να ζήσουν περισσότερο. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι κατά τη μετάβαση από το χειμώνα προς την άνοιξη οι αεροχείμμαροι ξεκινούν το τυπικό καταφύγιο τους προς τα βόρεια, η La Niña, θα διατηρήσει τη ροή τους ώστε να είναι πιο δυνατή από το κανονικό, με αποτέλεσμα φέτος η Βόρεια Αμερική να αντιμετωπίσει έναν εξαιρετικά αυξημένο αριθμό ανεμοστρόβιλων καθ' όλη τη διάρκεια της άνοιξης.

Επομένως, φέτος η Βόρεια Αμερική ίσως να έρθει αντιμέτωπη με ιδιαίτερα βίαιες καταιγίδες και αυξημένο αριθμό ανεμοστρόβιλων πάνω από τον μέσο όρο μέχρι και τον Ιούνιο, που μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές καταστροφές, ακόμα και θύματα. Πάνω λοιπόν που θα προσπαθήσει να ξεπεράσει τον βαρύ χειμώνα που αντιμετώπισε ειδικά τον Φεβρουάριο, η νέα σεζόν των ανεμοστρόβιλων μπορεί να αποδειχθεί άλλο ένα σοβαρό πλήγμα για τις περιοχές που πλήττονται κάθε χρόνο από αυτής της μορφής τα ακραία καιρικά φαινόμενα.


Πηγή ανάλυσης : Severe Weather Europe

Επιμέλεια - Μετάφραση : Φραγκούλη Μαρία


Όροι Αναδημοσίευσης

H  αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr  και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. 


Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ  "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube  προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο.

Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook 

Ακολουθήστε με στο Instagram

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News