Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

AEGEAN SNOW EFFECT : Η Μήδεια στην πρωτεύουσα της χώρας

 


Στην ελληνική μυθολογία, η Μήδεια ήταν η κόρη του βασιλιά της Κολχίδας Αιήτη και της Ωκεανίδας Ιδυίας ή Εκάτης. Από τη θεία της, Κίρκη, είχε μάθει την τέχνη της μαγείας, την οποία χρησιμοποίησε σ' όλη τη ζωή της. Βέβαια η ιστορία της μόνο φρίκη προκαλεί, αφού αφαίρεσε τη ζωή των παιδιών της για να εκδικηθεί τον σύζυγό της. 

Και έρχεται τώρα μια κακοκαιρία να πάρει το όνομά της, ντύνοντας στα λευκά πολλές περιοχές της χώρας, με την Αττική να στέφεται βασίλισσα του χιονιού, παρά το γεγονός ότι πολλοί αμφισβήτησαν τις προγνώσεις για τη δυναμική των φαινομένων στην πρωτεύουσα της χώρας, αν και υπήρχαν στοιχεία που ενίσχυαν την πιθανότητα να συνέβαινε κάτι που ήταν έξω από τα δεδομένα.


Η φύση βέβαια, αγνοεί τα ονόματα που της δίνουν τα ευφυή όντα αυτού του πλανήτη, και αρκείται στον μηχανισμό της που πάντα θα βρει τον τρόπο να μας εκπλήσσει είτε θετικά, είτε αρνητικά. Μέσα λοιπόν σε αυτόν τον περίπλοκο μηχανισμό του χαοτικού συστήματος της ατμόσφαιρας, υπάρχουν κάποια φαινόμενα που όταν ενεργοποιηθούν, δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να συμβεί ένα όχι και τόσο συχνό γεγονός για τα δεδομένα της Αττικής. Σε αυτά ανήκει και το Aegean snow effect. Αυτό που έντυσε την Αθήνα στα λευκά, χρησιμοποιώντας και η Μήδεια τις γνώσεις της στη μαγεία που είχε μάθει από τη θεία της την Κίρκη. Βέβαια δεν απέδωσαν σε όλες τις περιοχές τα μαγικά της, καθώς ο συγκεκριμένος μηχανισμός ευνοεί μόνο τα ανατολικά προσήνεμα και παρουσιάζει συνήθως μια τοπικότητα. Είναι ουσιαστικά η ένωση των ψυχρών αέριων μαζών με τα θερμά νερά του Αιγαίου που προκαλούν μια εκρηκτική κατάσταση στην ατμόσφαιρα, αναγκάζοντας τα επιφανειακά ύδατα να εξατμιστούν και να μετατραπούν σε υδρατμούς. Η σταδιακή συμπύκνωση των υδρατμών, δημιουργεί τα νέφη, καθώς συναντούν στα μεσαία κι ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας ψυχρότερες αέριες μάζες, σχηματίζοντας σταδιακά ένα επιφανειακό βαρομετρικό σύστημα εντός του θαλάσσιου χώρου του Αιγαίου. 

Κι όμως αυτά τα συστήματα είναι ικανά να προκαλέσουν σοβαρά φαινόμενα και με διάρκεια, εξαιτίας της αυξημένης αστάθειας και της διάτμησης του ανέμου που παίζει καθοριστικό ρόλο στη δυναμική των φαινομένων, όπως και η λανθάνουσα θερμότητα με την σχετική υγρασία του ανερχόμενου αέρα. Ωστόσο, η Αττική στάθηκε πιο τυχερή σε σχέση με άλλες περιοχές, καθώς η ανεμολογική σύγκλιση που υπήρξε, μετέφερε όλο το μέτωπο μέσα στο Λεκανοπέδιο. Ίσως την ύστατη στιγμή αποφάσισε η Μήδεια να μεγαλουργήσει με τα μαγικά της φίλτρα και έτσι μετά από 13 χρόνια κατάφερε να ντυθεί από την Πεντέλη μέχρι τον Πειραιά η Αθήνα. Παρά ταύτα δεν θα πρέπει να αγνοηθεί σε καμία περίπτωση το γεγονός ότι πολλές περιοχές της χώρας αντιμετώπισαν τον ολικό παγετό, τις μεγάλες ποσότητες χιονιού, αλλά και τους θυελλώδεις ανέμους της κόρης του βασιλιά Αιήτη. Γιατί Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Ελλάδα είναι ακόμα και το πιο απομακρυσμένο νησί ή το πιο μικρό χωριό αυτού του τόπου. Ελλάδα είναι κι όλοι αυτοί που αντιμετώπισαν τις δυσκολίες των καιρικών συνθηκών λόγω εργασίας, έλλειψης θέρμανσης ή γιατί είναι άστεγοι, όπως και τα ζωάκια που έχουν βρεθεί μέσα στο δρόμο χωρίς να είναι επιλογή τους.

Έτσι η Μήδεια από σήμερα μας αποχαιρετά οριστικά, με κάποιες ακόμα εξάρσεις μέχρι ενδεχομένως και τα ξημερώματα της Τετάρτης κυρίως σε Εύβοια και Αττική, επαναφέροντας τον χειμώνα στα πλαίσια που συμβαδίζουν σύμφωνα με τον μήνα που διανύουμε. Το τι μας επιφυλάσσει ο Φεβρουάριος μέχρι να μας αποχαιρετήσει;;; Ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα. Πάντως οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο χειμώνας δεν θα μας εγκαταλείψει πλέον εύκολα με τις όποιες διακυμάνσεις του θερμοκρασιακά ή καιρικά. 


Επιμέλεια: Μαρία Φραγκούλη

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο.