Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Πολικός Στρόβιλος-Η προσπάθεια αναδιοργάνωσης τον Φεβρουάριο


Το Polar Vortex (Πολικός Στρόβιλος) αναμφίβολα είναι ο βασικός ηγέτης του χειμερινού καιρού στο Βόρειο Ημισφαίριο. Θα μπορούσε κανείς να περιγράψει το συγκεκριμένο φαινόμενο ως τον βασιλιά που κυβερνά τον Βορρά καθισμένος πάνω στο παγωμένο θρόνο του κι ο οποίος κατά την αποδυνάμωση της ισχύος του πάνω από τον Αρκτικό κύκλο εξαιτίας ενός άλλου φαινομένου που ονομάζεται Αιφνίδια Στρατοσφαιρική Θέρμανση, ντύνει στα λευκά την Γηραιά Ήπειρο και την Βόρεια Αμερική. Εδραιωμένος σε ένα πολύ βαθύτερο στρώμα της ατμόσφαιρας ( στρατόσφαιρα ), που έχει πάχος περίπου 30 χιλιομέτρων και με τις συνθήκες που επικρατούν να είναι πολύ ξηρές, συμβάλει σημαντικά κατά τη διάσπασή του στην εξέλιξη του καιρου τον χειμώνα που βιώνουμε εμείς στην τροπόσφαιρα, στο κομμάτι δηλαδή της ατμόσφαιρας που διαδραματίζονται όλα τα καιρικά γεγονότα.

 


Απέχοντας λοιπόν μόνο λίγες μέρες από τον τρίτο μήνα του χειμώνα, ο πολικός στρόβιλος προσπαθεί να υπερισχύσει παρά το γεγονός ότι θα έρθει αντιμέτωπος με κάποιες δυνάμεις που ενδεχομένως από τα μέσα του Φεβρουαρίου να τον αναγκάσουν να μην μπορέσει να ασκήσει ιδιαίτερη επιρροή κυρίως στα νοτιότερα τμήματα της Ευρώπης. Η αλήθεια είναι ότι κάτω από συνθήκες που κάνουν την πολική δίνη να είναι ιδιαίτερα ισχυρή, η διακοπή αυτής της κυκλοφορίας είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ο λόγος είναι γιατί η ισχυρή πολική κυκλοφορία μπορεί να παγιδεύσει τον ψυχρότερο αέρα στις πολικές περιοχές προκαλώντας αρκετά θερμότερο από τον κανονικό χειμώνα σε όλη την Ευρώπη όπως και στο μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής. Επομένως, για να επικρατήσει ένα μοτίβο ψυχρού καιρού στο Βόρειο Ημισφαίριο θα πρέπει να έχουμε μια αδύναμη στρατοσφαιρική πολική δίνη. 

 

Αρχές λοιπόν Φεβρουαρίου πρόκειται να συντελεστεί μια νέα αποδυνάμωση της πολικής δίνης, αντιστρέφοντας το στοιχείο του ζωνικού ανέμου στην στρατόσφαιρα, παρά το γεγονός ότι στις τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου και μέχρι τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου η ταχύτητα των ανέμων των στρατοσφαρικών ζωνών ( δυτικά προς ανατολικά ), θα είναι χαμηλή ( περίπου 15 μέτρα το δευτερόλεπτο ), με αποτέλεσμα να υπάρχει μια αδύναμη οργάνωση και ένας περιορισμός της επιρροής της πολικής δίνης στο Βόρειο Ημισφαίριο. Ωστόσο υπάρχουν 6 στοιχεία στη διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις μια ψυχρή μάζα αερα να σαρώσει την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, καθώς και τις Ανατολικές ΗΠΑ. Αυτά είναι :

 1. Ισχυρό σύστημα υψηλών πιέσεων πάνω από τις Αλεούτιες Νήσους στην Αλάσκα 

2. Ισχυρό σύστημα χαμηλών πιέσεων πάνω από την Ευρώπη και τις Ανατολικές ΗΠΑ 

3. Ισχυρή υψηλή πίεση στην Στρατόσφαιρα 

4. Κεκλιμένες ανωμαλίες χαμηλής πίεσης στην πολική δίνη 

5. Ισχυρό σύστημα υψηλών πιέσεων πάνω από τον Βόρειο Ειρηνικό 

6. Ισχυρό σύστημα υψηλών πιέσεων πάνω από τον Βόρειο Καναδά  Όμως όλο αυτό το σκηνικό φαίνεται να αντιστρέφεται από τα μέσα Φεβρουαρίου καθώς θα υπάρξουν απ' ότι φαίνεται κάποιες διαφοροποιήσεις στη διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που πιθανόν να διαχωρίσουν την πολική δίνη σε δύο πυρήνες, με αποτέλεσμα να χάσει σημαντικό μέρος της ισχύς της τουλάχιστον για την Ευρώπη. 

Αυτές πιθανόν να είναι οι εξής : 

1. Σύστημα υψηλών πιέσεων πάνω από την Γροιλανδία και τον Δυτικό Ατλαντικό 

2. Σύστημα υψηλών πιέσεων πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό 

3. Στάσιμο σύστημα χαμηλών πιέσεων πάνω από τον Καναδά που δείχνει να επεκτείνεται μέχρι τις Δυτικές και Κεντρικές ΗΠΑ. 

 Αυτό θα έχει ενδεχομένως σαν συνέπεια να έχουμε : 

1. Χιονοπτώσεις σε όλο τον Καναδά καθώς και στα βορειοδυτικά τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών 2. Αύξηση των χιονοπτώσεων στις Κεντρικές ΗΠΑ 

3. Χιόνια μόνο στα κεντρικά τμήματα της Ευρώπης 

4. Ψυχρότερο καιρό στα βόρεια τμήματα της Ευρώπης 

5. Θερμότερο καιρό από τα κανονικά για την εποχή στα νότια και νοτιοανατολικά τμήματα της Ευρώπης Το παραπάνω σενάριο πιθανότατα να το ενισχύσει και η ταλάντωση Madden - Julian που θα επηρεάσει σημαντικά τον καιρό στο Βόρειο Ημισφαίριο το επόμενο διάστημα στο οποίο αναφερθήκαμε στο σχετικό άρθρο (ΔΕΣ ΕΔΩ), μιάς κι αυτά τα κύματα ταλάντωσης του φαινομένου έχουν τέτοια δυναμική που μπορούν να διαταράξουν σε μεγάλο βαθμό την ατμόσφαιρα, ανατρέποντας τον καιρό σε όλη την υφήλιο. Μένει λοιπόν να δούμε πως θα εξελιχθεί τελικά ο τελευταίος μήνας του χειμώνα, μιάς και το "ξεκλείδωμα" του ψυχρού καιρού κυρίως στην Ευρώπη γίνεται μόνο μέσω μεταφοράς κι όχι γιατί πραγματικά έχει ασκήσει ιδιαίτερη επιρροή τον φετινό χειμώνα ο πολικός στρόβιλος εξαιτίας της αποδυνάμωσής του. 

 

Πηγή ανάλυσης : Severe Weather Europe 

Επιμέλεια - Μετάφραση : Φραγκούλη Μαρία

 

Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ  "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube  προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο.


Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε με στο Instagram

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News