Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Ιδιαίτερα ψυχρή μάζα αέρα κινείται προς την κεντρική, ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη τις επόμενες ημέρες Άπειρες αναλύσεις γίνονται τις τελευταίες ημέρες και στην Ελλάδα εξαιτίας της ψυχρής μάζας αέρα που αναπτύσσεται στα κεντρικά κι ανατολικά τμήματα της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων και των Βαλκανίων με κάποια μοντέλα προσομοίωσης να δείχνουν ότι θα διατηρηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου, προσπαθώντας παράλληλα να διακρίνουμε τα σημεία που θα δημιουργήσουν τις βάσεις για αξιόλογες χιονοπτώσεις και στη χώρα μας. 

Όπως βλέπουμε στους χάρτες, ο Βόρειος Ατλαντικός και η Δυτική Ευρώπη δεν αφήνουν τα περιθώρια ώστε θερμές αέριες μάζες να κινηθούν στα ανατολικότερα τμήματα της Ευρώπης εξαιτίας ενός ισχυρού συστήματος υψηλών πιέσεων που διατηρείται σε όλο το δυτικό άκρο της Γηραιάς Ηπείρου μέχρι την Γροιλανδία. Αντιθέτως, αυτό το σύστημα εμποδισμού ευνοεί μια ιδιαίτερα ψυχρή μάζα αέρα να κινηθεί μέσα στο υπόλοιπο μισό της Ευρώπης με θερμοκρασίες που ενδεχομένως να πέσουν κατά 12 έως 15 βαθμούς κελσίου κάτω από τον μέσο όρο για τον μήνα που διανύουμε. Αυτή λοιπόν η περιοχή χαμηλής πίεσης που απλώνεται από την νότια Σκανδιναβία μέχρι την Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο γίνεται η αιτία να σχηματιστούν δύο ισχυροί πυρήνες : 

1ος πυρήνας : πάνω από την Βαλτική θάλασσα

2ος πυρήνας : πάνω από την Ουκρανία την Πέμπτη

Παράλληλα η αλληλεπίδραση των δύο αυτών συστημάτων πάνω από την Ευρώπη ( ψυχρό - θερμό ), ευνοεί ώστε η μάζα ψυχρού αέρα να κινηθεί και νοτιότερα μέσα στο Σαββατοκύριακο, δημιουργώντας συνθήκες πραγματικού χειμώνα σε όλη την χερσόνησο των Βαλκανίων όπως και στη Μεσόγειο, δεδομένου ότι το σύστημα υψηλής πίεσης πάνω από τη δυτική και νοτιοδυτική Ευρώπη είναι θερμότερο από το κανονικό, μπλοκάροντας κι εγκλωβίζοντας το σύστημα χαμηλών πιέσεων μέσα στο ανατολικό άκρο της Ευρώπης δίχως να μπορεί να διασπαστεί ή να εξασθενήσει σημαντικά. Επιπλέον ένα σύστημα υψηλών πιέσεων πάνω από την δυτική και κεντρική Ρωσία προκαλεί περαιτέρω " κλείδωμα" της μάζας αυτής εντός της Ευρώπης μεταφέροντας ταυτόχρονα ψυχρές μάζες αέρα από την Σιβηρία και την Ρωσία. Το αποτέλεσμα όλου αυτού είναι να επικρατήσουν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες από αύριο μέχρι την Δευτέρα, που ενδεχομένως σε κάποιες χώρες η θερμοκρασία να πέσει στους - 20 βαθμούς κελσίου ( δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα σε αυτές τις ακραίες θερμοκρασίες ). Το ερώτημα όμως που τίθεται τώρα είναι αν θα έχουμε αξιόλογες χιονοπτώσεις κι όχι μόνο έναν ήλιο με δόντια λόγω των χαμηλων θερμοκρασιών.

Χιονοπτώσεις λοιπόν φαίνονται και μάλιστα αξιόλογες σε όλο το ανατολικό κορμό της Ευρώπης, τη χερσόνησο των Βαλκανίων, την Μεσόγειο, έως και την Τουρκία, με την δυτική και βόρεια Αυστρία όπως και την Ελβετία να δουν έως και ένα μέτρο φρέσκου χιονιού και με την Τουρκία να έρχεται δεύτερη με 75 έως 100 εκατοστά χιονιού εξαιτίας μιας χειμερινής καταιγίδας που θα φτάσει μέχρι την Γεωργία. Επίσης η νότια Σκανδιναβία, η Δανία, η ανατολική Γερμανία και η Τσεχία θα δουν αξιόλογες χιονοπτώσεις ακόμα και σε μηδενικά υψόμετρα. Όσο για τις Βαλκανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας τα δεδομένα παραμένουν συγκεχυμένα, με μόνη εξαίρεση την Βουλγαρία που ίσως να δεχτεί τις μεγαλύτερες ποσότητες χιονοπτώσεων. Αν έχουμε τον σχηματισμό ενός βαρομετρικού συστήματος στην κεντρική Μεσόγειο που θα φανεί στην Παρασκευή, αντλώντας ενέργεια από τον θερμότερο αέρα που θα συναντήσει κατά την πορεία του και συναντώντας ταυτόχρονα τον ψυχρότερο αέρα κατά την είσοδό του στον ελλαδικό χώρο, οι πιθανότητες αυξάνονται ώστε να έχουμε αξιόλογες χιονοπτώσεις ακόμα και σε μηδενικά υψόμετρα σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Το μόνο βέβαιο μέχρι στιγμής είναι ότι αύριο τα κεντροβόρεια τμήματα της χώρας κυρίως από τις βραδυνές ώρες της ημέρας και μετά θα έχουν αξιόλογες χιονοπτώσεις ακόμα στα πεδινά, με την Θεσσαλονίκη να δει ενδεχομένως για λίγες ώρες χιόνια ακόμα και στο κέντρο της. Από την Παρασκευή σίγουρα θα έχει κλειδώσει η πρόγνωση για τα επόμενα 24ωρα, ευελπιστώντας τα χιόνια να έρθουν γιατί όχι και στο κέντρο της Αθήνας.

Πηγή ανάλυσης : Severe Weather Europe

Μετάφραση - Επιμέλεια : Φραγκούλη Μαρία - Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος

Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ  "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube  προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο.

Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε με στο Instagram

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News