Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Η ισχυρή ταλάντωση Madden-Julian διαταράσσει την κυκλοφορία στο βόρειο Ημισφαίριο


Καθώς κατευθυνόμαστε στον τελευταίο μήνα της χειμερινής περιόδου, ο καιρός στον κόσμο θα επηρεαστεί από ένα αναδυόμενο κύμα MJO ( Madden-Julian Oscillation ) στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, βάζοντας σε τροχιά αποσταθεροποίησης την παγκόσμια ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Όπως είναι γνωστό, ο παγκόσμιος καιρός είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο σύστημα με χιλιάδες διαφορετικούς παράγοντες που μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή του. Ανεξάρτητα λοιπόν από τον χρόνο ή τον τόπο, ο καιρός συνδέεται παγκοσμίως ως ένα τεράστιο χαοτικό σύστημα το οποίο εμείς μέσα από τις αναλύσεις προσπαθούμε να προβλέψουμε τις διαθέσεις του. 
Κοιτάζοντας την παγκόσμια ανάλυση των ωκεανών, εδώ και ένα μεγάλο διάστημα παρατηρείται στον Ισημερινό Ειρηνικό Ωκεανό ότι υπάρχει μια περιοχή όπου η θάλασσα είναι πιο κρύα απ' ότι κανονικά θα έπρεπε, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη του φαινομένου La Niña το οποίο έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του καιρού σε όλο τον πλανήτη. Καθώς λοιπόν ο ωκεανός εξαναγκάζει το φαινόμενο αυτό να έχει μια ισχυρή επιρροή στη διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας και στην ανάπτυξη του καιρού, παρατηρείται επίσης ένα ατμοσφαιρικό κύμα MJO που αναδύεται από τον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό το οποίο όταν βρίσκεται σε περίοδο δράσης προκαλεί ορμητικά συμπλέγματα καταιγίδων και σφοδρών βροχοπτώσεων στις τροπικές περιοχές, γεγονός που επαναλαμβάνεται προς ανατολάς σε όλη την υφήλιο κάθε 30 με 60 μέρες. 
 

 
Η ταλάντωση Madden-Julian
 
Τι ακριβώς όμως είναι η ταλάντωση Madden - Julian (MJO); Πρόκειται ουσιαστικά για μία ανατολικά κινούμενη διαταραχή καταιγίδων, νεφών, βροχών, ανέμων και πίεσης. Κινείται σε ολόκληρο τον πλανήτη με περιόδους έξαρσης και περιόδους ηρεμίας, αρχής γενομένης από τις τροπικές περιοχές. Ωστόσο αυτά τα κύματα ταλάντωσης του φαινομένου έχουν τέτοια δυναμική που μπορούν να διαταράξουν σε τόσο μεγάλο βαθμό την ατμόσφαιρα, επηρεάζοντας τον καιρό σε όλη την υφήλιο. Έχουν μάλιστα τόσο μεγάλη δύναμη που μπορεί να επηρεάσουν τους μουσώνες στην Ασία και την Βόρεια Αυστραλία, τους κυκλώνες στον Ειρηνικό, μέχρι και την χειμερινή περίοδο στο Βόρειο Ημισφαίριο. Αποτελείται κυρίως από δύο μέρη : 
 
1. Φάση ενισχυμένης βροχόπτωσης ( υγρή ) 
2. Φάση καταστολής ( ξηρή ) 
Επιπλέον η κάθε φάση του ( έχει 8 κλιματικές παραμέτρους ), καθορίζει σε αρκετό βαθμό τις συνθήκες που θα επικρατήσουν ατμοσφαιρικά και καιρικά είτε στην Αμερική, είτε στην Ευρώπη, είτε γενικότερα στον κόσμο. 
Για παράδειγμα στην Ευρώπη όταν η ταλάντωση Madden - Julian βρίσκεται στην 7η και 8η φάση έχουμε πτώση της θερμοκρασίας μόνο στα βόρεια και βορειοανατολικά τμήματα της Γηραιάς Ηπείρου και στα νοτιότερα επικρατούν πιο ήπιες καιρικές συνθήκες κυρίως θερμοκρασιακά, ενώ όταν βρίσκεται στην 1η ή 2η φάση έχουμε για παράδειγμα αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή της Σκανδιναβίας. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι η ενίσχυση της θετικής φάσης του ΝΑΟ συνδέεται με αύξηση της βροχόπτωσης στην περιοχή της Σκανδιναβίας στις φάσεις 2 έως 4 (χειμώνας), ενώ η εξασθένηση του αντικυκλώνα των Αζορών (3η, 5η και 8η φάση-καλοκαίρι) συνδέεται με την ελάττωση της βροχόπτωσης στην κεντρική Ευρώπη. 
Τέλος η 1η και 2η φάση του δείκτη συνδέονται με την ενίσχυση των Ετησίων ανέμων στην ανατολική Μεσόγειο κατά τη θερινή περίοδο. Με βάση λοιπόν τις αναλύσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, φαίνεται η Ευρώπη όπως και η Αμερική να μπαίνουν στην 7η και 8η φάση του φαινομένου κυρίως από το δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου και μετά. 
 


 
 
Εκτίμηση για τον Φεβρουάριο σύμφωνα με την MJO:
 
Α. Τελευταία εβδομάδα Ιανουαρίου - Πρώτο δεκαήμερο Φεβρουαρίου 
1. Αύξηση των χιονοπτώσεων στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια σε σχέση με τις Σκανδιναβικές χώρες. 
2. Ισχυρό κρύο στον Δυτικό Καναδά και τις Βορειοδυτικές ΗΠΑ 
3. Θερμοκρασίες θερμότερες από το μέσο όσο στις Νότιες κι Ανατολικές ΗΠΑ 
4. Θερμό καιρό στην Δυτική Ευρώπη 
 
Β. Δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου 
1. Ψυχρότερο καιρό μόνο στα βόρεια και κεντρικά τμήματα της Ευρώπης 
2. Ήπιες καιρικές συνθήκες στην Νότια και Νοτιοανατολική Ευρώπη ( πρώιμη άνοιξη ) 
3. Κρύο στον Νότιο και Κεντρικό Καναδά όπως και στις Νότιες κι Ανατολικές ΗΠΑ 
4. Θερμότερο καιρό στις Δυτικές ΗΠΑ. 
 
Όλα τα παραπάνω θα εξαρτηθούν από το σύστημα χαμηλών πιέσεων του Βορείου Ειρηνικού που συνδέεται με τον πολικό κύκλο και με το σύστημα υψηλών πιέσεων πάνω από την Γροιλανδία. Μένει να το δούμε πως θα εξελιχθεί. Παρά λοιπόν το γεγονός ότι η ταλάντωση Madden - Julian χρησιμοποιείται για να υπάρχει μια μακροπρόθεσμη πρόγνωση του καιρού με μεγαλύτερη ακρίβεια, συνήθως τα προαναφερθέντα συστήματα δεν είναι στατικά, επομένως σίγουρα θα υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις τον Φεβρουάριο που μπορεί να αλλάξουν τα παραπάνω δεδομένα για την πορεία του τελευταίου μήνα της χειμερινής περιόδου στο Βόρειο Ημισφαίριο. 
 
 

 
Πηγή ανάλυσης : Severe Weather Europe Επιμέλεια 
Μετάφραση : Φραγκούλη Μαρία - Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος 
 
 

Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ  "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube  προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο.


Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε με στο Instagram

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News