Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Ασυνήθιστη μάζα θερμών κυμάτων αυξάνει τις θερμοκρασίες της επιφάνειας στον Αρκτικό ωκεανό της Σιβηρίας


Ένα ισχυρό θερμό κύμα αναπτύσσεται στον Αρκτικό κύκλο με τις θερμοκρασίες της επιφάνειας να είναι έως και 20 βαθμούς πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο σύμφωνα με την περίοδο που διανύουμε. Όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερα άρθρα, ο Αρκτικός Ωκεανός είναι ο πιο μικρός και ρηχός από τους 5 μεγάλους ωκεανούς του κόσμου αλλά κι ο πιο κρύος. Η ατμόσφαιρα πάλι κινείται συνεχώς προσπαθώντας πάντα να πετύχει την "τέλεια" ισορροπία. Το τρέχον λοιπόν κύμα υπερθέρμανσης φαίνεται ότι θα μετακινηθεί στη θάλασσα του Κάρα και της Σιβηρίας, με αποτέλεσμα να έχουμε μια διαφορετική διάταξη στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία.

Η αλήθεια είναι ότι γενικότερα υπάρχει μια ανισορροπία από τις μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές που υφίστανται σε όλο τον κόσμο από τον Ισημερινό μέχρι την πολική περιοχή. Αυτές οι διαφορές της θερμοκρασίας μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες κι απότομες διακυμάνσεις στην ατμοσφαιρική πίεση, ενώ μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στη δημιουργία ισχυρών συστημάτων πίεσης σε όλο τον πλανήτη. Σε αυτή την περίπτωση ο άνεμος αναλαμβάνει να διορθώσει αυτές τις ανισορροπίες στην πίεση, λειτουργώντας ως η κύρια δύναμη που θα αποτρέψει να χαθεί τελείως ο έλεγχος. Αυτή τη στιγμή λοιπόν με βάση τις παρατηρήσεις ένα σύστημα χαμηλής πίεσης πάνω από τον Βόρειο Πόλο, ωθεί ένα πολύ μεγάλο κι ισχυρό σύστημα υψηλής πίεσης πάνω από την Σιβηρία που φαίνεται να εδραιώνεται. Ένα άλλο παρόμοιο ζεύγος συστημάτων πίεσης βρίσκεται στις ΗΠΑ και τον Καναδά που συνδυάζονται με τα συστήματα υψηλής πίεσης πάνω από τον Ανατολικό Καναδά και τον Δυτικό Ατλαντικό Ωκεανό, ενώ έχουμε παράλληλα έναν " διάδρομο" ανέμων μεταξύ των δύο συστημάτων πάνω από τον Βόρειο Πόλο και την Σιβηρία με τάση επέκτασης έως τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Τι συνεπάγεται τώρα αυτό;

Οι " διάδρομοι" αυτών των ισχυρών κι επίμονων ανέμων μπορούν να μεταφέρουν μια μεγάλη μάζα θερμού ή ψυχρού αέρα πολύ γρήγορα σε μια άλλη περιοχή. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό γίνεται προκειμένου να προσαρμόσει η μάζα του αέρα τη θερμοκρασία της στο περιβάλλον, όμως αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση ή απώλεια της θερμότητας. Παρατηρείται λοιπόν ένα ενεργό θερμό ρεύμα στον Αρκτικό κύκλο που οδηγείται από τους νότιους ανέμους μεταφέροντας θερμότερο αέρα από τον νότο. Ταυτόχρονα η ψυχρή μάζα αέρα εντοπίζεται κυρίως στις Δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δυτική Ευρώπη, καθοδηγούμενη από τους ψυχρότερους βόρειους ανέμους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βλέπουμε μια μεγάλη περιοχή με θερμοκρασίες πολύ πιο πάνω από τις κανονικές στην περιοχή της Αρκτικής με τη θάλασσα του Κάρα να καταγράφει θερμοκρασίες επιφάνειας έως και 20 βαθμούς πάνω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο. 

- ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ

Δεν υπάρχουν φυσικά πραγματικές πόρτες στη φύση, αλλά ο όρος αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να ορίσει μια περιοχή ή έναν διάδρομο από τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό προς τη Αρκτική όπου μεταφέρονται θερμότερα ωκεάνια ρεύματα, καθώς πολλά απ' αυτά τα κύματα θέρμανσης εισέρχονται στην Αρκτική από τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Σύμφωνα λοιπόν με τα δεδομένα ο Βόρειος Ατλαντικός Ωκεανός εξακολουθεί να παραμένει σχετικά ζεστός πάνω από τις Βρετανικές νήσους με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 10 έως 12 βαθμούς κελσίου. Δεν είναι φυσικά αρκετά ζεστός, αλλά θα λέγαμε ιδιαίτερα ήπιος, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στα μέσα του χειμώνα. Επιπλέον, η θερμοκρασία της επιφάνειας των θαλασσών σε Νορβηγία και Γροιλανδία είναι πάνω από τον μέσο όρο, ενώ παρατηρούνται θετικές ανωμαλίες και στη θάλασσα της Σκανδιναβίας. Παρά ταύτα δεν είναι η αιτία αυτού του ασυνήθιστου θερμού κύματος στην περιοχή της Αρκτικής. Αντιθέτως οι θετικές θερμοκρασίες των ωκεανών συμβάλουν στη διατήρηση της θερμοκρασίας του επιφανειακού αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τι φταίει λοιπόν;

Ο κύριος λόγος που ο Βόρειος Ατλαντικός Ωκεανός παραμένει σχετικά ζεστός όπως και οι επίμονες θετικές ανωμαλίες στην περιοχή του Αρκτικού κύκλου, είναι το σύστημα ωκεάνιας κυκλοφορίας που ονομάζεται : ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΥΚΛΟΤΕΡΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ. Είναι ουσιαστικά το σύστημα που δημιουργεί ήπιες καιρικές συνθήκες στη Βόρεια και Βορειοδυτική Ευρώπη, μεταφέροντας τα θερμότερα ενεργά νερά των ωκεανών από τον νότο προς τα βόρεια. Αυτός είναι κι ο κύριος παράγοντας που δεν έχουμε ακόμα ικανοποιητική ποσότητα πάγου στον Βόρειο πολικό κύκλο, καθώς η συνεχής μεταφορά ζεστών νερών δεν επιτρέπει την κατάψυξη και τη συμπαγή ύπαρξη πάγου.

- ΘΕΡΜΟ ΚΥΜΑ ΣΤΟΝ ΑΡΚΤΙΚΟ ΚΥΚΛΟ = ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΨΥΧΡΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Σύμφωνα με το τρίτο νόμο του Νεύτωνα για κάθε δράση υπάρχει μια ίση ή αντίθετη αντίδραση. Παρότι δεν έχει σχεδιαστεί για τον καιρό, μπορούμε απλά να τον χρησιμοποιήσουμε ως εξής:

ΔΡΑΣΗ : Υπερθέρμανση πάνω από την περιοχή του Αρκτικού κύκλου

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ : Κύμα ψυχρής μάζας αέρα σε άλλες περιοχές

Πράγματι φαίνεται μια μάζα ψυχρού αέρα να επηρεάζει την Βόρεια και Κεντρική Ασία όπως και την Ανατολική Σιβηρία, κινούμενο και ανατολικότερα από τα μέσα της εβδομάδας, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν κατά πολύ πιο κάτω από το μέσο όρο. Φυσικά δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για την Σιβηρία, δεδομένου ότι είναι μια περιοχή του πλανήτη που έχει σπάσει πολλά ρεκόρ αρνητικών θερμοκρασιών. Όμως αυτό πιθανόν να επηρεάσει γενικότερα το βόρειο ημισφαίριο, με την έλευση του χειμώνα να είναι απότομη και βίαιη. Στο τέλος της εβδομάδας λοιπόν θα δούμε κατά πόσο θα έχει αντίκτυπο αυτό στην Αμερική και την Ευρώπη όπως και στη χώρα μας. 

Πηγή : Severe Weather Europe

Μετάφραση - Επιμέλεια : Φραγκούλη Μαρία - Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος


Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ  "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube  προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο.

Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε με στο Instagram

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα άρθρα

Όροι Αναδημοσίευσης H αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες μπορεί να γίνεται μόνο με την άδεια του Meteo24News.gr και πάντα με την προϋπόθεση η πηγή να είναι ενεργό link προς το άρθρο. Μην ξεχάσετε να κάνετε κλικ "ΕΓΓΡΑΦΗ" στο κανάλι μας στο You Tube προκειμένου να ενημερώνεστε πρώτοι για νέα βίντεο. Γίνετε μέλη στην ομάδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας και στο Pinterest

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Meteo24News στο Google News